Oči razkrivajo, kako zdravi smo

The Conversation
29.05.2022 02:20

Z razvojem tehnologije bodo oči vedno bolj uporabne kot sredstvo za diagnosticiranje vseh vrst bolezni in stanj, a tudi brez tehnologije je mogoče že s pogledom v oči odkriti številne zdravstvene težave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oči nam o človeku povedo ogromno - tudi o zdravju.
Shutterstock

Znanstveniki na kalifornijski univerzi v San Diegu so - kot poroča The Conversation - razvili aplikacijo za pametne telefone, s katero se lahko odkrijejo zgodnji znaki Alzheimerjeve bolezni in drugih nevroloških stanj. Aplikacija uporablja infrardečo kamero telefona za spremljanje manj kot milimeter velikih sprememb na zenici. Meritve lahko nato uporabijo za oceno kognitivnega stanja preiskovane osebe. Z razvojem tehnologije bodo oči vedno bolj uporabne kot sredstvo za diagnosticiranje vseh vrst bolezni in stanj, saj so pri pregledovanju oči potrebne veliko manj invazivne metode kot pri drugih delih telesa. A tudi brez tehnologije je mogoče že s pogledom v oči odkriti številne zdravstvene težave. Ne spreglejte naslednjih opozorilnih znakov.

Velikost zenice

Zenica se takoj odzove na svetlobo in postane manjša v svetlih okoljih in večja v temnejših. Počasen ali zapoznel odziv zenice lahko kaže na več bolezni, tudi na resna stanja, kot je Alzheimerjeva bolezen, pa tudi na učinke zdravil in uporabo droge. Razširjene zenice so pogostejše pri tistih, ki uživajo poživila, na primer kokain in amfetamin. Pri uživalcih heroina lahko opazimo zelo majhne zenice.

Rdeče ali rumene oči

Sprememba barve beločnice kaže, da nekaj ni v redu. Rdeče, krvavo oko lahko sprožijo prevelika količina alkohola, droge ali draženje in okužba, ki v večini primerov mine v nekaj dneh. Če je barva beločnice spremenjena dalj časa, lahko to kaže na resnejšo okužbo, vnetje ali reakcijo na kontaktne leče ali njihove raztopine. V skrajnih primerih rdeče oko kaže na glavkom, ki lahko povzroči slepoto.

Ko beločnica postane rumena, je to najbolj očiten znak zlatenice in obolelih jeter. Osnovni vzroki za nastanek zlatenice so različni - od vnetja jeter (hepatitis), genetskih ali avtoimunskih stanj do nekaterih zdravil, virusov ali tumorjev.

Rdeča pega

Krvavo rdeča lisa na očesu (subkonjunktivalna krvavitev) je lahko videti zastrašujoče in je vedno posledica počene majhne krvne žile. Večinoma za to ni znanega vzroka in izgine v nekaj dneh. Vendar pa je lahko tudi znak visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni in motenj strjevanja krvi, ki povzročajo prekomerno krvavitev. Vzrok so lahko tudi zdravila za redčenje krvi, kot je aspirin, in če je težava pogosta, je treba odmerek zdravila prilagoditi.

Obroč okoli roženice

Bel ali siv obroč okoli roženice je pogosto povezan z visokim holesterolom in povečanim tveganjem za bolezni srca. Lahko razkrije tudi alkoholizem, pogosto pa ga imajo starejši ljudje, zato je njegovo medicinsko poimenovanje arcus senilis.

Edvard Munch, 1930: Umetnik in njegovo bolno oko; optična iluzija
Profimedia

Maščobna kepa

Včasih so najbolj skrb vzbujajoče značilnosti, ki se lahko pojavijo na očeh, pravzaprav najbolj benigne in jih je enostavno zdraviti. Rumenkasta maščobna kepa, ki se lahko pojavi na očesu, je pingvekula, zelo pogosta degenerativna sprememba v očesu, ki je videti kot izrastlina oziroma odebelitev. Je majhna usedlina maščobe in beljakovin, ki jo je mogoče zlahka odpraviti s kapljicami za oko ali odstraniti s preprostim posegom. Pterigij, ki se pojavi kot rožnat izrastek nad očesno beločnico, ni nevaren za vid, dokler ne začne rasti čez roženico. Na srečo pterigij ali zunanja mrena raste zelo počasi. Tako kot pingvekulo ga je mogoče enostavno odstraniti, preden doseže roženico. Če pustite, da še naprej raste, bo pterigij deformiral roženico in povzročil nepravilni astigmatizem in porušil maksimalno ostrino vida. Če popolnoma prerase roženico, so motnje vida hujše in včasih trajne. Eden od glavnih vzročnih dejavnikov tako za pingvekulo kot za pterigij naj bi bila kronična izpostavljenost ultravijolični svetlobi sonca.

Izbuljene oči

Izbuljene oči so lahko del obraznih potez, ko pa oči, ki prej niso bile izbuljene, začnejo štrleti naprej, je najbolj očiten vzrok težava s ščitnico. Pri tem je potrebna zdravniška pomoč. Eno izbočeno oko pa je lahko posledica poškodbe, okužbe ali, redkeje, tumorja za očesom.

Otekle ali trzajoče veke

Veke lahko kažejo na številne bolezni. Večinoma so to blažje bolezni žlez v vekah. Pogosta bolezen je ječmenček, ki se pojavi kot rdeča kepica na zgornji in redkeje na spodnji veki in je posledica zamašene žleze. Ječmenček navadno izgine sam ali s toplimi obkladki. Če vztraja, ga je treba odstraniti s preprostim postopkom.

Trzanje vek (očesna miokimija) je lahko posledica draženja in je v večini primerov popolnoma neškodljivo. Lahko je povezano s stresom, neravnovesjem hranil v prehrani ali z uživanjem preveč kofeina. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta