(RECEPT) Birria de res

Zora Štok Zora Štok
07.03.2021 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izvirno jed so pripravljali s kozjim mesom ali jagnjetino, včasih je vsebovala več vrst mesa.
Profimedia

1 kg govedine, del naj bo s kostjo

2 čebuli

5 strokov česna

3 suhe paprike ancho

5 suhih paprik guajilo

2 večja paradižnika

sol, poper

po 1 zvrhana čajna žlička origana in majarona

5 klinčkov

paličica cimeta (približno 3 cm)

po pol čajne žličke semen kumina in zrn črnega popra

0,5 dl belega kisa

Paradižnik narežemo na debelejše rezine in ga nekoliko spečemo. Paprike za 20 do 30 minut namočimo v hladni vodi, potem jih olupimo in narežemo na večje kose. Primerno velik pekač premažemo z malo olja in damo vanj na večje kose narezano meso, prej ga natremo s soljo in poprom.

Čebulo in česen sesekljamo in prepražimo na malo olivnega olja ter stresemo v sekljalnik. Semena kumina, zrna črnega popra in klinčke na hitro (okoli 30 sekund) prepražimo v teflonski posodi in jih prav tako damo v sekljalnik. Cimetovo paličico nalomimo na koščke in jo skupaj s prepraženim paradižnikom, paprikama, majaronom in origanom stresemo v sekljalnik. Dolijemo še kis in naredimo gosto omako. Po potrebi dodamo nekaj žlic vode, v kateri so se namakale paprike. Omako prelijemo čez meso in v hladilniku pustimo nekaj ur ali čez noč. Pečemo tri do štiri ure v pečici, ogreti na 170 do 180 stopinj, med dušenjem naj bo pekač pokrit z alu folijo. Gotovo jed potresemo s sesekljanim koriandrom.

Birria je jed, značilna za mehiško zvezno državo Jalisco. Izvirno jed so pripravljali s kozjim mesom ali jagnjetino, včasih je vsebovala več vrst mesa. V vsakem primeru pa mora birria vsebovati vsaj dve vrsti posušenih mehiških paprik, čebulo in sveža zelišča (origano, majaron, koriander).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta