(SAMOGOVOR) Z Debelo Berto nad Janšo

Bojan Tomažič
03.01.2021 04:50
Odgovor na vprašanje, zakaj slovenske vlade nikoli niso bile tako trdne, kot je zdajšnja, je na dlani. Ker v nobeni koaliciji niso drug drugemu tako gledali skozi prste. Vsi so s partnerji tekmovali kot oče in mati za večjo naklonjenost otroka, in še bolj, ker so ves čas mislili na volitve in nagovarjali iste volivce. Zdaj tega ni, četudi majhni opažajo, da nastaja monolit, vse slabe stvari, ki jih premier in ministri delajo, vsi skupaj predstavijo kot ukrepanje v ihti in nepomembne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Janez Janša, nedvomno sposoben in (pre)izkušen politik, je skreiral zgleden način delovanja v koaliciji, po katerem navzven podpira vsakega in vse, ki so z njim. Počivalšek je, kakršen je, naš je, je lepilo, ki koalicijo drži skupaj. Če on dela bedarije in mu jih jaz toleriram, bo on toleriral tudi tisto, kar mu pri meni ni všeč. Evo, pa imamo model, ki ga bo lahko kopirala vsaka naslednja koalicija, če bo hotela biti funkcionalna in se obdržati na oblasti. V časih, ko so strankarski interesi predstavljani kot državni, vlada zlahka vlada, ker nima drugih skrbi. Poslanci ji dajejo svoje glasove, ker večina naših predstavnikov ljudstva že dolgo v parlamentu razmišlja samo o tem, kako čim dlje ohraniti poslanski status in privilegije. Torej glasujejo največkrat tako, da ne bi izglasovali izgube svoje dobre službe, plače in dodatkov. Zato odpustijo nerodnosti predsedniku vlade, ki bi Madžarom z državnim premoženjem poplačal podporo njegovi stranki, in zamižijo pred dejstvom, da je premier sebe in državo pred svetom osmešil s čestitko poražencu na ameriških volitvah. Tudi to, da Sloveniji sistematično spreminja preteklost in ji napoveduje prihodnost po tej spremenjeni podobi, jim nič ne jemlje iz žepa. Pred volitvami si bo sicer treba nekaj izmisliti, a zdaj lep obraz ohranjajo z držo, da so branik stabilnost vlade v časih, ko država stabilnost nujno potrebuje. Stojijo ob strani vodji, ki pretepa sošolce iz opozicije, ko se oni branijo, pa jih zatoži učiteljici. Volk cel in kura Slovenija cela, si ponavljajo za čisto vest, opozicija pa jim ne zna nazorno predstaviti, kaj vlada dela narobe in kako bi to oni reševali.

Torej vlada nima problemov, tudi korona zanjo sploh ni problematična. Edino, kar bi vseeno lahko bil njen problem, je premierjeva slabost, ki je veliko premočno izražena, kot se za njegovo funkcijo spodobi. Če je neuspešen, sovraži druge. Ljudje so krivi in ne ukrepi, poslušamo od tistega časa, ko so letala v zahvalo odletela in smo s prvega mesta pri koroni padli na zadnje. Povečuje kazni, manipulativno obravnava protestnike, ki naj bi sami sebi škodili z nasiljem, čeprav so ves čas pazili, da ne bi izzvali nasršenega policijskega ministra. Prikimaval je napadom na Zlatka in Jadranko Juras, ki je povedala svoje mnenje o vojski veliko manj grobo kot on o JLA. Nazadnje je njegova maščevalnost nekontrolirano butnila na plano ob zadevi Krvavec, ko je pred kamero rekel, da bodo tisti, ki mu nasprotujejo, kaznovani.

Saj nikoli ni skrival te slabosti, a zdaj je predsednik vlade in se ne spodobi, da s topom - niti ne z navadnim, ampak s Kruppovo Debelo Berto - strelja na žičničarja Janeza Janšo, kot so jlajevci na mariborsko vzpenjačo. Janša s Krvavca je po kmečki in podjetniški logiki povedal, da je smučanje gibanje v naravi, in na svoj način protestiral proti prepovedi. Janša iz vlade pa je parlamentarcem naročil, da tisti, ki kršijo konfuzna pravila o obnašanju v koronačasu, ne smejo dobiti državnih pomoči. Celo za nazaj naj bi to veljalo za večino, razen za Cerkev, ki je tudi imela procesije takrat, ko je bilo prepovedano zbiranje. Janša iz vlade ne prenese nasprotovanj, on ravna kot kruti oče, ki otroku, ki ni bil priden, ne da večerje. Kot da bi bile subvencije njegov in ne državni denar ter namenjen za Janšo protestnika in ne za panogo. Velika brca slovenskemu smučarskemu ponosu je tudi premierjeva trditev, da je smučanje pri nas v obdobju njegovega vladanja postalo nadstandard.

Predsednik vlade, ki povsem obvladuje vladajočo koalicijo, ima torej le Ahilovo peto, njegovo burno in slepo odzivanje na proteste in protestnike je slabost, ki bi ga prej lahko stala funkcije kot prizadevanje Karla Erjavca in Kula. Če bi mu korona nehala pomagati, še sploh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.