(RECEPT) Sicilijanska scaccia

Zora Štok Zora Štok
28.02.2021 04:30
Scaccia je značilna jed na Siciliji in v južnem delu Italije, razlikuje se po nadevu. Ponekod nadevu dodajajo vsebino svinjskih klobas, brokoli, špinačo ali olive.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

Za testo:

25 dag mehke moke

25 dag moke iz pšenice durum ​

2 kocki kvasa

1 žlička sladkorja

6 g soli

3,3 dl vode

0,3 dl olivnega olja

Za nadev:

malo olivnega olja

2 manjši čebuli

40 dag češnjevega paradižnika

večji šopek zelenega peteršilja

15 dag sira provolona ali čedarja

Moko presejemo in damo v skledo. Kvas zdrobimo v skodelico, dodamo sladkor in malo moke ter dodamo okoli 0,5 dl mlačne vode in premešamo ter pustimo vzhajati. Vzhajan kvas dodamo moki, premešamo, dodamo še sol in olje in postopoma, med mešanjem, dodajamo vodo. Mesimo, da nastane voljno, mehko testo. Vzamemo ga iz sklede in ga še pet minut mesimo na delovni površini, potem ga damo v skledo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati.

Za nadev najprej sesekljamo čebulo, paradižnik narežemo na četrtine. V ponvi segrejemo malo olja in prepražimo čebulo in paradižnik. Ko paradižnik uvene in izpari tekočina, ponev umaknemo in pustimo, da se nadev ohladi, potem mu dodamo še sesekljan peteršilj.

Testo naj vzhaja vsaj eno uro oziroma dokler se količina ne podvoji. Potem ga stresemo na pomokano delovno površino in razvaljamo v krog premera okoli 80 centimetrov in nekaj milimetrov debeline. Po testu razporedimo dve tretjini nadeva in po nem potrosimo dve tretjini naribanega sira. Potem levi in desni del kroga zapognemo tako, da se stikata na sredini. Po sredini testa naložimo preostali nadev in po njem potrosimo sir, potem pa naredimo zvitek. Kjer se stika z robom testa, dobro pritisnemo.

Damo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 40 minut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta