(PREGLED) Od koga smo se poslovili v letu 2022?

M.R.
30.12.2022 10:00

V nadaljevanju objavljamo znane osebnosti, ki so v Sloveniji in svetu umrle v letošnjem letu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sydney Poitier 

Sidney Poitier s hčerko Sydney marca 2014.
Reuters

V 95. letu starosti je 6. januarja umrl Sidney Poitier, prvi temnopolti igralec, ki je v zgodovini podelitve oskarjev prejel zlati kipec za glavno moško vlogo. Zaigral je v več kot 60 filmih.

Meat Loaf 

Meat Loaf med nastopm leta 2013
Profimedia

V 75. letu starosti je 20. januarja umrl ameriški glasbenik in igralec Meat Loaf, najbolj znan po rock baladi I Would Do Anything For Love (But I Won't Do That). Bil je dobitnik grammyja, rojen pa je bil kot Marvin Lee Aday.

Aki Rahimovski 

Parni valjak v Mariboru
Sašo Bizjak

22. januarja je v Novem mestu umrl priljubljeni hrvaški glasbenik Aki Rahimovski, pevec skupine Parni valjak.

Madeleine Albright

Nekdanja ameriška zunanja ministrica Madeleine Albright v Pragi leta 2010.
Reuters

V 84. letu starosti je 23. marca za rakom umrla nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright, ki je bila prva ženska na tem položaju v ameriški vladi in ena najvplivnejših državnic svoje generacije.

Boris Pahor

Boris Pahor v parku Tivoli
Tit Košir

V 109. letu starosti je 30. maja na svojem domu v Trstu umrl pisatelj Boris Pahor. Vse življenje je opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Njegovo najbolj znano delo je Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi.

Geza Erniša

Geza Erniša
Jure Zauneker

V 71. letu starosti je 1. junija po dolgotrajni hospitalizaciji umrl evangeličanski duhovnik Geza Erniša. Bil je prvi evangeličanski škof na Slovenskem, to funkcijo je opravljal 18 let do leta 2013. Po umiku s funkcije škofa je dobil naziv častni škof slovenske evangeličanske cerkve.

Miha Žibrat

Miha Žibrat
Robert Balen

V 69. letu starosti je 8. juija umrl Miha Žibrat, dolgoletni športni novinar in urednik na TV Slovenija. Med letoma 2000 in 2010 je tudi vodil Društvo športnih novinarjev Slovenije. 

Borut Šuklje

Borut Šuklje
Jaka Jeraša

Po dolgi bolezni je v 64. letu 19. junija umrl nekdanji minister in diplomat Borut Šuklje. Zadnja leta je deloval kot mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

Shinzo Abe

Shinzo Abe
Reuters

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je 8. julija umrl za posledicami strelskega napada. 67-letni Abe je umrl v bolnišnici v mestu Nara, kamor so ga prepeljali po napadu. Na oblasti se mu je uspelo obdržati dlje kot komurkoli pred njim.  

Ivana Trump

Ivana Trump na Dunaju maja 2009. 
Reuters

V 73. letu starosti je 14. julija doma v New Yorku umrla prva žena bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Ivana Zelničkova, po rodu Čehinja.

Olivia Newton-John

Olivia Newton-John na Kitajskem aprila 2008.
Reuters

V 74. letu starosti je 8. avgusta umrla avstralska pevka in igralka Olivia Newton-John, najbolj znana po vlogi v muzikalu Briljantina iz leta 1978, v katerem sta imela glavni vlogi z Johnom Travolto. 

Jože Mencinger

Jože Mencinger
Robert Balen

V 82. letu starosti je 26. avgusta umrl ekonomist Jože Mencinger. Minister za gospodarstvo v prvi slovenski vladi se je uveljavil kot makroekonomist, posebej na področju gospodarskih sistemov, ekonometričnih analiz ter pri spremljanju tekoče ekonomske politike.

Ivo Hvalica

Ivo Hvalica leta 2002
Robert Balen

V 87. letu starosti je 28. avgusta po hudi bolezni umrl nekdanji poslanec Ivo Hvalica. Bil je poslanec v prvih dveh sklicih državnega zbora in je pomembno zaznamoval slovensko politiko v prvih letih samostojnosti. 

Mihail Gorbačov

Mihail Gorbačov september 2006 v Primoštenu na Hrvaškem.
Igor Napast

Po dolgi bolezni je 30. avgusta umrl nekdanji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir Mihail Gorbačov, ki je bil star 91 let.

Kraljica Elizabeta II.

Angleške kraljica Elizabeta II. je oktobra 2008 obiskala Slovenijo.
Boris Vugrinec

Britanska kraljica Elizabeta II. je na dvorcu Balmoral na Škotskem pri 96 letih umrla 8. septembra. Poslovila se je po več kot 70 letih na prestolu. 

Radko Polič

Radko Polič 
Igor Napast

15. septembra je umrl gledališki in filmski igralec Radko Polič - Rac. Zaigral je v več kot 100 gledaliških predstavah in prav toliko filmih in radijskih igrah in se uveljavil kot karizmatičen igralec z izjemnim občutkom za oblikovanje večkrat protislovne človeške usode.

Angela Lansbury

Angela Lansbury
EPA

V 97. letu starosti je 11. oktobra na svojem domu v Los Angelesu umrla slavna britanska igralka Angela Lansbury, znana po glavni vlogi v televizijski seriji "Umor, je napisala". V svoji bogati 75-letni karieri je bila igralka, plesalka in pevka na Broadwayju, filmska in televizijska igralka, svoj glas pa je posodila tudi za animirane filme.

Robbie Coltrane

Robbie Coltrane oktobra 2012
Reuters

14. oktobra je umrl škotski igralec Robbie Coltrane, ki je upodobil Hagrida v filmih o čarovniškem vajencu Harryju Potterju. Star je bil 72 let. Coltrane je med drugim igral tudi v detektivski televizijski seriji Cracker.

Joco Žnidaršič

Joco Žnidaršič
Robert Balen

V 85. letu starosti je 28. novembra umrl fotoreporter Joco Žnidaršič. Od leta 1974 do upokojitve je bil urednik fotografije na časniku Delo in velja za ikono med slovenskimi fotografi. Tekom svoje kariere je prejel več odlikovanj, med njimi tudi zlati red za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju.

Davor Janjić

JANJIČ DAVOR, FILMSKI IGRALEC
SaŠo Bizjak

28. novembra je v Beogradu umrl filmski in televizijski igralec Davor Janjić. Zaigral je v nekaterih opaženih filmih ob koncu jugoslovanske kinematografije, kot je Življenje s stricem Krsta Papića. V začetku 90. let je živel v Londonu, od leta 1997 pa je živel in deloval v Sloveniji. Zaigral je tudi v slovenskih filmih Outsider in Petelinji zajtrk.

Jiang Zemin

Jiang Zemin
Reuters

V Šanghaju je 30. novembra v 97. letu starosti umrl nekdanji kitajski predsednik in vodja kitajske komunistične partije Jiang Zemin. Umrl je po odpovedi organov zaradi levkemije. Kitajski je v gospodarskem in diplomatskem smislu odprl vrata v svet. Iz politike se je uradno umaknil leta 2005, a je še dolga leta zatem vlekel niti iz ozadja.

Enzo Hrovatin

Enzo Hrovatin iz skupine Faraoni
Maja Pertič Gombač/Primorske novice

2. decembra je umrl pevec in kitarist skupine Faraoni Enzo Hrovatin, avtor in izvajalec številnih zimzelenih uspešnic, s katerimi so Faraoni večkrat slavili na festivalu Melodije morja in sonca. Med njimi so Solinar, Ti znaš, Mi ljudje smo kot morje in številne druge.

Kirstie Alley

Kirstie Alley v New Yorku Septembra 2011.
Reuters

Po boju z rakom je 6. decembra umrla ameriška igralka Kirstie Alley. Zvezdnica, najbolj znana po vlogi v televizijski nadaljevanki Cheers, je bila stara 71 let.

Siniša Mihajlović

Siniša Mihajlović
EPA

16. decembra je po težki bolezni v 54. letu življenja umrl Siniša Mihajlović, nekdanji jugoslovanski reprezentant in evropski prvak s Crveno zvezdo, v zadnjem času pa tudi odličen trener. 

Massimo Savić

Masimo Savić
Robert Balen

V 61. letu starosti je 23. decembra v bolnišnici Vinograd, kjer se je zdravil zaradi raka na pljučih, umrl znani hrvaški pevec Massimo Savić. Od leta 1986 je nastopal samostojno in izdal več kot deset albumov.

Pele

Pele aprila 1998 na tekmi med Manchester Unitedom in Liverpoolom.
REUTERS

Legendarni brazilski nogometaš Pele je 29. decembra umrl v 83. letu starosti. Umrl je v krogu družine v bolnišnici Albert Einstein v Sao Paulu. Potem ko se mu je 21. decembra zdravstveno stanje poslabšalo, je po dolgotrajnem zdravljenju izgubil bitko z rakom.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood na modni reviji oktobra 2007.
REUTERS

V Londonu je 29. decembra v 82. letu starosti umrla britanska modna oblikovalka Vivienne Westwood, ki je poskrbela za svojstven stil oblačenja punk skupine Sex Pistols in velja za eno ključnih britanskih imen v svetu mode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta