Resnice in zmote o pitju vode z limono

Pravijo, da je zdravo, če vsak dan popijemo kozarec mlačne vode, ki smo ji dodali nekaj kapljic limoninega soka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trditve, da voda z limono razstruplja, so neresnične.  
Profimedia

Voda z limono menda razstruplja in pomlajuje telo, nam daje energijo, pomaga krepiti imunski sistem, pomirja in izboljšuje razpoloženje. Voda in sok limone sta vsak posebej zelo zdrava. Toda ali sta, če ju zmešamo, še bolj zdrava? Odgovor se glasi, da ne. Ali je lahko dolgotrajno pitje vode z limono škodljivo? V tem primeru pa se odgovor glasi, da je to malo verjetno.

Limonin sok vsebuje vitamin C, ki je ključno mikrohranilo. Pa ga res potrebujemo še več? Že od nekdaj vemo, da lahko pomanjkanje vitamina C povzroči skorbut. Gre za bolezen, za katero so v preteklosti pogosto zbolevali pomorščaki, ki med dolgotrajnimi plovbami niso imeli dostopa do svežega sadja in zelenjave.

Vitamin C začne propadati pri temperaturi od 30 do 40 stopinj Celzija, kar ne vpliva preveč na njegove ravni v vodi z limoninim sokom. Vitamin C se v telesu ne kopiči. Če ga torej v okviru svoje prehrane zaužijemo dovolj, vsak njegov višek izločimo z urinom in blatom.

Kakšne so lahko še koristi pitja vode z limono? Limonin sok ima zagotovo tudi druge koristne učinke, toda dosedanje raziskave so prinesle mešane rezultate. Neka študija je na primer pokazala, da pri ljudeh z visokimi ravnmi holesterola, če osem tednov vsak dan pijejo limonin sok, ni opaziti nobenih sprememb pri krvnem tlaku, teži ali ravneh holesterola. Spet druga raziskava je pokazala, da se lahko ravni glukoze v krvi nekoliko znižajo, če vsak dan pojemo kos kruha in hkrati popijemo 125 mililitrov limoninega soka. Glede na izsledke neke druge manjše študije pa lahko podobne rezultate dosežemo, če popijemo 30 gramov limoninega soka, pomešanega z vodo, in nato pojemo skodelico riža.

Raziskovalci namigujejo, da kislost limoninega soka zavira delovanje encima amilaze v slini. Amilaza začne že v ustih razgrajevati ogljikove hidrate, predvsem škrob. Zato potem traja dlje časa, da škrob v črevesju razpade na glukozo in se skozi črevesno steno absorbira v kri. Pri ljudeh z diabetesom lahko to vodi k zmanjšanju števila nenadnih močnih zvišanj ravni krvnega sladkorja. Toda to morajo strokovnjaki zdaj preveriti še v okviru kliničnih testiranj.

A limona res razstruplja?

Druge študije nakazujejo, da limone vsebujejo tudi druga hranila, ki utegnejo biti koristna pri preprečevanju diabetesa. Enake koristi boste imeli od limoninega soka tudi tedaj, če boste nekaj njegovih kapljic dodali k hrani.

Kako pa je z razstrupljanjem, oskrbo z energijo in pomirjanjem oziroma izboljševanjem razpoloženja? Naše telo se razstruplja tudi brez vode z limono. Strupi in odvečna hranila se v jetrih razgradijo v molekule, ki jih nato preko ledvic z urinom izločimo iz telesa. Nobenih dokazov ni, da vitamin C na kakršenkoli način pomaga pri tem. Zato so trditve, da voda z limono razstruplja, neresnične. Če se res morate razstrupiti, potem verjetno potrebujete nova jetra.

Nas voda z limono oskrbi z dodatno energijo? Odgovor je tudi v tem primeru nikalen, če ne upoštevamo placebo učinka, ki ga čutimo, ker pijemo nekaj, kar nam dobro dene. Toda če v telo ne vnašamo dovolj ključnih hranil (ne le tistih, ki jih vsebuje limona), se utegnemo res počutiti utrujeni in povsem brez energije.

Kar zadeva trditev, da voda z limono pomirja in izboljšuje razpoloženje, je treba pojasniti, da se nekaterim ljudem zdi, da jih pomirjajo topli napitki, medtem ko imajo pri drugih tak učinek mrzle pijače. Najbolje je, da tekočino pijemo pri tisti temperaturi, pri kateri je lahko popijemo dovolj, da ostanemo hidrirani.

Kateri so morebitni škodljivi učinki vode z limono?

Ker je voda z limono precej kisla, so mnogi prepričani, da lahko razžre zobno sklenino. A to lahko povzročijo prav vse kisle brezalkoholne pijače, vključno z raznimi gaziranimi napitki in pomarančnim sokom. Da bi to preprečili, upoštevajte naslednja priporočila zobozdravnikov:

- po pitju vode z limono splaknite ustno votlino z navadno vodo;

- žvečite žvečilni gumi brez sladkorja, s čimer boste spodbudili izločanje sline;

- takoj po zaužitju vode z limono se izogibajte ščetkanju zob;

- vodo z limono popijte s slamico, s čimer boste preprečili, da bi prišla v stik z zobmi.

Nekateri zdravniki opozarjajo, da lahko voda z limono nadraži mehur in pri nekaterih ljudeh vzbudi občutek, da morajo pogosteje urinirati, zlasti ponoči. V tem primeru pacientom priporočajo, da začnejo spet piti samo navadno vodo. Toda neka študija, v okviru katere so znanstveniki preučili učinke cele vrste napitkov, vključno z limoninimi, je pokazala, da ti ne dražijo mehurja, zlasti če zmanjšamo njihov vnos. Drugi spet pravijo, da voda z limono poslabša zgago (kislinski refluks), čeprav dokazi za to ne obstajajo.

Bi morali piti vodo z limono?

Če imate radi vodo, ki jo oplemenitite z nekaj kapljicami limoninega soka, potem si jo le privoščite. A tudi če je ne marate in je nikoli ne pijete, prav nič ne zamujate. Zadostne količine vitamina C lahko zaužijete tudi z drugim sadjem, zlasti agrumi, in zelenjavo. Zadostuje že, da svoj zrezek, solato ali zelenjavno prilogo izboljšate z nekaj kapljicami limoninega soka.

------------

Avtorica prispevka Evangeline Mantzioris je direktorica programa za hrano prehranjevanja pri Univerzi Južne Avstralije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta