Raziskava pokazala: Manj mesa je manj raka

NR
12.05.2019 06:02

Tudi uživanje zmernih količin rdečega in predelanega mesa poveča tveganje za nastanek raka na debelem črevesu in danki, kažejo rezultati raziskave v Združenem kraljestvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zaradi povezave med rdečim in predelanim mesom ter kolorektalnim rakom predlagajo strokovnjaki, naj se uživanje tovrstnega mesa omeji na 70 gramov na dan ali manj. Toda rezultati petletne raziskave, ki je zajemala pol milijona udeležencev in udeleženk raziskovalnega projekta UK Biobank, kažejo, da imajo posamezniki, ki se držijo te smernice, za 20 odstotkov večje tveganje za nastanek kolorektalnega raka kot posamezniki, ki na dan zaužijejo povprečno 21 gramov, poroča Guardian.
Tveganje se je povečalo za 20 odstotkov po vsaki dodatni rezini šunke ali slanine (približno 25 gramov), ki so jo udeleženci pojedli, po vsakem debelem kosu goveje pečenke ali jagnječjem kotletu (približno 50 gramov) pa za 19 odstotkov.
Raziskava je pokazala, da se tveganje veča tudi s prekomernim pitjem alkohola, saj je pri težkih pivcih za 24 odstotkov večje kot pri rahlih. Zaščitni učinek pa imajo prehranske vlaknine v obliki žitnih kosmičev in kruha. Januarja je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) objavila, da uživanje vlaknin zmanjšuje možnosti za nastanek bolezni srca.
Soavtor raziskave prof. Tim Key, strokovnjak na področju prehranskih navad in raka na inštitutu Združenega kraljestva za raziskave raka ter namestnik direktorja epidemiološkega oddelka na univerzi v Oxfordu, pravi, da so pri raziskavi morali preveriti tudi, ali udeleženci natančno navajajo, kaj so zaužili. Raziskave o prehranskih navadah so težavne, ker udeleženci pogosto pozabijo, kaj so zaužili, ali preprosto ne povejo resnice.

Pomemben vir železa

"Ne trdimo, da so priporočila angleške vlade zato napačna in da jih je treba spremeniti," pravi Key. Poudarja, da se raziskava, ki je bila objavljena v mednarodni reviji za epidemiologijo, mora upoštevati v okviru številnih drugih raziskav. Prav tako izpostavlja hranilne vrednosti mesa. "Meso je pomemben vir železa. Moramo upoštevati druge vidike zdravja, preden začnemo spreminjati kakršna koli priporočila. Glavno sporočilo za javnost je, da raziskava potrjuje, da ne bi smeli jesti velikih količin rdečega in predelanega mesa," pravi Key.
Alkohol, ki tudi veča tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke, pa nima nobenih hranilnih vrednosti, poudarja Key in dodaja, da bi ga lahko zlahka odstranili iz prehrane.
Izredni profesor za prehrano in zdravje na univerzi v Readingu dr. Gunter Kuhnle pravi, da je analiza povezave med uživanjem mesa in kolorektalnim rakom bila zelo temeljita in da je potrdila prejšnje ugotovitve o tveganjih. "Rezultati te raziskave omajajo tudi nedavni poudarek na nitritu kot glavnem povzročitelju kolorektalnega raka. Avtorji so namreč našli zelo majhne razlike med rdečim in predelanim mesom, četudi vsebuje nitrit samo predelano meso," pravi Kuhnle. "Z zmanjšanjem ali prepovedjo nitrita v mesnih izdelkih ne bi bistveno vplivali na tveganje za nastanek raka. Raziskava kaže, da bi povečano uživanje vlaknin bilo veliko bolj koristno."
Dr. Julie Sharp, vodja obveščanja o zdravju inštituta Združenega kraljestva za raziskave raka, pravi: "Smernice vlade o rdečem in predelanem mesu so samo splošna zdravstvena priporočila. Ta raziskava dokazuje, da čim bolj omejimo uživanje tovrstnega mesa, tem manjše so možnosti za nastanek raka na debelem črevesu in danki." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta