Avtomobilska zgodba z juga: električni superbolid boste imeli v domači garaži za 2,4 milijona evrov

Janez Kovačič Janez Kovačič
04.07.2021 04:50
Hrvaško podjetje Rimac Automobili ter njegov ustanovitelj in lastnik Mate Rimac navdušujeta Hrvaško ter dokazujeta tehnološki in podjetniški potencial.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mate Rimac, ustanovitelj in ta hip še vedno največji lastnik podjetja Rimac Automobili, postaja velika zvezda predvsem električnega avtomobilskega sveta.
Tovarna

Vse od razpada nekdanje skupne države se je Hrvaški zdelo, da je nekako prikrajšana za pomembnejšo vlogo na evropskem avtomobilskem zemljevidu. Ni šlo za trg ali prodajo avtomobilov, pač pa za preprosto dejstvo, da nima avtomobilske tovarne ali vsaj bolj prepoznavnega avtomobilskega imena. Sedaj si lahko končno rečejo, da jih je iz te anonimnosti potegnil nekdo, ki je bil še pred več kot desetletjem nekakšen zagonski avtomobilistični embrio, sramežljivo potisnjen v kakšen kot največjih evropskih avtomobilskih salonov. Rimac Automobili.

Zgodba o tem podjetju, katerega ustanovitelj in ta hip še vedno največji lastnik je Mate Rimac, je ameriško obarvana. Mladi in nadobudni Rimac, rojen v zakotju še vedno zelo tragične BiH, se je poskušal v dirkanju oziroma driftanju. Ko je nekoč med dirko eksplodiral motor njegovega BMW-ja, se je mladenič odločil, da ga predela v električno vozilo. Rečeno, tudi storjeno. Z njim je dosegel več svetovnih rekordov za tovrstne avtomobile. Vse naprej je prijazna, navdušujoča zgodba, ki odmeva ne le pri naših južnih sosedih, pač pa tudi v svetovnem merilu. Leta 2011, ko je bil Rimac star vsega 23 let, je predstavil električnega superšportnika Concept One. Zvezda je bila rojena, ni jih tako malo, ki so prepričani, da je Mate Rimac evropska reinkarnacija slovitega Elona Muska.

Rimac in Musk

Podjetje Rimac Automobili je formalno nastalo leta 2009 in resnica je takšna, da je bilo treba do današnje slave in prepoznavnosti premagati marsikaj in morda tudi marsikoga. Razumljivo je, da se avtomobilski svet najbolj zdrzne tedaj, ko se rodi izjemna avtomobilska kreacija. Toda dejstvo, da je concept one nastal točno pred desetimi leti, ko so bili električni avtomobili eksoti, pogosto deležni komaj prikritega posmeha tudi v epicentrih avtomobilske industrije, kaže na Rimčevo izjemno samozavest, predvsem pa daljnovidnost. Ali je bila ta načrtna ali pa zgolj naključna, je nepomembno. Upoštevaje vse tisto, kar se je z Rimac Automobili zgodilo v zadnjih desetih letih, primerjava z Muskom niti ni vesoljno pretirana.

 Takšen razvojni preboj, kot ga prinaša partnerstvo s Skupino BMW, pa zahteva tudi vzpostavitev kompleksnih in velikih avtomatiziranih proizvodnih linij baterij, ki bodo v novem kampusu Rimac, v bližini Zagreba.
Arhiv podjetja

Strategija, ki jo je, hote ali nehote, ubral mladi Rimac, ki je že kot dijak in kasneje študent kazal skoraj izjemno nadarjenost zlasti na področju elektronike (nekako značilno je, da študija formalno ni dokončal), je bila vsekakor prava. Ko se je s svojim conceptom one leta 2011 pojavil na izjemno pomembnem frankfurtskem avtomobilskem salonu IAA, je vendarle požel kar precej pozornosti. Njegov avto je bil električni športnik izjemnih zmogljivosti in cene. Če bi tja v Nemčijo, nedvomno najbolj avtomobilsko evropsko državo z izjemno močno in pomembno avtomobilsko industrijo, pripeljal cenovno dosegljiv in tehnično superioren električni avtomobil, bi šlo verjetno vse skupaj v pozabo. Tako pa so se zanj sčasoma začela zanimati uveljavljena avtomobilska imena, kot so Porsche, Hyundai oziroma Kia, pa kitajski Camel Group, eden največjih izdelovalcev baterij, in podobni. Mogoče bi bilo reči, da je bil concept one zgolj vaba, na katero je podjetje Rimac Automobili ujelo največje ribe.

Hyundai, Kia, Porsche

Nesporno, vendar precej manj znano je, da je hrvaško podjetje, ki je že pred časom preraslo svojo zagonskost, saj zaposluje okoli 1000 ljudi, predvsem uspešen in priznan izdelovalec različnih elektronskih (pogonskih) sklopov. Pravzaprav je dokaj smiselna primerjava z avtomobilsko industrijo. Ta predstavi končni produkt, torej avtomobil, in s tem posname vso smetano pozornosti. Ali povedano nekoliko drugače: skoraj ni avtomobila brez sestavnega dela nemškega Boscha, če navedem eno najbolj znanih imen, toda ta je vedno nekje v ozadju, komaj zaznaven in prisoten. Podjetje Rimac Automobili je s conceptom one ubralo drugačno taktiko, saj se je s tem bolidom izstrelilo v orbito svetovne avtomobilske javnosti, ki pa se komaj kaj zanima za dolgočasno dejstvo, da hrvaško podjetje največ ustvari s sestavnimi elektronskimi deli.

Svoj prodor izjemnih električnih avtomobilov so Rimac Automobili začeli s conceptom one, s katerim se je podjetje leta 2011 predstavilo na frankfurtskem avtomobilskem salonu.
Wikipedia

Ko je postalo jasno, da tam na evropskem jugu obstaja majhno podjetje, ki zmore svetu avtomobilskih elektronskih komponent ponuditi marsikaj uporabnega, so začeli na vrata v Sveti Nedelji, kjer je sedež podjetja Rimac Automobili, trkati tudi ugledni in pomembni avtomobilski igralci. Gotovo je pomembno, da je svoj lonček pristavil južnokorejski konglomerat Hyundai-Kia, vsekakor je zanimivo, da je zraven kitajska skupina Camel Group, ki se, kot že zapisano, ukvarja z izdelavo baterij. Toda pospešek je prinesel svetovno znani, ugledni in vedno želeni nemški Porsche. Ko je v zadnjih letih postalo jasno, da se električni avtomobilski ofenzivi ne bodo mogle izogniti niti tovarne, katerih bistvo je športna dinamičnost, ki so jo vsaj dotlej omogočali zgolj bencinski in deloma tudi dizelski agregati, je bilo podjetje Rimac Automobili znova na pravi strani.

Načrt o gradnji kampusa

Leta 2018 je Porsche, sestavni del koncerna Volkswagen, postal desetodstotni lastnik hrvaškega podjetja. Letos je svoj delež povečal na 24 odstotkov in za to plačal okoli 70 milijonov evrov. S tem je znamenita tovarna športnih avtomobilov iz nemškega Zuffenhausna bistveno povečala kapitalizacijsko in siceršnjo vrednost podjetja Rimac Automobili. Hkrati je Mate Rimac objavil ambiciozen, za nekatere pa tudi (pre)megalomanski načrt razvoja podjetja, ki ga vodi. Zgradili naj bi proizvodno-raziskovalni kampus, v katerem naj bi delalo kar 2500 ljudi, ki bi imeli na voljo tudi vso socialno infrastrukturo - rekreacijske objekte, restavracije, vrtec in preskusno stezo. Projekt naj bi stal okoli 200 milijonov evrov. In če ga hočeš uresničiti, potrebuješ denar.

S povečanjem lastniškega deleža Porscheja v Rimac Automobilih so se pojavili tudi namigi, da Mate Rimac razmišlja o uvrstitvi podjetja na borzo. Glede tega so informacije, ki prihajajo z one strani južne meje, precej različne. Če naj bi bil Mate Rimac evropski Elon Musk, naj bi bilo podjetje Rimac Automobili nekaj takšnega kot Tesla. Primerjava ima v sebi kar nekaj balkanskega poveličevanja, ki se napaja bolj ali predvsem z domnevami kot pa dejstvi. Ampak nekaj malega smo se naučili tudi pri Tesli. Lani oziroma letos se je ta uvrstila v klub 500, kar pomeni, da je njena kapitalizacijska vrednost presegla 500 milijard dolarjev, Elon Musk kot največji lastnik pa je na lestvici najbogatejših komaj kaj zaostal za Jeffom Bezosom, lastnikom Amazona. Toda to je predvsem posledica ameriškega borznega pogleda na posel, ki je marsikdaj v precejšnjem nasprotju z realnostjo. Tako ali drugače, podjetje Rimac Automobili naj bi bilo sedaj vredno nič manj kot pet milijard evrov …

Nevera je zadnji avto hrvaškega podjetja, skupek izjemnih zmogljivosti in tehnoloških biserov, pa seveda cene, saj naj bi stal okoli 2,4 milijona evrov.
Tovarna

Toda naj bo hrvaško podjetje še tako tehnično oziroma tehnološko izjemno, napredno in prodorno, naj se pojavljajo novi in novi investitorji, ki prepoznavajo njegov potencial, res pravo pozornost je doživelo pred kakšnim letom in to v povezavi s prav tako znanim oziroma prestižnim avtomobilskim imenom - Bugattijem. Zgodba tega znamenitega avtomobilskega imena, ki je že nekajkrat propadlo, pa je znova po feniksovsko vstalo iz pepela je, recimo, znana.

Bugatti na Hrvaško?

Leta 1998 je pred 112 leti ustanovljeno podjetje prešlo pod okrilje nemškega Volkswagna. To je bila rešitev, ki jo je zakuhal tedanji prvi mož koncerna, sedaj že pokojni dr. Ferdinand Piëch. Pod tutorstvom nemškega konglomerata so nastali izjemni športni avtomobili, namenjeni tistim z najglobljimi žepi. Toda ne veyron ne kasnejši chiron v nemško blagajno nista prinašala denarja in verjetno drži domneva, da so vsak Bugattijev bolid klub astronomski ceni prodali z vsaj nekajstotisočevrsko izgubo. Ker so se časi od prevzema pa do danes spremenili, pri VW že nekaj časa razmišljajo, kako bi enigmo Bugatti rešili na čim bolj ugoden način. In v to igro je vstopilo, po svoji volji ali zgolj naključno, podjetje Rimac Automobili.

Bugatti ima za seboj slavno in zanimivo zgodovino, pred seboj pa verjetno nekaj bolj nejasno prihodnost. Njihov veyron je buril duhove v številnih pogledih, tudi v cenovnem, toda prodajali naj bi ga z izgubo.
Tovarna

Na veliko se je začelo pisati, da naj bi Mate Rimac preprosto prevzel Bugattija, s tem pa bi v hrvaške roke padlo podjetje sicer izjemne preteklosti, toda negotove prihodnosti. Upoštevaje dejstvo, da je po novem Porsche 24-odstotni lastnik hrvaškega podjetja, hkrati pa je sestavni del Volkswagna, se zdi takšna ali drugačna poroka precej smiselna oziroma verjetna. Bugatti bi v Sveto Nedeljo prinesel svetovno slavo, Rimac Automobili bi dodali svojo električno tehnološko vizijo. Ta hip še ni znano, ali se bo to res zgodilo. In če se bo, bodo lahko na južni strani naše meje zadovoljni - v svojem objemu bodo imeli dve kar svetovno znani avtomobilski imeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.