Staro ljudsko zdravilo, ki blaži vnetja

Borut Cerkvenič
22.12.2019 03:01

Nestresk, pravijo mu tudi glušec, pride prav pri bolečinah v ušesih. Kakor raste skoraj vsepovsod, je tudi njegova zdravilnost zelo razvejana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za čaj, olje, sok, tinkturo ...
Wikipedija

Netresk (Serpervivum tectorum L.) spada v družino tolstičevk. Domača imena zanj so divji bob, glušec, homulica, možek, music, nadstorek, nastrk, natresk, strešnik, strehovec, tresk, uhljek, uhelnik, ušesnik ... Netresk je trajna zelika, njegovi listi so debeli in koničasti. Poleti zraste do pol metra visoko cvetno steblo, na katerem so luskasti lističi, cvetovi so v pakobulestem socvetju; so rožnati in zvezdaste oblike, pri nekaterih oblikah so cvetovi tudi rdeče vijoličasti.
Prvotno je netresk rasel po skalovju v južni Evropi, danes je razširjen povsod. Včasih so ga sadili na slamnate strehe, ker so ljudje verovali, da v tem primeru v hišo ne bo udarila strela. Danes ga gojimo po vrtovih, skalnjakih in tudi v lončkih. V Sloveniji raste tudi Juvanov netresk (Serpevivum juvanii L.), ki pa je zaščiten in se ga ne sme trgati in izkopavati. Raste v naravi in je slovenski endemit.

Liste nabiramo od marca do oktobra.
Bojan Tomažič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta