Nadloga, ki najraje gloda paradižnik in fižol

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
22.09.2019 02:16

Nadležna stenica sprva ni povzročala veliko škode, a naša zelenjava ji je letos očitno postala všeč. Najraje gloda paradižnik in fižol.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Take poškodbe na plodovih paradižnika povzroči stenica.
Miša Pušenjak

Da se klima res spreminja, nam na vrtu kažejo tudi mnogi škodljivci, ki jih prej pri nas nismo poznali ali pa jih je bilo tako malo, da niso povzročali velike škode. Za to stenico smo v Sloveniji že pred leti slišali samo iz južnih toplih primorskih krajev. V tem letu ima veliko vrtičkarjev z njo veliko težav. To pomeni, da se je klima tako spremenila (vroča poletja), da je postalo življenje za to zeleno smrdljivo stenico tudi pri nas sprejemljivo. Njen izvor naj bi bila Etiopija, danes pa je poznana skoraj na vseh celinah. Običajno jo najdemo v toplejših deželah, njeno večje razmnoževanje pri nas pa prav gotovo kaže na klimatske spremembe.
Gre za južno smrdljivo stenico (Nezara viridula). K nam je prav gotovo prišla z uvoženo zelenjavo, saj sedaj zelenjava iz EU ne velja več za uvoz in prave kontrole nad njo na mejah ni več. Stenica sprva ni povzročila veliko škode, saj se hrani s številnimi rastlinami, najpogosteje s plevelnimi vrstami. A kot vse kaže, ji je naša zelenjava letos postala všeč. Posebno zoprna je na paradižniku in fižolu.

Niso hroščki ali pikapolonice

Številni me kličete in mi pišete in govorite o črnih hroščkih, nekateri jih opisujete kot ploščate pikapolonice. V resnici gre za ščitasto stenico, pri nas ji rečejo zelena smrdljivka, smrdljiva stenica, južna zelena smrdljivka.
Odrasla stenica je povsem zelena, razmnožuje se zelo hitro in celo poletje. Njena jajčeca najdemo na spodnji strani listov in so drobna, rumena. Iz njih se izležejo majhne, skoraj okrogle žuželke rumenkasto rdeče barve, najdete jih v kupih, običajno nad jajčeci. Te je najlažje poloviti, saj se ne premikajo veliko.

Zadnja faza pred odraslo stenico
Miša Pušenjak
Med vrtnine posadite čim več cvetja.
Miša Pušenjak
Če opazite takšne hroščke, je to ena od zgodnjih faz stenice.
Miša Pušenjak

Naravi prijazno varstvo rastlin

Iz jajčec se izležejo nimfe, ki so rumenkaste, okrogle, z rdečimi očmi. Te so najbolj občutljive in jih različni predatorji oziroma naravni plenilci, kot so plenilske osice ali tenčičarice, hitro najdejo in uničijo. Zato je veliko cvetja okoli plodovk in fižola, na katerem se prehranjujejo odrasle žuželke, ki so naravni sovražniki ne samo teh stenic, ampak tudi številnih drugih škodljivcev.
Koristne žuželke imajo najraje cvetlice rdeče ali rumene barve, ki imajo veliko cvetnega prahu. Morda lahko kombiniramo oboje in posejemo vedno kakšno gredico na vrtu z nokoto, trajno deteljico, ki cveti rumeno. Seveda pa jo moramo takoj, ko zacveti, pokositi. Poleg cvetlic jih privabljamo tudi s sladkano vodo, ki jo nastavimo na vrtu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta