Pivo je dokaz, da nas ima bog rad in želi, da smo srečni

NR
01.05.2022 04:25

Najstarejša in najbolj razširjena alkoholna pijača na svetu ter tretja najbolj priljubljena pijača na splošno ima ob zmernem in odgovornem uživanju znanstveno dokazane koristi za zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Pivo je dokaz, da nas ima bog rad in želi, da smo srečni," uvedejo prispevek o tej starodavni pijači v časniku The Guardian. Pivo je najstarejša in najbolj razširjena alkoholna pijača na svetu ter tretja najbolj priljubljena pijača na splošno, takoj za vodo in čajem. Mednarodni dan piva praznujemo vsak prvi petek v avgustu. Na ta dan se ljubitelji piva zberejo s prijatelji in nazdravijo pivovarjem in natakarjem ter vsem, ki se ukvarjajo z varjenjem in točenjem piva. To je tudi priložnost, da stopijo iz svojega območja udobja in pokusijo druga piva.

Pivo je boljšega okusa, če ga kdo drug kupi namesto vas, zato ne pozabite prijateljem podariti piva - v dobri družbi je ta priljubljena alkoholna pijača tudi veliko boljšega okusa. Poleg tega, da združuje prijatelje in daje samozavest in pogum, da se odprto pogovarjate in celo zaplešete, ima pivo še druge znanstveno dokazane prednosti. Izpostavljamo jih šest, zanje pa zagotovo do zdaj še niste pogosto slišali:

1. Pivo ščiti srce in znižuje krvni tlak. Italijanski raziskovalci so odkrili, da imajo zmerni pivci piva za 42 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca kot tisti, ki piva ne pijejo. Pivo lahko tudi zmanjša tveganje za hipertenzijo - če ga pijete v zmernih količinah. Za zaščito je priporočeno zaužiti največ 500 ml piva, ki ima približno pet odstotkov alkohola.

2. Pivo pomaga pri boju proti okužbam. Študija na univerzi za zdravje in znanost v Oregonu je pokazala, da lahko uživanje enega ali dveh piv na dan okrepi imunski sistem in se bori proti okužbam.

3. Pivo spodbuja ustvarjalnost. Glede na študijo v reviji Consciousness and Cognition (Zavest in spoznanje) so fantje, ki so popili nekoliko preveč piva, reševali uganke nekaj sekund hitreje kot popolnoma trezni sotekmovalci.

4. Pivo izboljša vid. Po mnenju kanadskih raziskovalcev eno pivo na dan, zlasti lager ali stout, poveča antioksidativno aktivnost, kar lahko prepreči nastanek očesne sive mrene. Lahko pa se zgodi ravno nasprotno pri ljudeh, ki spijejo več kot tri piva na dan.

5. Pivo zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Raziskovalci na Finskem so ugotovili, da vsaka steklenica piva, ki jo človek spije na dan, zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov za 40 odstotkov.

6. Pivo je učinkovito v boju proti raku. Za ksantohumol, snov, ki je v ženskih storžkih hmelja, je bilo ugotovljeno, da ima pomembno vlogo pri prevenciji raka prostate. Zaradi zrn, ki se uporabljajo za fermentacijo, pa je tudi dober vir polifenolov. Tako kot rdeče vino je tudi pivo dokazano učinkovito v boju proti raku.

A ne pozabite, da je zmernost ključna pri izkoriščanju vseh prednosti piva. Piti ga je treba odgovorno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta