Potujoči kino vabi v Istro

Petra Vidrih
23.07.2023 04:00

Kino Istra tudi letošnje poletje vabi ljubitelje sedme umetnosti v odmaknjene in slikovite kotičke Istre na brezplačne filmske projekcije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena najbolj slikovitih lokacij potujočega Kina Istra je ob kubejskem gradu.
Emilija Blauzdyte/pina

Kino Istra - Cinema Istria je potujoči kino, ki istrske kraje, v katerih ni kinematografov, za en večer ali morda tudi več ob podpori lokalnih skupnosti spremeni v prijazno zatočišče filmskih zanesenjakov, saj vanje pripelje nekatere izmed najodmevnejših sodobnih avtorskih filmov in pomembne filmske klasike iz zakladnice zgodovine.

Letošnja, že četrta izvedba Kina Istra se je s projekcijo španskega družinskega filma Milosti polni (2022) v režiji Roberta Buesa začela na eni najbolj slikovitih istrskih lokacij ob kubejskem gradu v Kubedu, ki je tudi sicer redna postojanka potujočega kina. Ta bo vse do 21. septembra gostoval še v Ankaranu, Borštu, Dekanih, Šmarjah, Pregari, Sv. Antonu in Kopru, natančneje v čudovitem lapidariju Pokrajinskega muzeja.

S plaže Študent v Šmarje

Letošnji program Kina Istra obsega 15 večernih projekcij kakovostnih filmov, ki so že oziroma še bodo poletje in poletne počitnice popestrile z osupljivimi zgodbami o ljudeh sedanjosti in preteklosti ter ponudile vpogled v sodobno svetovno, evropsko in slovensko filmsko produkcijo. Nekaj projekcij bodo pospremili tudi pogovori o filmih in filmskem ustvarjanju z avtorji in drugimi člani ekip.

Zadnji dve sredi se je Kino Istra ustavil v Ankaranu, na plaži Študent, kjer so si obiskovalci lahko ogledali kultni film Jima Jarmuscha iz leta 1986 Pod udarom zakona in zelo poseben filmski križanec, v osnovi igrani dokumentarec Vera (2022) v režiji Tizze Covi in Rainerja Frimmla. Prihodnjo sredo, 26. julija, bodo na Študentu predvajali celovečerni prvenec slovenskega režiserja Dominika Menceja Jezdeca, ki je lani prejel nagrado občinstva in vesno za najboljšega igralca na Festivalu slovenskega filma. Gre za precej posrečeno ruralno slovensko različico Goli v sedlu, v kateri se glavna protagonista, v iskanju svobode, na pot podata s chopperjevsko predelanima Tomosovima mopedoma.

Dan kasneje, v četrtek, 27. julija, bo Kino Istra pripotoval na vaški trg v Šmarjah, kjer bo na ogled poslastica za vso družino - butanski film Lunana: jak v razredu (2019), ki ga je režiral Pawo Choyning Dorji. To je prvi celovečerec v zgodovini Butana, ki je bil nominiran za oskarja, govori pa o mladem učitelju, ki z babico živi v prestolnici Butana in sanja o tem, da bi se preselil v Avstralijo in tam zaslovel kot pevec. Toda namesto tega mora opraviti enoletno pripravništvo na šoli v Lunani, odročni himalajski vasi brez elektrike in z le 56 prebivalci. Iskanje sreče se sredi čudovite pokrajine razvije v humorno potovanje v srce tistega, kar je v življenju najpomembnejše.

Mnogi potujejo skupaj s platnom

Filmskih projekcij se vsako poletje udeleži veliko ljudi. "Obisk je vedno znova nad pričakovanji," je zadovoljna Tanja Hladnik, sodelavka zavoda za razvoj kulture in družbe Otok in programa Kino Istra, sicer pa direktorica Festivala Kino Otok - Isola Cinema. "Veliko obiskovalcev se seli z lokacije na lokacijo, lahko bi rekli, da potujejo skupaj s platnom, sicer pa ima vsaka od postojank Kina Istra svoje značilnosti. Filme na ankaranski plaži Študent, denimo, si radi ogledajo tudi turisti, ki so naključno tam, po vaseh v zaledju Istre je med gledalci opaziti zlasti veliko domačinov, v Kopru pa se filmskih projekcij udeležijo večinoma tisti, ki tudi sicer sledijo različnim kulturnim dogodkom v mestu."

Ogled filma je na prostem, pod zvezdami, zagotovo svojevrstno doživetje, sploh v lepem okolju. In če imajo gledalci ob tem možnost neposredne izkušnje srečanja s filmom kot umetnostjo in ne filmom kot zabavo, je ta izkušnja toliko bolj kakovostna. "Koper za razliko od sosednje Izole, ki poleg tega že 20 let gosti filmski festival Kino Otok, še vedno ne premore art kina, zato smo se pred leti zelo načrtno odločili poiskati možnost, da avtorski film na širšem območju slovenske Istre ostane tudi čez poletje. In s potujočim Kinom Istra, ki je letos skočil tudi v Boršt in Dekane, nam je to tudi uspelo," pravi Tanja Hladnik.

Avgusta nove postojanke

Avgusta bo Kino Istra v Koper in zaledje pripeljal še naslednje filme: Tiho dekle (Colm Bairéad), Zveri (Rodrigo Sorogoyen), Osem gorà (Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch), Philomena (Stephen Frears) in Spomini na Pariz (Alice Winocour). V septembru pa si bodo obiskovalci lahko ogledali še Barve spomina (program kratkih slovenskih filmov), Knjigam in ženskam pojem (María Elorza) - pred projekcijo bo skupina mladih selektorjev pripravila kratek uvod v projekcijo, Poletje '91 (Žiga Virc), Prezaposlena (Éric Gravel) in Gigi zakon (Alessandro Comodin), izjemni otvoritveni film letošnjega Kina Otok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta