(SAMOGOVOR) Stranke, ki bodo izbrisane s političnega zemljevida

Franja Žišt Franja Žišt
23.02.2020 02:54

Kaj se je spremenilo od časa po volitvah leta 2018 do danes, ko so se vsi zaklinjali, da je zanje koalicija s SDS nesprejemljiva?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Poslanci so začutili slast privilegijev, vpliva in brezskrbnosti svoje službe, ki jo lahko negotov izid vnovičnih volitev precej ogrozi, na kocki je politično preživetje. Jasno je namreč, da bodo nove volitve marsikatero stranko izbrisale s političnega zemljevida. Med njimi najprej bržkone SMC, ki je leta 2014 z več kot tretjino volilnih glasov dosegla skoraj najvišjo zmago na volitvah v samostojni Sloveniji (za okoli dva odstotka več je leta 2000 zbrala LDS), do danes, ko je ob nerazpoznavni identiteti popolnoma strmoglavila. Zdi se, kot da se Počivalšek ne zaveda niti, kdo so bili njihovi volivci, in nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi sam na koncu kandidiral kar na listi SDS. Tudi Pivčevi bodo pogovori s prvakom opozicije bržkone škodili. Še bolj pa predvolilna soočenja. Že tako rekoč na prvem, ki sta ga po padcu vlade pripravili nacionalna in največja komercialna televizija, se je namreč pokazalo, da je sicer simpatična in všečna, a vsebinsko in strokovno šibka. Mojstrica političnega preživetja Bratuškova, ki je uspešno pobrala del glasov upokojencev že pri prejšnjih volitvah, bi lahko novi predsednici ob dobri vsebinski kampanji, namesto da se osredotoča le na napadanje Šarca, povzročila še večjo škodo, kot jo je Erjavcu. Ne nazadnje je samo Angelika Mlinar na evropskih volitvah zbrala več kot petnajst tisoč tisoč glasov, kar je recimo petkrat več kot poslanec Žan Mahnič na zadnjih parlamentarnih volitvah.
Pa ga poglejte danes! Pri tridesetih letih poslanec iz Škofje Loke ne deli usode svoje generacije. Med vsemi poslanci najema največje, 65 kvadratov veliko stanovanje in za to plačuje 222 evrov. Tudi svojemu dekletu je uredil službo v njihovi poslanski skupini. V prejšnjem mandatu je imel revež najnižjo plačo med poslanci, 3537 evrov, tokrat ima, upajmo, nekoliko višjo. "Butli! Povprečna bruto plača 2017 je cca. 1600 evrov," lahko pametuje Žan, ko zagovarja strankarsko najetje kredita pri bosanski prijateljici Dijani Đuđić. Žan lahko gre kot član pooblaščene skupine parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) v Nacionalni preiskovalni urad (NPU) opravljat nenapovedan nadzor, potem pa reče, da ni dobil tistega, kar je želel, pozabi pa na to, da mogoče presega svoja pooblastila in se požvižga na zakonodajo. Ob tem pa generalni direktorici policije še zagrozi, da naj pomisli na svojo prihodnost, češ da je on voljen, ona pa imenovana od vlade. "Vstali so, v privilegije odeti. Doktorji, prisesani na državne jasli, ki v življenju v rokah niso držali ne krampa ne lopate," je denimo te dni zmerjal 75 doktorjev znanosti naš politik, ki si v službi tudi ne maže rok (vsaj v prvotnem pomenu te besedne zveze ne) in sodi v skupino tistih, ki si na državni račun trebuhe redé. Ampak on lahko, ker je Žan Mahnič. Je očitno pač priden učenec, aparatčik, ki posrka vse, kar pooseblja njegova stranka - od retorike do načina delovanja.
In prav retorika in način delovanja, ujetost v povratno zanko Janeza Janše, ki že, podobno kot Viktor Orban Fidesz, od leta 1993 obvladuje SDS (no, Orban je vmes vzel celo kratek premor pri vodenju stranke), bosta, kot kaže, pokopala še eno koalicijo, ki jo skuša sestaviti Janša. Kljub pragmatizmu nekaterih političnih strank in posameznih poslancev. Vendarle si ne bodo mogli v nedogled zatiskati oči. Četudi bo Janša bržkone s svojimi tradicionalnimi 20 in nekaj odstotki svojih vernikov dobil predčasne volitve (novih obrazov, ki bi vsakič znova vlili novo upanje, v Sloveniji ni v nedogled, še največji je prostor za stranko, ki bi pritegnila mlade in zelene volivce), bo imel po volitvah enako težavo, kot jo ima danes. Vsekakor je že aktualno dogajanje na političnem parketu težko spremljati z mirnim želodcem in tudi v prihodnje ne kaže, da bo kaj drugače. In še kako so po več kot dvajsetih letih aktualne Drnovškove besede "saj se boste potem pobili za moje nasledstvo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta