Ponoči na stranišče - z leti večkrat

N.R.
02.12.2018 01:38

Vaše telo morda proizvaja preveč urina ali pa vaš mehur ne more zdržati dovolj. Včasih je oboje. Starejši ko ste, bolj pogosto boste morali odvajati vodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pride z leti
Profimedia

Ali vas mehur ponoči vrže iz postelje? Če morate med šest do osem ur trajajočim spanjem več kot enkrat na stranišče, imate morda nokturijo. Morebitnih vzrokov je veliko. Nekatere je treba zdraviti, druge lahko odpravite sami.
Ali je morda krivo, kaj pijem? Morda pijete preveč ali pa časovno preblizu spanju. Nekaj ur preden odidete v posteljo, pijte manj. Pozno popoldne ne uživajte alkohola ali kofeina. In pojdite na stranišče, preden odidete v posteljo.
Ali bi lahko šlo za okužbo? Infekcija urinarnega trakta sproža potrebo po večkratnem odvajanju vode podnevi in ponoči. Morda ob odvajanju občutite bolečine, lahko vas boli trebuh in morda dobite vročino. Infekcijo urinarnega trakta diagnosticira in zdravi zdravnik.

S staranjem je manj hormonov

Ali bi lahko na to vplivala moja starost? Starejši ko ste, bolj verjetno boste morali odvajati vodo ponoči. S staranjem telo proizvaja manj hormonov, ki pomagajo pri koncentraciji urina, da ga lahko zadržite do jutra. Ko ste starejši, imate najverjetneje pogosteje tudi druge zdravstvene težave, ki vas prisilijo v odvajanje vode ponoči. Pomembno vlogo lahko ima tudi vaš spol:
• moški: povečana prostata je običajna pri starejših moških. Običajno ne gre za nič resnega, lahko pa vas ovira pri praznjenju mehurja.
• ženske: po menopavzi proizvajate manj estrogena. To lahko povzroči spremembo urinarnega trakta, ki vas prisili v pogostejše odvajanje vode. Če ste rodile, imate morda tudi šibkejše mišice medenice.
Ali bi lahko bila kriva moja zdravila? Nekatera zdravila povečajo izločanje tekočine in vas prisilijo, da morate pogosteje hoditi na stranišče. Vprašajte svojega zdravnika, ali ima katero od vaših zdravil takšen učinek. Težavo boste morda rešili s tem, da boste zdravilo vzeli prej čez dan ali pa bo zdravnik spremenil vaše zdravljenje.

Če srce ne črpa dovolj

Ali je lahko kakor koli povezano z mojim srcem? Če vaše srce ne črpa, kot bi moralo, se začne nabirati tekočina. To boste opazili zlasti na svojih gležnjih. Ko se uležete, vaše telo izpusti še dodatno tekočino. Ta napolni mehur in vas zbudi. Zatekanje boste lahko pomagali nadzirati, če boste med počivanjem podnevi dvignili stopala, ali pa boste nosili kompresijske nogavice.
Ali je lahko krivo kaj drugega? Obiščite zdravnika, če ste težavo že poskušali rešiti sami, vendar ne gre na bolje. Razlog za to, da vaš mehur zdrži manj, kot bi moral, so lahko tudi druge zdravstvene težave. Te vključujejo: tumor mehurja, tumor prostate, prekomerno aktiven mehur, intersticijski cistitis, nosečnost, prekomerno telesno težo.
Bolezni, ki lahko povzročajo, da vaše telo proizvaja preveč urina, so med drugim: diabetes, diabetes insipidus, okvara jeter ter nevrološke bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.
Če imate dejansko zdravstvene težave in jih zdravite, bodo zaradi nočnega odvajanje vode morda prenehale. Morda pa boste tudi za to potrebovali zdravila.
Ali moram obiskati zdravnika? Vstajanje ponoči zaradi odvajanja vode vam lahko povzroča težave čez dan, na primer v obliki pomanjkanja zbranosti ali drugih zdravstvenih težav. Ko ste starejši, nokturija tudi veča tveganje za padec in zlom kolka.
Kako naj se pripravim na obisk pri zdravniku? Vodite dnevnik o tem, kaj popijete ter kdaj in koliko vode odvajate. Zdravnik bo želel vedeti, kako spite, ali ste podnevi utrujeni, kakšna zdravila jemljete in ali imate kakšne druge simptome. (webmd.com)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta