Namig za nepozaben praznični izlet: Speča starka se je spremenila v zimsko lepotico

Sašo Ćosić
22.12.2019 04:59

Sarajevo z Bjelašnico in Jahorino kot kombinacija mestnega turizma in smučarskih užitkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bjelašnica vabi.
Arhiv Večera

Mesto Sarajevo in njegovi smučarski olimpijski planini zadnja leta postajajo vse bolj priljubljen dopustniški cilj. Govorimo seveda o Jahorini, ki je od mesta oddaljena okoli 35 kilometrov, in o Bjelašnici, ki leži jugozahodno od mesta in je od središča oddaljena okoli 22 kilometrov. Sarajevo, mesto ob rekah Miljacki, Željeznici in Bosni, je turistično iz leta v leto vse bolj obiskan cilj; tam lahko srečamo pisane množice turistov z vsega sveta. Obnovili so osrednje turistične točke, razvija se tako imenovani city, poslovni del, kjer najdemo izjemno sodobna poslovna poslopja in nove hotele, predvsem pa vas bo pritegnil najstarejši del, kjer reka Miljacka priteče iz planin pod starimi trdnjavami v samo ravnico - ob sloviti mestni hiši in prelepi Baščaršiji.
Po zadnji vojni in uničevanju ter posledično slabši gospodarski razvitosti, kar je prizadelo tudi turistično infrastrukturo, v zadnjih letih tako na Bjelašnici kot na Jahorini pospešeno vlagajo v modernizacijo.

Prelepe proge
Arhiv Večera

Bjelašnica

Bjelašnica je prijetno smučišče za ljubitelje strmin, a tudi za družine z otroki. Bjelašnica predstavlja morda izbiro za tiste, ki so jim pri srcu zahtevnejše proge. Davnega leta 1984 so bile tamkajšnje strmine prizorišče moškega dela tekem na olimpijskih igrah. Danes nas pričaka z delno obnovljenimi žičniškimi napravami, velikimi urejenimi parkovnimi površinami, ugodno, a dobro gostinsko ponudbo in s celo plejado novih nastanitvenih kapacitet. Ne pozabimo še na odličen sistem umetnega zasneževanja in možnost nočne smuke. Bjelašnica se dviga visoko preko 2000 metrov nad morjem in, verjemite, spust po progah vse do izteka na platoju Babin vas bo konkretno utrudil. Po drugi strani pa je to središče izjemno primerno za otroke, za družine in smučarske začetnike, saj so prav najlažje proge tik ob parkiriščih, do njih pa pridete iz vseh hotelov in apartmajev kar peš. Zvečer pa se obvezno podajte v kočo na smučišču, tisto staro leseno, in si privoščite odličen domač obed.

Primerno za družine
Arhiv Večera

Jahorina

Smučišče hitrega napredka in vesele atmosfere (nad Palami na ozemlju Republike Srbske) se je iz speče starke prelevilo v pravo zimsko lepotico. Zadnja leta so vložili precej v infrastrukturo, v sistem umetnega zasneževanja, ureditev in pripravo prog, katerih dolžina se je skoraj podvojila, vsako leto dodajo še kako novost: letos novo vlečnico in novo gondolo s kabinami za deset ljudi. Obe vas pripeljeta na vrh, od koder se razprostira imeniten razgled.
Proge so lepo urejene, vendar je lahko zaradi enormnega obiska na njih tudi nekaj gneče. Nastanitvene kapacitete so nekako razdeljene na dvoje, del je zasebnih in so v gozdu nad sedežnico Poljice, to je tako imenovano vikend naselje, kjer še zmerom dobite ugoden tedenski najem apartmaja; drugi del predstavljajo novogradnje. Med njimi je nekaj izjemno kvalitetnih hotelov, kjer se boste resnično razvajali tako v kulinaričnem smislu kot v prijetnem bivalnem ambientu (tu so veliki kompleks Vučko, hotel Termag s svojo slovito kočo, hotel Lavina in še mnogo drugih nastanitev).

Olimpijska Jahorina
Arhiv Večera
Zvečer pa v Sarajevo
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta