​Pričelo se je z brisanjem Titove ulice. A dogaja se že novo veliko brisanje

Norma Bale, profesorica
07.03.2021 03:00
V zdraviliškem kompleksu v Radencih so čez noč tri srčke sneli in izbrisali z vseh svojih oglasnih in obveščevalnih gradiv.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V Radence pot me pelje, kjer najdem mir, veselje."
Jure Zauneker

V Radence pot me pelje, kjer najdem mir, veselje. Tako so v letu mojega rojstva besedilo Alfija Nipiča prepevali v Ansamblu bratov Avsenik. To so bili časi, ko so se ob nedeljah družine sprehajale po parku, ko se je ta šele prebujal po celonočnem plesu v Kavarni, časi, v katerih so za svetovno sladokusno publiko prirejali festivale komorne glasbe 20. stoletja, igrali džez, svojevrstna estetika pa so bili tudi izbori za mis Radenske in Slovenije. Kardiologi so si zdraviliški kraj izbrali za svoj kongresni center, leta 1982 jih je kot udeleženec obiskal svetovno znani srčni kirurg dr. Christian Barnard. Ob 100-letnici podjetja Radenska, ki jo je z obiskom počastil jugoslovanski predsednik Josip Broz - Tito, je podjetje na ploščad ob vhodu v sončni park dalo postavili vodno fontano in kip Tri gracije akademskega kiparja Ferenca Kiralya.

Na robu parka, v bližini promenadne utice, v kateri so nekoč prirejali nedeljske koncerte, stoji za spominsko fotografijo primerna maketa slatinske steklenice s tremi rdečimi srci. Ko jih je tržaški ilustrator Milko Bambič leta 1936 naslikal, si najbrž niti v snu ni mogel predstavljati, da bodo ti simboli, katerih resničen pomen je zavit v tančico skrivnosti, postali globalno prepoznavni. Tisočera tri srca vsako leto preplavijo kraj in okolico ob tekaškem prazniku, Maratonu treh src. Voda je torej tisti element, ki je Radencem podelil status zdraviliškega in turističnega kraja, tri srca so sopomenka zanj.

Akademik Kajetan Kovič, umetnik besede in častni občan občine Radenci, je duhovito izpeljal misel, da se štetje časa v Radencih začenja z zajetjem radenske zdravilne vode. Družina Henn je prvo bioklimatsko zdravilišče v Sloveniji zasnovala v 19. stoletju ob vrelcih mineralne in termalne vode ter tako usodno in dolgoročno začrtala razvoj kraja in širše regije. Tudi danes zdravilišče gradi na zdravilni vodi, ki blagodejno deluje na okrevanje po srčno-žilnih boleznih. A kljub vsej mineralnosti in zdravilnosti vode veselja v Radencih, tako kot povsod v koronskem zaporu, ni kaj prav veliko, miru pa tudi ne. Pravzaprav v Radencih vlada prava histerija. Histerija brisanja zgodovinskega spomina.

​Pričelo se je z brisanjem Titove ulice. Župan ime s tabel briše, civilna iniciativa ga piše nazaj. A dogaja se že novo veliko brisanje.

​Brisanje treh srčkov, simbolov radenskega turizma. V zdraviliškem kompleksu so čez noč tri srčke sneli in izbrisali z vseh svojih oglasnih in obveščevalnih gradiv. V otroški igralnici tako veveričke Mukiji, drugi simbol turizma, v tačkah ne držijo več srčkov, ampak balončke. Vsepovsod po hotelu in okolici hotela na mestu treh srčkov zevajo brezosebne bele lise. Srčki so izginili iz promenadne utice v parku, srčki morajo izginiti z replike slatinke, v kateri obiskovalci fotografirajo svoje spomine. Histerija brisanja je naravnost navdušujoča. Medtem ko marketingarji zdravilišča uradno pojasnjujejo, da skupaj s podjetjem Radenska iščejo opcije komuniciranja znakov, marketingarji iz podjetja Radenska trdijo, da od nikogar niso zahtevali umika srčkov. Resnica je seveda širši javnosti skrita, obe podjetji pa tako sporočata, da se histerija lahko zgodi tudi največjim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.