Olivia Rodrigo: Kakšen smisel bi bil izdati ploščo, če v njej ne bi bilo resnice?!

Saša Britovšek Saša Britovšek
14.04.2024 02:30

Olivia Rodrigo zna slavo izkoristiti za družbeno angažirana sporočila. Enaindvajsetletna pevka in aktivistka podira rekorde. V postelji pa je obsedena s fantovo bivšo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olivia Rodrigo se bori proti zakonom, ki v nekaterih zveznih državah ZDA prepovedujejo možnost splava.
Profimedia

Še ena Disneyjeva zvezdnica? To nikakor ne želi biti. Vseeno se je njena medijska pot - potem ko je kot desetletnica odigrala glavno vlogo v družinski komediji An American Girl: Grace Stirs Up Success leta 2015 - začela tlakovati na kanalu Disney Channel. Tri leta je namreč igrala v njihovi seriji Bizaardvark in se za potrebe vloge naučila igrati kitaro. Potem je sledil veliki pok z vlogo v seriji High School Musical: The Musical. Vlogo simpatične najstnice Nine Salazar-Roberts je igrala tri sezone, nato se je raje odločila za glasbo. Njeno avtorsko balado All I Want je serija "posvojila" in postala je superuspešnica. Kljub temu po prekinitvi vloge v seriji Olivia ni želela podpisati pogodbe z Disneyjevo založbo Hollywood Records, kot so to storile nekatere njene predhodnice, recimo Miley Cyrus in Selena Gomez. "Mislim, da obstaja poseben arhetip Disneyjeve zvezde, ki je postala pop zvezda, ki mu nisem želela slediti," je komentirala svojo odločitev takrat še najstnica.

Srečna pred mikrofonom 
Brendan Mcdermid

Vozniški izpit in kisel album

Dekle iz južne Kalifornije je vzbudilo zanimanje glasbenega producenta Dana Nigra, potem ko jo je videl peti na Instagramu. Skupaj sta ustvarila njen prvi hit Drivers Licence. Postala je nosilna skladba debitantskega albuma Sour, ki je izšel marca 2021. Povedala je, da album nosi vsa raziskovanja in odkritja, pa tudi nevarnosti, s katerimi se lahko sooča sedemnajstletnica. Naslov, ki v prevodu pomeni kislo, pa se nanaša na "kisla čustva", ki jih mladi doživljajo, a so zato pogosti kritizirani zaradi občutkov jeze, ljubosumja ali nesreče. Balada o razpadu romantične zveze je debitirala na prvem mestu lestvice Billboard Hot 100 in tako je Rodrigova postala najmlajša izvajalka na vrhu te znamenite lestvice.

Njen izpovedni slog mnogi primerjajo s Taylor Swift, ki sicer menda je njen idol, a vseeno samosvojost njenih izdelkov nekako presega oboževalce Disneyja, kamor so pred leti uvrščali Swiftovo. Ker je Drivers Licence pesem o dekletu - to je končno opravilo vozniški izpit, a se po razhodu s fantom ne moreta voziti skupaj, zato sama drvi mimo njegove ulice -, je Olivia pojasnila, da vedno piše iz svojih izkušenj. "V tistem obdobju res nisem bila srečna, kar sem izlila v pesem. Kakšen smisel bi bil izdati ploščo, če v njej ne bi bilo resnice in to povedati ljudem?" Različni slogi skladb odražajo raznolikost njenih glasbenih vplivov, ki vključujejo tudi Alanis Morissette, Green Day, Billie Eilish in kantavtorico Fiono Apple. Aprila 2022 se je Olivia Rodrigo podala na svojo prvo turnejo, koncertirala je v ZDA, Kanadi in v nekaj mestih Evrope, zaključila jo je v Londonu.

Olivia lani aprila s polnim naročjem grammyjev 
Etienne Laurent

Obsedena

Jeseni leta 2023 je bil čas za izdajo drugega albuma. Nekaj tednov pred tem je namreč postala najmlajša izvajalka kot dobitnica nagrade BRIT Billion Award za več kot milijardo digitalnih pretokov v Združenem kraljestvu. Album GUTS je napovedal prvi singel Vampire. Jasno je bilo, da bodo nove pesmi udarnejše, da se je med producentom Nigro in Rodrigovo ustvarila odlična ustvarjalna energija. Na eni strani zasanjana lahkomiselnost in na drugi raznolike preizkušnje mlade ženske. Prodorna glasbenica svojo publiko prepriča tudi z zgodbo, ki jo stke v pesem. Pravkar se odvija njena druga turneja za promocijo albuma Guts.

Kakšno obsedenost lahko povzroči ljubosumje? Strašno. Do te mere, da začneš tudi fantazirati o "njegovi bivši" vsak dan, ves dan. To je zgodba najnovejšega singla Olivie Rodrigo z naslovom Obsessed. "Vem, da je spala na moji strani tvoje postelje in to čutim. Strmim vanjo, kot bi se hotela s tem poškodovati ... Ima tiste ustnice, ima tiste boke, ki oživijo na vsaki prekleti zabavi. Je nadarjena, zna z otroki, celo o meni govori prijazno." Pevko spravlja v norost neka blondinka. Ob koncu lanskega leta je začela romanco z angleškim igralcem Louisom Partridgem. Obsessed je naskočila tudi slovenske glasbene lestvice in postala pesem tedna na Valu 202, zato smo njene udarne pop rock ritme in celo punk ritme slišali dvakrat na dan na drugem programu javnega radia.

V zadnjih treh letih je Olivia osvojila številne glasbene nagrade, lani aprila tudi tri grammyje: za najboljšo pop izvajalko, za najboljši pop solo nastop in za debitantko leta. Na letošnjih grammyjih je kljub sedmim nominacijam ostala brez kipca.

Olivia Rodrigo in njen tesni prijatelj kantavtor Conan Gray
Profimedia

Dobrodelni sklad mlade aktivistke

Enaindvajsetletnica ni glasna le v glasbenih vodah, Olivia Rodrigo zelo jasno izraža tudi svoja družbenopolitična stališča. Potem ko se je zavzela za cepljenja zoper covid-19 in s tem podprla tudi kampanjo predsednika Joeja Bidena, ki se trudi mlade Američane doseči preko njihovih idolov, je pred dnevi spet izrazila svoje mnenje. Na torkovem koncertu v St. Louisu se je povezala s tamkajšnjim skladom Missouri Abortion Fund in obiskovalcem koncerta ponudila "paket SOS". Vseboval je nekaj kondomov, tabletke za prekinitev nosečnosti oziroma tako imenovane jutranje tabletke in brošuro z informacijami o možnostih in zaščiti med spolnim odnosom ter pri splavu. To je bila drzna poteza za nekdanjo Disneyjevo zvezdo, saj ima država Misuri nekaj najstrožjih zakonov glede splava v ZDA, možnost splava je tam omogočena le v nujnih medicinskih primerih. Prejšnji mesec so republikanci v tej zvezni državi celo blokirali predlagane zakonske izjeme za primere posilstva in incesta.

Naslovnica albuma Guts
Geffen

Pred začetkom turneje Guts je Rodrigova ustanovila fundacijo Olivia Rodrigo's Fund 4 Good, globalno pobudo, ki se zavzema za enakopravno in pravično prihodnost žensk, deklet in ljudi, ki iščejo svobodo reproduktivnega zdravja. Del izkupička od vseh prodanih vstopnic na svetovni turneji bo namreč šel v sklad 4 Good. Prav tako je napovedala sodelovanje z lokalnimi oddelki Nacionalne mreže skladov za splav, da bi tistim, ki so najbolj prizadeti zaradi sistemskega rasizma, mizoginije in zdravstvenih ovir, zagotovili reproduktivno oskrbo, kot si jo zaslužijo.

Na letošnjo podelitev nagrad Grammy je prišla v Versacejevi obleki, ki jo je leta 1995 nosila Linda Evangelista.  
Caroline Brehman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta