Pa se je vendar zgodilo: Bugatti na oni strani Kolpe

Janez Kovačič Janez Kovačič
07.11.2021 03:25
Prvi dan novembra je začelo na Hrvaškem delovati podjetje Bugatti Rimac, ki očitno predstavlja svojevrsten vrh v razvoju podjetja Rimac Automobili in njegovega ustanovitelja Mateja Rimca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mate Rimac ni le svojevrstna hrvaška zvezda, ampak se uveljavlja tudi v evropskem avtomobilskem svetu. Foto: Tovarna
Tovarna

Ni nujno, da je ostalo v spominu: v Zgodbi z juga, objavljeni v začetku letošnjega poletja, je bila opisana pot mladega Hrvata Mateja Rimca, ustanovitelja nekdaj zagonskega podjetja Rimac Automobili. Zagonskost sta Rimac in njegovo podjetje že zdavnaj prerasla. Ko sta bila pred okoli štirimi meseci napovedana sodelovanje in delni prevzem slovitega Bugattija, je postalo jasno, da Mate Rimac pušča opazno sled na evropskem in tudi svetovnem avtomobilskem zemljevidu. Prvi dan novembra se je to tudi formalno potrdilo.

Prav na dan, ki je tudi na oni strani meje praznik, je začelo delovati novo podjetje Bugatti Rimac. S tem so zgolj formalizirali tisto, kar je bilo napovedano pred meseci in se je še kakšno leto nazaj, ko so se začeli pojavljati prvi namigi o prevzemu ali skupnem podjetju hrvaškega Rimac Automobili in Bugattija, zdelo zelo malo verjetno, še manj uresničljivo. Pa se je vendar zgodilo. Sosednja Hrvaška ima junaka, ki ga ni inavgurirala politika, pač pa evropski tehnično-poslovni svet, v katerem je zelo malo (če sploh kaj) prostora za prazno govoričenje. Bugatti Rimac je poslovno in tehnično dejstvo, ki utegne imeti na novi porajajoči se električni avtomobilski sceni kar pomembno težo. Za Hrvaško, kjer so si nekaj zadnjih desetletij močno želeli bistveno večje prisotnosti avtomobilske industrije in se vseskozi spraševali, zakaj ne predstavljajo ustreznega okolja za kaj takšnega, pa dokaz, da je to vendarle mogoče.

Bugatti Rimac bo vodil Mate Rimac kot njegov izvršni direktor, v nadzornem svetu bosta sedela pomembna človeka nemškega Porscheja. Oliver Blume je prvi mož tega slovitega izdelovalca športnih avtomobilov, ki mu skoraj ne pohaja sapa niti v teh negotovih časih, Lutze Metschke ima prav tam na skrbi finance. Razmerje moči oziroma lastništva je v prid Hrvatu, saj ima krovno podjetje Rimac Automobili v svojih rokah 55 odstotkov novega podjetja, Porsche pa preostalih 45 odstotkov. Vsekakor je pomembno tudi to, da bosta tako Bugatti kot tudi podjetje Rimac Automobili še naprej delovala kot samostojni znamki in ohranila tako proizvodnjo bugattijev (v francoskem Molsheimu) kot tudi hrvaških električnih športnih bolidov (zadnji v tej vrsti je nevera) v hrvaški Sveti Nedelji. Toda tam bo vendarle tudi sedež novega podjetja Bugatti Rimac.

Oliver Blume, prvi človek nemškega Porscheja, bo sedel v nadzornem svetu novega podjetja Bugatti Rimac. Foto: Tovarna
Tovarna

Evropski Elon Musk?

Videti je, da se tako uresničuje nekakšna ameriška zgodba o človeku, ki se je rodil v zakotju BiH in postal prepoznavna figura v svetu oziroma okolju, kjer štejejo zavzeto delo, inovativnost, navdušenje. Če mu na drugi strani naše južne meje pravijo kar evropski Elon Musk, je v tem nekaj pričakovanega pretiravanja, toda po drugi strani je Mate Rimac vendarle svojevrsten fenomen. V izjemno kratkem času je v svoje naročje privabil nekatera pomembna avtomobilska imena, kot sta Porsche in Hyundai, največja ali vsaj najbolj znana solastnika podjetja Rimac Automobili.

Nevera je zadnji električni bolid iz Svete Nedelje. Foto: Tovarna
Tovarna

Rimac ob vsem tem gleda tudi daleč naprej, za nekatere celo predaleč in preveč ambiciozno. V bližini Zagreba že raste kampus, kjer naj bi delalo vsaj 2000 ljudi, ki bodo imeli na voljo ne le izvrstne delovne razmere, pač pa tudi otroški vrtec, trgovine in seveda preskusno stezo. Kampus bo stal okoli 200 milijonov evrov, kar je ena največjih ali morda celo največja zasebna investicija tam čez. Očitno mu zelo zaupa in verjame tudi hrvaška politika - iz evropskega sklada za okrevanje mu je namenila zelo veliko denarja. In morda ne bo ostalo le pri zgodbi z juga …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta