(RECEPT) Maroška piščančja pita

Zora Štok Zora Štok
29.07.2023 04:00

Pastilla ali bastilla, kakor je originalno ime jedi, v kateri se prepletata slano in sladko, je ena najbolj značilnih maroških jedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

50 dag listov vlečenega testa

1 cel piščanec ali 1 kg piščančjega mesa brez kosti

3 dl piščančje jušne osnove

1 srednje velika čebula

3 stroki česna

sol, poper

po ena žlička mlete kurkume, cimeta in ingverja

po ena jušna žlica sesekljanih listov koriandra in peteršilja

4 jajca

ščepec žafrana

2 žlici masla in 1 dl olja

pol žlice sladkorja

15 dag mletih mandljev

5 dag praženih mandljevih lističev

 

Piščanca razkosamo, če uporabimo meso brez kosti, ga narežemo na kose. V ponvi segrejemo malo olja in meso prepražimo z vseh strani, da se lepo zapeče. Odstranimo iz ponve in shranimo na toplem. Dodamo maslo, in ko se razpusti, še sesekljano čebulo, stisnjen česen in vse začimbe razen koriandra in peteršilja. Med mešanjem pražimo; ko čebula uplahne, v ponev vrnemo meso, premešamo, zalijemo z jušno osnovo in na zmernem ognju kuhamo, dokler meso ni povsem mehko. Ko se nekoliko ohladi, ga natrgamo.

Jajca rahlo stepemo in jih med nenehnim mešanjem zlivamo v tekočino, v kateri se je kuhalo meso. Mešamo, dokler ne nastane zmes, skoraj tako gosta kot pečena umešana jajca, nato dodamo mlete mandlje in sladkor ter koriander in peteršilj. Na koncu mešanici dodamo še natrgano meso. Po želji lahko še malo limoninega soka ali vode pomarančnih cvetov.Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija. V okrogel pekač damo list testa in ga premažemo z oljem ali stopljenim maslom, dodamo še dva lista in vsakega premažemo z maščobo. Liste nalagamo tako, da se vogali ne prekrivajo, ampak so drug ob drugem. Naložimo nadev, znova dodamo dva lista testa in vsakega premažemo z maščobo, dodamo še preostali nadev, ga lepo poravnamo, potem pa ga prekrijemo s testom, ki visi čez rob pekača. Posujemo s sladkorjem in praženimi mandljevimi lističi ter pečemo v pečici 15 do 10 minut, da je vrhnja plast pite lepo hrustljava.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta