(TEMNA PLAT) Nič kriva tajnica žrtev pohlepne sodelavke

Zora Štok Zora Štok
16.04.2023 02:30

Strah pred razkritjem, da je njena podrejena milijon dolarjev z računa podjetja nakazala na zasebne račune, je botroval smrti vestne glavne tajnice v nepremičninski družbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kelly (na sredini) je moril, sestra (na levi) je zapravljala ukraden denar, Tracy Jones pa je poskrbela za prenos denarja iz podjetja na račun morilčeve sestre.
Youtube

Macon v ameriški zvezni državi Georgia je mirno, skorajda zaspano mesto, a prebivalcem prijazno in varno. A tudi v takšnih mestih se dogajajo najhujši zločini. In ker jih ni veliko, toliko bolj odmevajo tisti, ki se zgodijo. Eden takšnih je bil tudi umor Gail Spencer, glavne tajnice v pisarni tamkajšnjega nepremičninskega podjetja Calder Pinkston & Associates. Sploh ker se je na koncu pokazalo, da je bil kruto izpeljan umor povsem nepotreben - čeprav je šlo najprej za milijon dolarjev in dan po umoru za še nekaj sto tisoč dolarjev ... A strah, da bi prepoznala moškega, ki jo je sprva imel za talko, je bil očitno prevelik, in vpleteni v zločin so sklenili, da mora nič kriva ženska umreti. Preiskava je pokazala, da je bil načrt pripravljen v prepričanju, da se bo trojica neposredno vpletenih zlahka izvlekla brez kazni, a se ni izšlo. Tako kot tudi četrti vpleteni, morilčevi sestri, ki v umoru ni neposredno sodelovala, je pa trošila denar, ki ga je bila na njene račune, odprte v različnih bankah, nakazala načrtovalka zločina. Vsi štirje bodo o svojem početju lahko razmišljali v zaporu, izrečena jim je bila dosmrtna kazen. Trojici neposredno vpletenih brez možnosti pomilostitve, morilčeva sestra pa ima možnost zaprositi za predčasni odpust kazni, a ne prej kot 20 let po obsodbi.

Anthonyju Dozierju je tožilec očital, da bi žrtvi lahko pomagal in preprečil umor, a ni ničesar ukrenil. V zaporu bo, tako kot morilec, do smrti, brez možnosti predčasnega odpusta.
Youtube

Črna vreča, beli madeži

Zgodilo se je v jutranjih urah, v noči na 5. oktober 2012. Okoli tretje ure zjutraj sta se soseda Spencerjeve vrnila domov in se začudila, ker je bil njun pes še zunaj. S Spencerjevo sta bila namreč dogovorjena, da njunega psa zvečer pospremi v hišo in jo zaklene. Tako kot ona njihove, sta imela onadva ključe njene hiše, in ko sta svojega psa našla zunaj, sta posumila, da je z Gail nekaj narobe. Napotila sta se k njeni hiši, a nista mogla vstopiti, saj so bila vrata z notranje strani zaklenjena še z verigo. Ker nista hotela nasilno stopiti v hišo, pa tudi luč je še gorela v zgornjih prostorih Gailine hiše, sta poklicala policijo. Ko na trkanje in pozive ni bilo odgovora, so policisti vdrli v hišo. Vse je bilo videti kot običajno, dokler niso stopili v spalnico. Gail Spencer, stara 58 let, je ležala povprek na postelji, čez glavo je imela poveznjeno in okoli vratu zavezano črno vrečo za smeti. Po spodnjem delu oblačil je bilo videti nekakšne madeže, kot da bi bila polita z belilom. Takoj je bilo jasno, da gre za umor. Plastenko z belilom so našli v kopalnici in postavilo se je vprašanje, kaj neki je storilec hotel zakriti, da je uporabil belilo. Izkazalo se je, da je bil storilec žrtev med zadrževanjem kot talko tudi posilil, in je z belilom želel uničiti biološke sledi na žrtvi.

Detektiv Dannie Shurley je v dokumentarnem filmu o primeru Gail Spencer, predvajanem na kanalu ID, povedal, da so takoj po odkritju trupla in zavarovanju kraja zločina začeli preverjati Gail Spencer, da bi čim prej našli sled oziroma motiv, ki bi jih vodil do morilca. Oziroma vsaj dveh, se je pokazalo po pregledu hiše. V garaži namreč ni bilo avtomobila Spencerjeve, našli pa so vrečko z ostanki hitro pripravljene hrane in pa sedež iz žrtvinega avtomobila. Sestra pokojne Spencerjeve je potrdila, da Gail ni nikdar naročala ali jedla tovrstne hrane, in preiskovalcem je bilo v hipu jasno, da je vrečko tam pustil eden od storilcev.

Pot je policiste takoj zjutraj najprej vodila do podjetja, v katerem je Gail Spencer delala. Lastnik jim je povedal, da je bila Spencerjeva izjemno natančna in vestna sodelavka, da je v desetih letih, kar je delala pri njem, uživala njegovo popolno zaupanje, zato je tudi imela dostop do podatkov o strankah pa tudi do financ podjetja. Bila je pooblaščena za izvajanje finančnih transakcij oziroma nakazovanje denarja in je bila pri tem izjemno zanesljiva in dosledna. Po besedah direktorja je bila v podjetju zelo priljubljena. Da je bila Gail Spencer vedno nasmejana, dobre volje in nasploh priljubljena, pa so pričali tudi njeni sosedje in znanci. Komu torej bi se potemtakem tako zelo zamerila, da bi jo umoril, je bilo vprašanje, na katero so policija, družina žrtve in vsi drugi želeli najti odgovor.

Na sodišču v mestu Macon ni bilo usmiljenja za četverico, vpleteno v umor Gail Spencer. Štiri dosmrtne kazni za štiri obtožene, samo sestra morilca lahko prosi za pomilostitev pred iztekom kazni.
Wikipedia

Neprepričljiva sodelavka

Prva sled se je nakazala po pogovoru z eno izmed sodelavk, Patsy Miller. Policiji je povedala, da je prejela sporočilo Gail, da je 5. oktobra ne bo v službo, ker je bolna. Istega dni ji je druga sodelavka, 38-letna Tracy Jones povedala, da je dan prej srečala Gail, in sicer v ulici, v kateri stanuje. Da je tja peljala prijateljico, a se ji je pokvaril avto, pa je pozvonila pri Gail in jo prosila, ali lahko telefonira. Iz tega je policija sklepala, da je bila Jonesova morda zadnja, ki je Gail videla živo, in so jo povabili na razgovor. Na policijski postaji je Tracy Jones, ki je bila Spencerjevi podrejena, povedala nekoliko drugačno zgodbo kot Millerjevi, in preiskovalci so seveda takoj zastrigli z ušesi. Rekla je namreč, da je šla v sosesko po tablete, pa je po naključju videla, da tam stanuje Gail, in je pozvonila pri njej in prosila za kozarec vode pa tudi na stranišče je šla. Preiskovalci so znova govorili z Millerjevo in ta je povedala, da Tracy Jones nadomešča Spencerjevo, ko je ta odsotna, a da je nezanesljiva, da pogosto zamuja v službo in išče vedno nove izgovore in da ne mara Spencerjeve, ker jo ta opozarja na napake ...

Potem pa so z drugega konca mesta policisti obvestili preiskovalce smrti Gail Spencer, da jim je neki Dustin omenil Micheala Bretta Kellyja, starega 18 let, ki ga je bil vprašal, ali bi morda šel v tujino. Ker je Dustin odvrnil, da nima denarja, mu je Kelly ponudil nekaj sto tisoč dolarjev od plena, ki naj bi ga bil dobili s prevaro na račun "neke starke". Kellyja je že Millerjeva omenila policiji, saj je na mizi Jonesove videla listek z njegovim imenom in pripisom Atlanta, potni list. Kasneje se je pokazalo, da je potni list naročila tudi zase, v Atlanti pa zato, ker sta ga oba tam dobila hitreje kot v Maconu. Očitno so se pripravljali na beg.

Zapletanje

Seveda je policija na pogovor povabila tudi Kellyja in ta je sprva nastopil zelo samozavestno. Da ne pozna Spencerjeve in tudi ne Jonesove in da s primerom nikakor ni povezan. A se je hitro zlomil. Ko so mu policisti predočili izjavo omenjenega Dustina in ga soočili z dejstvom, da je lagal o tem, kje je bil v času umora, je povedal, da je umoril Spencerjevo, da je to naročila Jonesova, in sicer potem, ko je v službi nakazala skupno milijon dolarjev na različne račune. Izdal pa je tudi pajdaša, 27-letnega Anthonyja Kietha Dozierja. Na koncu je policija tudi ugotovila, kje je denar. Trošila ga je Kellyjeva sestra, 23-letna Courtney Nicole Kelly, trdila je, da sploh ne ve, čigav je denar, njej je bilo pomembno le to, da ga ima dovolj in ga lahko zapravlja.

Gail Spencer je bila prijazna in vselej nasmejana sodelavka, soseda, mama in babica. A svoji podrejeni je bila na poti do milijona dolarjev službenega denarja.
Macon Telegraph

V manj kot desetih dneh je policija sestavila ves mozaik. Tracy Jones in Michael Bratt Kelly ter Courtney Kelly so priznali krivdo, le Dozier je vztrajal, da ni kriv umora. Za povrh so mu očitali, da ni pomagal žrtvi, ko jo je Kelly posilil in potem davil, najprej z blazino, potem pa še z vrečko, čeprav je slišal, kako napadena Spencerjeva roti morilca, naj ji prizanese. Stal je pred vrati spalnice, v kateri se je vse dogajalo, slišal krike žrtve, a ni ukrenil nič. Kot je dejal, ga je bilo strah, saj je bil Kelly oborožen. Ker krivde ni priznal, so mu maja 2015 sodili, medtem ko zoper trojico sojenje ni bilo potrebno, ker je krivdo priznala. Sodba jim je bila izrečena oktobra 2013.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta