Nova knjiga Marije Merljak: Gibanje podaljšuje življenje

Sašo Dravinec
18.08.2024 03:00

Izšla je četrta knjiga iz opusa Mladost v telesu Marije Merljak, ki je posvečena mišicam, kostem in kitam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Besedila v knjigi dopolnjujejo številne fotografije Marijinega soproga Ivana Merljaka.  
Ivan Merljak

Marija Merljak, dejavna in agilna prehranska strokovnjakinja in svetovalka, je nedavno izdala svojo četrto knjigo v seriji Mladost v telesu, skupno jih je doslej podpisala devet. Izčrpno in bogato ilustrirano delo na več kot 200 straneh odstira prehransko podporo mišicam, kostem in kitam. Živi in deluje v prepričanju, da je hrana vir polnega in zdravega življenja. S pravilnim načinom prehranjevanja telesu omogočamo nemoteno delovanje in spopadanje z morebitnimi težavami. Če je pripravljeno, se telo lahko takoj odzove, meni. "Moj prehranski predlog je, naj se je vse, pri čemer je ključno, da uživamo čim manj predelane hrane, ki je zrasla kar se da naravno. Zagovarjam sezonsko hrano, a zame so sezone meseci, ne zgolj letni časi. Tako bo naše telo uglašeno v času in z naravo, ki v posameznem obdobju ponuja tisto, kar telo potrebuje," poudarja. Pravi, da je treba jesti hrano, ki je zrasla lokalno in da gre v takšnem načinu prehranjevanja za "priklic spominov", ki so vtkani v naše telo, prehranski stik z okoljem pa je obenem del ravnovesja v naravi. Fulvio Orsini, prehranski strokovnjak iz Italije, je nujo po sozvočju prehranjevanja z okoljem pred leti v intervjuju za Primorske novice orisal s paradoksom, da bi bila zamenjava sicer ustrezne in zdrave prehrane med finskim gozdarjem in grškim ribičem smrtonosna: gozdar bi z ribičevo prehrano umrl od lakote, ribiču pa bi se z gozdarjevo zamašile žile.

Kuhati je treba z ljubeznijo

"Pri kuhanju se ni treba držati navodil kot pijanec plota. Pomembna je tudi iznajdljivost, predvsem pa to, da se priprave jedi ne lotiš niti jezen niti žalosten, ker se bo to vtisnilo vanjo. Ne mislim, da bi se morali z mineštro pogovarjati, ko se kuha, kot se z rožami, ampak prepričana sem, da se veselje in ljubezen v hrani začuti. Čeprav je meso s farme in od prijaznega kmeta po sestavi domala identično, bo ob kuhi juhe iz domače govedine dišala vsa hiša," pripoveduje Marija Merljak. Pravi, da je tako imenovani "dotik gospodinje" težko opredeliti, a da je nesporen. "Četudi bi v vasi pri vsaki hiši spekli kruh iz enake moke in po istem receptu, bi bili vsi različni," doda.

Osebni Arhiv

"S svojimi besedili želim pojasniti, da tako bolezen kot zdravje izvirata iz celic. Če imajo celice dovolj hranil, zaščitnih snovi in energije, se lahko obnavljajo in zavarujejo pred boleznijo. Da pa ustrezne snovi pripeljemo do celic, morata dobro delovati prebava in krvni obtok. Prebava se začne v ustih, nadaljuje v želodcu in črevesju, kjer snovi preidejo v krvni obtok in slednjič prek žilnih sten prehajajo v celice. Več 'materiala' ko je prenesenega, boljše je," pojasnjuje Marija Merljak in dodaja, da morajo za "prenos" dobro delovati vsi organi, sicer nastajajo izgube in neskladja. Kot že neštetokrat ponovi, da dobre snovi iz jabolka, ki ga pojemo, ne gredo kar takoj v celice, ampak gre za kompleksen proces prebave in presnove za zagotavljanje ustreznih celičnih hranil.

Tandem z Ivanom Merljakom

"Gibanje vedno podaljšuje življenje, saj pomlajuje celice," v uvodu svoje zadnje knjige poudarja Marija Merljak. Omenja zmernost na vseh ravneh, kot pomemben dejavnik dolgoživosti pa tudi "brezskrbno zavedanje, da bo na koncu vse dobro. Zato nismo v nenehnem stresu, ki izdatno pospešuje staranje, marveč smo radostni. Posledično dobro spimo, kajti tudi spanje je pomemben dejavnik dolgega življenja."

Marija Merljak, strokovnjakinja za prehrano: "Pomembno je, da se priprave jedi ne lotiš niti jezen niti žalosten, ker se bo to vtisnilo vanjo. Ne mislim, da bi se morali z mineštro pogovarjati, ko se kuha, kot se z rožami, ampak prepričana sem, da se veselje in ljubezen v hrani začutita."
Osebni arhiv

Knjiga je razdeljena na dva dela in številna poglavja. Merljakova uvodoma opredeli gibalni sistem, nato pa se v znanem slogu sprehodi med različnimi tegobami in stanji, jih pojasni in predlaga prehransko podporo z razlago, zakaj tako. Dodanih je precej receptov za jedi, besedila pa dopolnjujejo številne fotografije njenega soproga Ivana Merljaka, s katerim sta na skupni življenjski poti že več kot pol stoletja. "Ivan, ki je novinar, poskrbi, da mojo 'pastirsko' slovenščino ubesedi za knjižno rabo. Skupaj paziva, da so moje razlage razumljive tako sosedovi Tončki kot univerzitetnim profesorjem," pojasnjuje zgovorna strokovnjakinja za prehrano. V delu ima že naslednjo knjigo iz serije Mladost v telesu. V njej se posveča hormonom, koži, lasem in čutilom nasploh. "Izšla bo na dan sv. Miklavža," napove. Tako bo zaokrožen opus, v katerem se je v prvem delu ukvarjala z glavo, v drugem s srcem in krvnim obtokom, v tretjem pa s prebavili, izločali, dihali in imunskim sistemom.

Merljakova svoja besedila dvakrat mesečno objavlja v sobotni prilogi našega časnika in mariborskega Večera, večkrat tedensko pa je na pokriti tržnici v ljubljanskem BTC, kjer že tri leta sodeluje pri projektu Diši po domačem, v okviru katerega se s svojimi pridelki predstavljajo majhni kmetje iz vse države. "Zame so velik navdih, izvem in vidim stvari, ki jih še nisem poznala," pravi. Tu in tam jo povabijo na televizijo ali radio, dejavna je v Slovenskem prehranskem društvu, predava naokrog in redno sodeluje pri dogodkih Biotehniške fakultete, katere diplomantka je.

Izčrpna knjiga Mladost v telesu (mišice, kosti in kite) je izšla pri Sanjski založbi, naprodaj je po 29,98 evra. Naročila zanjo sprejema kar Marija Merljak osebno po telefonu 041/647-645 oziroma po elektronski pošti marija.merljak@gmail.com.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta