Potovalni električar: Volkswagen ID.7

Peter Pirkovič
21.01.2024 09:00

Volkswagen v Sloveniji ponudbo električnih vozil bogati z novim ID.7, ki je trenutno na voljo le s šibkejšo verzijo baterije. Sredi tega leta ponudbo dopolnjuje z različicama GTX in Tourer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sloveniji nov član električne družine stane nekaj manj kot 55 tisočakov.
Peter Pirkovič

ID.7 je najdaljši in najbolj aerodinamično oblikovan predstavnik električne Volkswagnove družine, ki bo pri nas, po napovedih odgovornih, najverjetneje najbolj zanimal podjetja. Ne nazadnje je ta lahko zelo dober avtomobil za poslovno rabo, saj z baterijo 86 kWh ​(uporabna vrednost) po njihovih meritvah doseg znaša okrog 700 kilometrov, medtem ko pri šibkejši bateriji tovarniški podatek navaja doseg 621 kilometrov. Baterije bo na polnilnici z enosmernim tokom možno polniti z največ 150 oziroma 200 kilovati (najzmogljivejša baterija). K ugodnemu podatku o dosegu deloma pripomore tudi ugodna aerodinamika vozila, saj je koeficient zračnega upora le 0,23. 4,96 metra dolgega in 2172 kilogramov težkega velikana poganja nova električna enota z oznako APP550. Ta je nameščena na zadnji osi, razvija največ 210 kW (286 KM), pri čemer največji navor znaša 545 Nm.

Potniška kabina je prostorna in na področju upravljanja precej izboljšana.
Peter Pirkovič

Z medosno razdaljo 2,97 metra je jasno, da je potniška kabina v prvi vrsti prostorna. Tako za potnike na sprednjih sedežih in zadnji klopi, k prostornosti pa svoj delež doda tudi uporabno velik prtljažni prostor. V osnovi meri 532 litrov, s preklopom naslona zadnje klopi v razmerju 60:40 pa uporabnik pridobi skupno 1586 litrov oziroma skoraj dva metra dolgo ravno dno do sprednjih sedežev. ID.7 ima za prevoz daljših predmetov urejeno tudi posebno odprtino v naslonu. Vlečna kljuka, ki je na spisku dodatne opreme (1076 evrov), omogoča, da priklopimo prikolico z zavorami, ki ni težja od tone oziroma 1200 kilogramov pri štirikolesno gnani različici GTX.

Potniška kabina je v primerjavi z brati vendarle nekoliko bolj razkošna. Uporabljeni so boljši materiali, veliko je novih odlagalnih mest, steklena panoramska streha je opremljena s tekočimi kristali, ki spreminjajo propustnost svetlobe, daleč največji napredek pa so naredili pri infozabavnemu sistemu. Osnovo predstavlja večji 15-palčni osrednji zaslon na dotik, ki ima korenito spremenjeno programsko opremo, na podlagi katere je upravljanje postalo lahkotnejše, je pa hkrati opaziti popolnoma spremenjeno strukturo upravljanja.

Pri Volkswagnu so ID.7 namenili tudi popoln paket varnostnih asistenc in sistemov. V Sloveniji bo osnovna cena zanj 54.341 evrov, za dodatnega tisočaka pa si kupec lahko omisli bogato opremljeno izvedbo 4 All. Toplotna črpalka pri ID.7 ostaja na spisku dodatne opreme (1076 evrov). Sredi leta prihajata različica z večjo baterijo 86 kWh​ pa različica GTX s štirikolesnim pogonom, jeseni bomo na ceste pospremili še karavansko izvedbo Tourer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta