(RECEPT) Bara brith

Zora Štok Zora Štok
06.03.2021 04:25
Bara brith je kolač, značilen za Wales.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

45 dag različnega suhega sadja

25 dag rjavega sladkorja

3 dl mlačnega temnega čaja

45 dag moke

1 jajce

1 čajna žlička mešanice mletega cimeta, ingverja, muškatnega oreška in klinčkov

V skledi mešamo čaj in rjavi sladkor, dokler se ta ne raztopi. Suho sadje narežemo na koščke in namočimo v sladkani čaj ter pustimo čez noč.

Pečico segrejemo na 170 stopinj, ozek podolgovat in visok pekač (za štruce) obložimo s papirjem za peko in rahlo namastimo. Jajce dobro stepemo z vilicami, moko presejemo skupaj z mešanico začimb in vse skupaj vmešamo v namočeno suho sadje. Testo stresemo v pekač in ga na srednji rešetki pečemo okoli 90 minut. Ali je kolač pečen, preizkusimo z zobotrebcem - zapičimo ga v sredino testa, in če na njem ni sledi testa, je kolač pečen. Vzamemo ga iz pečice, zvrnemo na rešetko in pustimo, da se ohladi.

Kolač je še posebno dober, če ga še mlačnega prelijejo z razpuščenim maslom. Včasih ga pripravijo tudi s kvašenim testom. V tem primeru vzhajan kvas dodamo moki, presejani z začimbami, in zamesimo testo ter vanj vgnetemo namočeno sadje in stepeno jajce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta