(RECEPT) Špinača z jogurtom

Zora Štok Zora Štok
23.07.2023 08:00

Borani-yeh esfenaj, kot je originalni naziv, je ena od poletnih jedi z jogurtom, ki jih pripravljajo v Iranu. Tam ob tej jedi postrežejo enega svojih ploskih kruhov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

35 dag mlade špinače

1 manjša čebula

2 stroka česna

1 žlička kurkume

sol, poper

2 dl gostega jogurta (grški)

1 dl čvrstega navadnega jogurta

1 limona

0,5 dl olivnega olja

 

Čebulo na drobno sesekljamo, česen stisnemo. Iz limone iztisnemo sok, lupino ene polovice pa drobno naribamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo, pražimo nekaj minut, da začne rjaveti. Ogenj potem zmanjšamo, dodamo stisnjen česen, na hitro premešamo, potresemo z malo soli, dodamo še kurkumo in znova premešamo. Dodamo polovico listov špinače in s prijemalkami mešamo, da se špinača lepo poveže z drugimi sestavinami. Potem dodamo preostalo špinačo in znova previdno mešamo, da se sestavine lepo povežejo. Na ognju pustimo, dokler vsa tekočina ne povre. Če je tekočine preveč in bi se špinača prekuhala, povišamo temperaturo, da tekočina hitreje izpari. Mešanico damo v skledo in jo ohladimo na sobno temperaturo. Ko je špinača ohlajena, vmešamo obe vrsti jogurta, še malo solimo in dodamo poper, limonino lupinico in limonin sok. Previdno premešamo. Po želji dodamo še navadni jogurt, če želimo bolj čvrsto jed, pa grškega, seveda pa lahko po okusu dodamo še limonin sok ali lupinico. Preden jed postrežemo, jo pokapljamo z malo olivnega olja. Zraven ponudimo kruh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta