Špinači ne pravijo zaman metla želodca

NR
01.05.2022 04:45

Špinačo povezujejo s številnimi koristnimi učinki za zdravje. Med drugim pomaga pri hujšanju, izboljšuje vid, preprečuje raka in regulira raven krvnega sladkorja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zeleni smuti
Profimedia

Če je mornar Popaj svojo neverjetno moč dobil s špinačo, jo lahko tudi vi, kajti ta zelena listnata zelenjava je pravo superživilo, poudarjajo na spletni strani Pharmeasy. Špinača vsebuje namreč ogromno hranil, medtem ko ima po drugi strani izjemno majhno energijsko vrednost. Med drugim pozitivno vpliva na zdravje kože, las in kosti ter pomaga stabilizirati raven glukoze v krvi. Hkrati v nekaterih primerih preprečuje raka in zmanjšuje tveganje za njegov razvoj. Naši predniki so imeli prav, da so tako spodbujali uživanje te zelenjave, ki ima toliko koristnih učinkov za zdravje. Če jo boste uvrstili na svoj jedilnik, boste nedvomno naredili veliko dobrega za svoje zdravje. Vsi vemo, da je špinača zdrava, pa se kljub temu sprašujemo, zakaj pravzaprav velja za superživilo. Preberite, zaradi katerih snovi, vitaminov in mineralov, ki jih vsebuje, je tako koristna za zdravje.

Vsebuje kalcij, magnezij, železo

Skodelica špinačnih listov vsebuje približno 250 miligramov kalcija, ki precej prispeva k boljšemu zdravju kosti in zob. Da bi od špinače imeli kar največ koristi, je priporočljivo, da jo jemo skupaj z živili, ki so bogata z vitaminom C, kot so na primer agrumi, ker povečujejo absorpcijo kalcija. Magnezij pospešuje presnovo, regulira srčni ritem in vzdržuje zdrav krvni tlak. Špinača je izredno bogat vir tega pomembnega minerala. Sto gramov špinače vsebuje 58 miligramov magnezija.

Naše telo potrebuje ustrezno količino železa, da lahko normalno deluje. Da bi ga zaužili dovolj, dodajte špinači kakšno živilo, bogato z vitaminom C, ter s tem izboljšajte absorpcijo železa.

Lahko prepreči raka

Špinača je bogat vir zeaksantina in drugih karotenoidov, ki delujejo kot antioksidanti in naše telo ščitijo pred prostimi radikali. Zaradi teh prostih radikalov je človeško telo bolj dovzetno za številne bolezni, vključno z rakom. Da bi se zaščitili pred rakom na želodcu ter rakom ustne votline in požiralnika, lahko pomaga, da redno jeste špinačo.

Znižuje krvni sladkor

Špinača vsebuje alfa-lipoično kislino. Ta je zelo močan antioksidant, ki lahko zniža raven sladkorja v krvi in poveča občutljivost za inzulin.Ker ima špinača zelo nizek glikemični indeks (GI), ne povzroča pretiranega nihanja sladkorja v krvi. Hkrati je odličen vir vlaknin in ne vsebuje veliko kalorij, zato je idealna sestavina receptov za jedi, ki so primerne za sladkorne bolnike.

Zamrznjena ne izgubi vrednosti.
Profimedia

Izboljšuje zdravje kosti

Špinača vsebuje vitamin K, ki pozitivno vpliva na zdravje kosti. Z uživanjem ustreznih količin tega vitamina naredimo veliko koristnega za svoje zdravje. Vitamin K izboljšuje tudi absorpcijo kalcija v telesu. Skodelica špinače vsebuje kar 250 miligramov kalcija, ta pa zagotavlja čvrstost kosti in zob.

Dobro vpliva na vid

Špinača je odličen vir antioksidantov luteina in zeaksantina, ki krepita zdravje oči in izboljšujeta vid. Ščitita tudi pred katarakto, s starostjo povezano degeneracijo rumene pege, ter pred drugimi težavami z očmi. Vitamin A v špinači varuje mukozno membrano oziroma očesno veznico, ki je ključnega pomena za dober vid.

Znižuje krvni tlak

Hipertenzija, znana tudi kot visok krvni tlak, je razlog za mnoge bolezni srca in ledvic ter kap. Z uživanjem špinače lahko vsa ta tveganja odpravimo ali vsaj zmanjšamo. Če boste špinačo jedli vsaj enkrat na dan, boste manj tesnobni in pod stresom ter tudi bolj umirjeni. Špinača vsebuje tudi vitamin C, ki prav tako pomaga odpravljati hipertenzijo.

Pomaga hujšati

Če bi radi shujšali, je priporočljivo, da v svojo dieto vključite špinačo. Špinačni listi pospešujejo odpravljanje odvečne telesne teže, saj vsebujejo zelo malo kalorij. Po drugi strani pa imajo veliko vlaknin, zaradi česar izboljšujejo prebavo, regulirajo nizko raven sladkorja v krvi in preprečujejo zaprtje. Dobro je, če špinačo uživate enkrat na dan, saj okrepi občutek sitosti in zmanjšuje apetit. Če bo to superživilo postalo del vašega vsakdanjega jedilnika, boste imeli od njega veliko koristi.

Ima protivnetne lastnosti

Špinača vsebuje tudi karotenoida neoksantin in violaksantin, ki imata protivnetne lastnosti in zato lahko nadzorujeta vnetje. Zaradi teh protivnetnih lastnosti lahko prepreči osteoporozo, migreno, astmo, artritis in glavobol. Zato le poskrbite, da bo ta zdrava zelena zelenjava redno na vašem jedilniku.

Omogoča, da smo bolj sproščeni

Špinača, ki je bogat vir cinka in magnezija, pomirja, odpravlja napetost in olajša obvladovanje stresa. Prispeva k boljšemu nočnemu spancu, ki je najboljše zdravilo za duševne bolezni. Hkrati smo zaradi njega čez dan bolj sproščeni in spočiti. Z uživanjem špinače najmanj enkrat na dan boste nedvomno naredili veliko dobrega tudi za svoje duševno zdravje.

Piščančji zvitki s špinačo in pirejem
Profimedia

Prispeva k normalnemu delovanju možganov

Ta zelena listnata zelenjava med drugim prispeva k normalnemu delovanju možganov, zlasti v starosti. Z rednim uživanjem špinače bodo vaši možgani ves čas aktivni, vi pa boste lahko razumno ravnali.

Krepi odpornost

Vitamin A, ki ga vsebuje špinača, krepi vstopne točke telesa, kot so dihalne poti, prebavni trakt in mukozne membrane. Če boste vsak dan pojedli skodelico špinače, boste nedvomno ostali zdravi. Poleg tega vam bo ta zelenjava dala nov zagon, da boste lahko ves dan aktivni.

Varuje pred srčnimi napadi

V vaših arterijah se z leti skladišči odvečna maščoba, zato se žile zadebelijo. Posledica tega so ateroskleroza in kapi. Da bi se jim izognili, bi morali redno jesti špinačo, saj ta vsebuje karotenoid lutein, ki preprečuje odebelitev arterijskih sten. S tem tudi zmanjšuje tveganje za razvoj srčnih bolezni.

Preprečuje slabokrvnost

Špinača je prava zakladnica železa, zato preprečuje slabokrvnost, ki jo pogosto spremljajo vsesplošno pomanjkanje energije, utrujenost, zadihanost in apatičnost. Železo najbolj potrebujejo otroci in ženske, ki imajo menstruacijo. Železo poskrbi tudi za to, da imajo celice dovolj kisika, brez katerega ne morejo normalno delovati.

Predlog za zdrav prigrizek
Profimedia

Koži povrne sijaj

Koža je največji in najbolj občutljiv telesni organ. Da bi imeli lepo in zdravo kožo, jo moramo ves čas oskrbovati z vsemi pomembnimi hranili in minerali. Špinača vsebuje pravi odmerek vseh. Temeljno vlogo pri ohranjanju zdravja kože imajo vitamini A, C, E in K.

Preprečuje nastajanje aken

Akne so pogosta kožna bolezen, ki lahko poškoduje kožo in na njej pusti trajne brazgotine, velikokrat pa tudi močno načne samozavest prizadetega. Če se torej spopadate z aknami, jejte špinačo, saj bo pomagala omiliti vnetje in akne na vaši koži. Pripravite si lahko tudi zdravilno masko za obraz. Špinačo pretlačite, ji dodajte malo vode ter vse skupaj zmešajte v gladko pasto. Masko nato nanesite na obraz in pustite, da deluje vsaj dvajset minut. S tem boste pomirili vnetje na koži ter z nje odstranili umazanijo in odvečno maščobo, ki povzročata akne.

Naravne anti-age lastnosti

Prehitro staranje je ena od najpogostejših težav, s katerimi se danes srečuje večina mladih. Toda špinača je nabita z antioksidanti, ki uničujejo proste radikale in jim preprečujejo, da bi povzročali škodo na naših celicah, posledica česar je prehitro staranje kože in celega telesa. Z rednim uživanjem te zelenjave lahko zelo izboljšate zdravje in videz svoje kože.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta