Pitje kave: Ne pretiravajte s turško in ekspresno

Bas Kast
28.04.2019 02:37

Kako kava, zlasti filtrirana, izzove številne zdravilne učinke, ni povsem jasno in uganka najverjetneje tudi ne bo hitro razrešena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brez kave ne gre.
Epa

Kakšna ironija! Mleko, ki je bilo vedno tako hvaljeno in vedno znova priporočano, v resnici ni posebej priporočljiva pijača za odrasle. Kavo pa marsikdo med nami še vedno pojmuje kot strup (predvsem za srce), čeprav tveganje za smrt v resnici znižuje. Vrhunec ironije je morda to, da to počne tako, da nas varuje pred srčno-žilnimi boleznimi. Ja, prav ste prebrali: tri, štiri, pet skodelic kave na dan je dobro tako za vaše srce kot tudi za vaše preostalo telo, zlasti za jetra. Poleg tega kava sovpada z zmanjšanjem tveganja za različne oblike raka, ne le raka na jetrih, temveč tudi na dojkah in prostati. Uživanje kave poleg tega zmanjšuje tveganje za diabetes in parkinsonovo bolezen za okoli 30 odstotkov.
Kako kava natanko izzove te zdravilne učinke, ni povsem jasno, in uganka najverjetneje tudi ne bo tako hitro razrešena. Razlog tiči v tem, da je sveže pražena kava sestavljena iz dobesedno stotin snovi. Presenetljivo je to, da zdravilni učinek ni povezan (samo) s kofeinom, saj so se pri kavi brez kofeina pokazali primerljivi rezultati.

Vsaka kava ni dobra za srce

Nekatera nova spoznanja so nadvse zanimiva: kava - s kofeinom ali brez - zavira "delovodjo" mTOR in aktivira samoočiščevalni program naših celic, kar povzroči njihovo pravo pomladitev. Poleg tega zmerno pitje kave očitno obvladuje v starosti pogostejše in škodljive vnetne procese telesa. Tako bi lahko kava na več načinov delovala pomlajevalno na naše telo. Če ugodno vpliva na proces staranja, seveda ne bi bilo nič čudnega, če bi nas varovala pred različnimi starostnimi boleznimi.

Kaj pa je s čajem?

Ali ni čaj veliko bolj zdrav od kave? To je pogosta trditev, konkretne ugotovitve pa so presenetljivo skromne. Sam od začetka raziskovanja kljub temu vsak dan popijem dve, tri skodelice zelenega čaja, ki sem se ga resnično naučil ceniti. Na splošno čaj ocenjujem podobno kot kavo, pri čemer bi bil zeleni čaj lahko nekaj posebnega, čeprav na zadnji dokaz za to še čakamo. Če povzamemo, bi lahko rekli: dve, tri skodelice čaja na dan znižujejo tveganje za smrt za približno 10 (črni čaj) do 20 (zeleni čaj) odstotkov. Nosečnice morajo biti tudi tu previdne, čeprav nekako le pol toliko kot pri kavi.

Najboljši japonski zeleni čaj pridelujejo v Kjotu in Fukuoki.
Epa
Založba Učila
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta