Nezgrešljivi Eden Hazard. A le do obiska Ljudskega vrta ...

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
22.10.2023 05:30

Pri le 32 letih je Eden Hazard končal nogometno kariero. V Madridu se ni znašel, a v Lillu in Chelseaju se je izstrelil med legende. Ante Šimundža: "Hazard je bil v tistem času res top, morda med petimi najboljšimi na svetu."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S 33 goli je drugi najboljši strelec v zgodovini belgijske reprezentance.
EPA

Še spomladi je šefom sporočil, da bo v klubu ostal do izteka pogodbe leta 2024, nato le privolil v predčasno prekinitev dogovora, potem pa štiri mesece čakal na novo ponudbo. Ko je ni dočakal, se je odločil. "Poslušati se moraš in končati, ko je za to pravi čas," je z zapisom na instagramu Eden Hazard potrdil, da je njegova kariera nogometaša končana. Pri vsega 32 letih. "Nogomet mi je omogočil izpolnitev sanj, zabaval sem se na zelenicah po vsem svetu. V karieri sem spoznal številne izjemne trenerje, igralce in moštvene kolege. Vsem bi se zahvalil, vse bom pogrešal," je še dodal igralec, ki se je najbolje znašel na položaju krilnega napadalca.

Zgolj 76 nastopov je nabral v štirih letih v Realu.
EPA

Polom v Madridu, razcvet v Lillu in Londonu

Na zadnji postaji kariere ni blestel. Z velikim pompom se je poleti 2019 pridružil Realu, predsednik Madridčanov Florentino Perez je v Belgijcu videl idealno zamenjavo za Cristiana Ronalda in ga na stadion Santiago Bernabeu pripeljal za več kot stomilijonsko odškodnino. In zajetno plačo. Štiri leta kasneje Hazard velja za enega najbolj zgrešenih nakupov Reala, če ne že kar najbolj zgrešen. V svoj popis nogometnih dosežkov in presežkov je sicer dodal dva naslova španskega prvaka, španski pokal in superpokal, leta 2022 je bil zraven, ko je Real osvojil ligo prvakov, a njegov prispevek je bil skromen. V štirih letih je odigral le 76 tekem, od tega je bil po 90 minut na igrišču le v šestih primerih, dosegel pa je (zanj skromnih) sedem golov. Razlog? Redko je bil pripravljen za igro. Kar 18 različnih poškodb je utrpel med bivanjem v Madridu, v obdobjih, ko ni bil na bolniški, pa je bila njegova telesna priprava prešibka za nogomet na najvišji ravni. Hazard ne bo postal legenda Reala, a to ne pomeni, da ni legenda nogometa.

V dresu Chelseaja je bil pogosto prehiter in prespreten za vratarje in branilce.
EPA

Precej lepša poglavja kot v Španiji je spisal v Franciji in Angliji. Kot 16-letnik se je Eden, ki se je nogometne abecede učil pri belgijskih klubih Royal Stade Brainois in Tubize, preselil v akademijo Lilla. Sedem let je ostal v Franciji, klub severa države v sezono 2010/11 odpeljal do dvojne krone, bil dvakrat izbran za igralca sezone v Franciji in dvakrat za najboljšega mladega igralca; 194 nastopov in 50 golov za Lille je bilo dovolj, da so se za hitrim in spretnim igralcem, ki ga je ob odličnih preigravanjih odlikoval tudi močan in natančen strel, ozrli tudi velikani.

Snubcev je bilo več, najbolj prepričljiv je bil Chelsea. Za 35 milijonov evrov odškodnine so ga londonski modri pripeljali na Stamford Bridge. In dobili igralca, ki se je ekspresno prelevil v enega najboljših v angleški premier ligi. S Hazardom v glavni vlogi je Chelsea v letih 2015 in 2017 postal angleški prvak, leta 2018 osvojil pokal FA, dvakrat dvignil angleški ligaški pokal, dvakrat, v letih 2013 in 2019, pa stopil na prestol evropske lige.

Šimundža: Bil je med petimi najboljšimi na svetu

Tudi v Mariboru se je ustavil med najboljšim obdobjem svoje kariere. Vijoličasti so si s prebojem v skupinski del elitne lige prvakov v sezono 2015/16 prislužili zmenek s Chelseajem. "Imel sem privilegij, da sem ga doživel na njegovem najvišjem nivoju. Odkar je šel v Real Madrid, to ni bil več isti igralec, a ko je bil v Chelseaju in smo mi igrali proti njemu, je bil na top nivoju. Užitek je, ko tekmuješ s takim igralcem. Tudi ekipa Chelseaja je bila izkušnja za igralce in dokaz, da lahko z bolno strastjo in željo po dokazovanju igraš neodločeno proti največjim. Celo blizu zmage smo bili v Ljudskem vrtu. Hazard je bil v tistem času res top, mogoče je bil celo med petimi najboljšimi igralci na svetu. Bilo ga je užitek gledati, pa tudi analizirati in tuhtati, kako ga ustaviti," nam je povedal Ante Šimundža, takratni in sedanji trener prve ekipe 16-kratnih slovenskih prvakov.

V Mariboru ga je ustavil Jasmin Handanović.
Marko Vanovšek

V Londonu se je končalo s prepričljivo zmago gostiteljev, Hazard je z dvema goloma zakoličil slavje favoritov s 6:0, v Ljudskem vrtu pa se je četa, ki jo je takrat s klopi vodil sloviti Jose Mourinho, odrezala precej slabše. Maribor je ujel veliki remi z 1:1. Tudi zaradi tega, ker je Jasmin Handanović ubranil enajstmetrovko Hazardu. "Seveda sem videl še marsikaj drugega, ne le tiste zgrešene enajstmetrovke. Je pa bila naša priprava na tekmo odlična. Mitja Pirih, ki je bil že takrat trener vratarjev, se je dobro pripravil, preučil, kam bo šla žoga, če pride do enajstmetrovke. Ta obramba nam je dala energijo, smo pa po drugi strani že imeli kakšno zaključno žogo že pred tem. To so normalne stvari v nogometu. Ko igraš z evropskimi velikani, te želja in volja nagradita. Ubranjena enajstmetrovka nas je nagradila - celoten klub, celotno mesto," je še povedal Šimundža.

Najboljša reprezentanca brez lovorike

A precej več, kot jih je zgrešil, jih je Hazard zadel. Do gostovanja v Ljudskem vrtu je veljal celo za igralca, ki z enajstih metrov ne zna zgrešiti. Tudi v reprezentančnem dresu. Pred članskim debijem so ga snubili Francozi, z besedami, da se počuti 99 odstotkov Belgijca in zaradi igranja v Lillu en odstotek Francoza, a da o menjavi državljanstva ne razmišlja, je izbral domovino. Bil je prvo ime reprezentance, ki je v dveh obdobjih - prvič od novembra 2015 do marca 2016, drugič pa od septembra 2018 do marca 2022 - kraljevala na vrhu Fifine lestvice. V Hazardovi eri je bila Belgija na vseh velikih tekmovanjih v krogu najožjih favoritov, a osvojila ni ničesar. Še najbližje naslovu je bila na svetovnem prvenstvu v Rusiji, ko je v polfinalu tesno, z 0:1, izgubila proti kasnejši prvakinji Franciji, v tekmi za tretje mesto pa je - tudi s Hazardovim golom - premagala Anglijo z 2:0. Za predstave v Rusiji je bil nagrajen s srebrno žogo, bil je izbran za drugega najboljšega igralca prvenstva za Hrvatom Luko Modrićem. Na Euru 2016 in v leto 2021 preloženemu Euru 2020 ni šlo dlje kot do četrtfinala, tam se je ustavilo tudi na SP 2014. Na zadnjem svetovnem prvenstvu, lani v Katarju, so bili upi verjetno najbolj talentirane ekipe, ki ni nikoli osvojila velikega tekmovanja, pokopani že po skupinskem delu, Hazard pa je po turnirju napovedal reprezentančno upokojitev.

Slovenija?Raje na hamburger

V članski reprezentanci je debitiral proti Luksemburgu, v drugem nastopu za izbrano vrsto pa se je zoperstavil Sloveniji. Na prijateljski tekmi februarja 2009 v Genku je v igro proti četi selektorja Matjaža Keka vstopil v 59. minuti, Belgija pa je z dvema goloma Daniela van Buytena dvoboj dobila z 2:0. Po tistem proti Sloveniji ni več igral. Na prijateljski tekmi avgusta 2011 v Celju ga ni bilo v postavi. Pa ne zaradi poškodbe. To je bila kazen za takrat mladega zvezdnika Lilla, ker so ga, potem ko je bil na tekmi kvalifikacij za Euro 2012 zamenjan v 60. minuti, kamere ujele, kako si je z družino privoščil hamburger v obedovalnici blizu stadiona - medtem ko je tekma še trajala.

Nekoč je bil - tudi v belgijski reprezentanci - hiter kot blisk.
Reuters

S 126 nastopi je četrti na belgijski lestvici, s 33 goli pa je njen drugi najboljši strelec v zgodovini. Več, kar 77 jih je zabil Romelu Lukaku, eden od poslednjih članov (nikoli) zlate generacije, ki še vztraja v reprezentanci. Od nogometašev, ki so igrali na tekmi za tretje mesto na SP v Rusiji, so bili v ponedeljek na tekmi kvalifikacij za Euro 2024 proti Švedski, ki je bila sicer zaradi napada v središču Bruslja, v katerem sta bila ubita dva švedska navijača, končana že po prvem polčasu, v postavi Belgije le še trije. Ob Lukakuju še Jan Verthongen in Youri Tielemans. No, najbrž bi bila zraven tudi vratar Thibaut Courtois in napadalni vezist Kevin De Bruyne, če jima nastopa ne bi preprečila poškodba, a jasno je, da se je s Hazardovo upokojitvijo končala zgodba najboljše generacije rdečih vragov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta