Trideset let metalske črnine, ki je bila prodana v nakladi 30 milijonov primerkov

12.09.2021 04:00
Mineva trideset let od izida najbolj znanega albuma skupine Metallica. Desetega septembra je izšel prirejen ponatis albuma in poseben album The Metallica Blacklist, na katerem njihove pesmi preigrava 53 izbranih glasbenikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
James Hetfield (L), lead vocalist, and Kirk Lee Hammett of heavy metal band Metallica, perform at the Rock in Rio Music Festival in Rio de Janeiro September 25, 2011. REUTERS/Sergio Moraes (BRAZIL - Tags: ENTERTAINMENT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Foto: Reuter
Reuter

Avgusta je minilo 30 let od komercialno najuspešnejšega albuma ameriške heavy metal skupine Metallica. Album, ki nosi isto ime kot skupina, a ga večina pozna pod imenom Black album, zaradi črnega ovitka s sivo kačo v desnem spodnjem kotu, je njihov peti studijski album. Prodan je bil v nakladi 30 milijonov primerkov.

​Skupina, ki so jo takrat sestavljali frontman, kitarist in pevec James Hetfield, kitarist Kirk Hammet, bobnar Lars Ulrich in basist Jason Newsted, je do takrat izdala albume Kill 'Em All (1983), Ride the Lighting (1984), Master of Puppets (1986) in ... And Justice for All (1988).

​Hard core metalci, poznavalci in kritiki so Black album ocenili kot prestop v komercialo, čeprav je to verjetno najuspešnejši in globalno najbolj znan album Metallice. Predvsem zato, ker je na prejšnjih albumih zvok bil bolj metalsko pristen kot pa na Black albumu, ki ga lahko poslušajo praktično vsi in na njem ni več klasičnega "žaganja", kot je bil na primer na albumu Master of Puppets, kjer je svoj pečat pustil v prometni nesreči na Švedskem preminuli basist Cliff Burton. Vsekakor je to album, s katerim je skupina dosegla svetovni preboj in brezčasno slavo. Zvokovno so se tako odmaknili od bazičnega heavy metala, pri čemer jim je pomagal priznani producent Bob Rock, znan po sodelovanju s številnimi rockovskimi bandi.

V Sloveniji je sloviti band nastopili le 7. junija 1999 za Bežigradom. Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

S črnim albumom je glasba Metallice postala radiu prijazna in metal popeljala v mainstream. Izstopajo singli Enter Sandman, Nothing Else Matters, The Unforgiven, Sad but True in Wherever I May Roam. Prav Enter Sandman, izdan kot prvi singel, je verjetno najbolj znana pesem kalifornijske skupine, ki jo na koncertih čuvajo za sam konec. Pospremljena s kopico pirotehnike, predstavlja vrhunec rutiniranih koncertov.​

​​Po izdaji albuma so krenili na svetovno turnejo in polnili razprodana prizorišča. Morda najbolj znan koncert s te turneje je bil v Moskvi, kjer je potekal prvi "free" koncert po padcu železne zavese in ga je obiskalo kar dober milijon obiskovalcev. Koncert sicer ni bil samostojen, šlo je za enodnevni festival, na katerem so igrali še AC/DC, Pantera in The Black Crowes.

​Spomladi leta 1992 so igrali še na koncertu na starem Wembleyju, posvečen je bil Freddieju Mercuryju, in zaigrali tri hite s črnega albuma.

Člani banda so bili leta 2009 sprejeti v rock 'n' roll hišo slavnih. Foto: Reuters
Reuters
Koncerti Metallice so zmeraj paša za oči vseh oboževalcev tovrstne glasbe. Foto: Reuters
Reuters

V počastitev 30-letnice najuspešnejšega albuma so 10. septembra letos izdali ponatis albuma z obnovljenim, "remastered" zvokom, ki je poslušalcem dostopen kot vinil, zgoščenka, kaseta ali v digitalni in stream obliki. V ponudbi je tudi poseben "deluxe box set", ki poleg albuma vključuje še zgoščenko s fotografijami, koncerta v živo z Wembleyja in Moskve, 120-stransko knjigo ter veliko "behind the scenes" materiala in intervjujev. Za 240 dolarjev je dostopen na uradni spletni strani Metallice.

​Istega dne je izšel tudi prav tako črnemu albumu posvečen album​ The Metallica Blacklist, na katerem dvanajst pesmi preigrava 53 izbranih glasbenikov, med njimi Juanes, Elton John, Dave Gahan, Miley Cyrus, skupine Biffy Clyro, Volbeat, Ghost, Off! in drugi. Cena vinila je 160 dolarjev, zgoščenke 30 in spletne izdaje 50 dolarjev.

Leta 2009 so bili člani banda, takrat že z novim basistom Robertom Trujillom sprejeti v rock 'n' roll hišo slavnih (Hall of fame), kamor jih je vpeljal basist skupine Red Hot Chili Peppers Michael Balzary - Flea.

​Metallica je edinkrat v Sloveniji nastopila 7. junija 1999 na stadionu za Bežigradom. Za tem so bili najbližje 16. maja 2010 na zagrebškem hipodromu, kjer je 30 tisoč navdušencev kljub rapsodičnemu dežju, v skoraj pol metra globokem blatu, dve uri in pol rajalo z bendom.

Na skoraj vsaki evropski turneji se ustavijo na Ernst Happel Stadionu na Dunaju, bližje k nam jih zadnjih deset let ni bilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta