Status quo je boljše kot slabše

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
10.03.2024 05:00

Bolj in manj zmešani predsedniki, manj in bolj zmešano ljudstvo. In poceni bencin - v Rusiji in ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velika zmagovalca. Vedno.
Epa

Ko slišimo za status quo (trenutno, dosedanje stanje), mi, rojeni v letečih letih SFRJ, pomislimo na angleški rock band in na (ne povsem) njihov mega hit In the Army Now, ki okrca ameriško agresorsko politiko. In ker ljudje obožujemo status quo - doma v srečni družini, v službi med zadovoljnimi sodelavci, na počitnicah v istem super počitniškem kraju, na nogometu v Ljudskem vrtu - lahko pritrdimo, da se tudi ta teden nič bistvenega ni spremenilo. Joe Biden in Donald Trump sta priredila ločeni zabavi na volilni super torek in vsak zase razglasila super zmago. Vse ostaja nespremenjeno: kavboj Joe že dolgo ne more zajahati niti ponija, kaj šele mustanga, klovnu Donaldu pa se klanja polovica ameriškega cirkusa. V stanju statusa quo je njuno zdravje permanentno trdno, morda, če smo malo pristranski, gre za las bolje Bidnu, ki je po opravljenem zdravniškem pregledu prekipeval od zdravja in vitalnosti, da je javno zbijal šale, češ da so mu zdravniki rekli, da je videti premlad za svoja leta. Trump sicer absolutno meni, da si Amerika tako starega in zmedenega predsednika ne zasluži, pa čeprav je, lepotec, zgolj štiri leta mlajši od 81-letnega starčka. Oba kandidata sta dejansko nekoliko zmedena (opazno in dokazano), ampak ker sta takšna tudi Amerika in ves svet, je čisto normalno, da bodo za predsednika ZDA izbirali med bolj in manj zmešanim.

Ljudje se kao nekaj trudimo spreminjati na bolje, na koncu smo srečni, če nam ne gre (na) slabše. Status quo v Sloveniji, ki je postala sinonim za stavko, je konec koncev boljši - pa to ni tolažba - od stanja v Gazi in na ukrajinsko-ruski fronti. Je pač tako, da nas vojna, suša ali poplava prizadenejo šele, ko vdrejo na naše dvorišče.

Sašo Bizjak

Kakorkoli in kjerkoli obračamo, ZDA, Rusija in Kitajska (in seveda Izrael) obrnejo po svojih željah. Liter bencina se je v Sloveniji priplazil nazaj na 1,5 evra, mi, Slovenci, vajeni vsega hudega, pa nismo niti trznili. Prihaja poletna turistična sezona in bencin bo še dražji. Medtem je v Putinovi Rusiji, ki tako ali drugače crkuje, bencin vreden trikrat manj (če ga lahko dobiš ali ne, se v vojni ne sprašuje), v Ameriki pa si pulijo lase, ko liter tankajo za slab dolar (0,88 evra). Ko bosta za predsednika (vnovič) izvoljena Putin in (drugič) Trump, na svetu ne bo nič drugače. Razen če Slovenija ne postane stalna članica Varnostnega sveta OZN.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta