Freddie bi imel 75 let: "In če sem jutri mrtev, mi je resnično vseeno"

05.09.2021 02:00
Freddie Mercury je bil eden najboljših glasbenikov vseh časov, umrl je star le 45 let, a njegov neverjetni glas ostaja živ in nepozaben. Najbolj pa si ga bomo zapomnili po Bohemian Rhapsody.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Freddy Mercury, 1973 Foto:

Nepozabni Freddie Mercury, britanski glasbenik, pevec in frontman skupine Queen, bi to nedeljo, 5. septembra, praznoval 75. rojstni dan. A kot kaže je vedel, da ga ne bo dočakal. Nekoč je na vprašanje, če se vidi starega 70 let, odgovoril. 'Ne, takrat bom že davno mrtev. Živel sem polno življenje in če sem jutri mrtev, mi je resnično vseeno,' je dejal. Umrl je star le 45 let, a njegov neverjetni glas ostaja živ in nepozaben.

Rodil se je kot Farrokh Bulsara 5. septembra 1946 v Stone Townu na Zanzibarju, takratnem britanskem protektoratu Zanzibarski sultanat, otoku v Indijskem oceanu vzhodno od Afrike, ki je danes del Tanzanije. Tam je bil njegov oče računovodja v britanski vladni službi. Oba starša sta bila indijskega porekla, pripadala sta religiozno-etnični skupnosti Parsov (pripadnikov zaratustrstva). Farrokh je postal Freddie v angleški šoli v Indiji, tam so ga tako začeli klicati zaradi njegove velike nadarjenosti pri učenju klavirja. Leto 1964, ko so na Zanzibarju izbruhnili nemiri, se je družina Bulsara preselila v Feltham v Anglijo, kjer se je Freddie vpisal na Ealling College of Art, fakulteto za umetnost in grafično oblikovanje.

V nekem klubu je spoznal bobnarja Rogerja Taylorja in kitarista Briana Maya, ki sta igrala v skupini Smile. Ko je frontman skupine Tim Stafellon zapustil skupino, se je Freddie, ki je v Angliji tudi priimek spremenil v Mercury, pridružil Mayu in Taylorju. Leta 1970 so skupino preimenovali v Queen. Naslednje leto se jim je pridružil še bas kitarist John Deacon.

Freddie Mercury, ki velja za enega najboljših glasbenikov vseh časov, je navdih črpal iz bogatih izkušenj z različnimi zvrstmi glasbe, od indijske do britanske in ameriške. Napisal je večino uspešnic skupine Queen, predvsem pa je blestel na koncertih s svojim neverjetnim glasom, ki je obsegal kar štiri oktave, in odrsko prezenco. Za njegovo najboljšo, pa tudi najbolj znano pesem velja Bohemian Rhapsody iz albuma A Night at the Opera iz leta 1975. V Veliki Britaniji je na vrhu lestvice ostala devet tednov. Med številnimi drugimi uspešnicami so tudi We Are The Champions, Crazy Little Thing Called Love in Love of my Life.

Leta 1985 se je odločil za samostojno kariero, izdal je album Mr. Bad Guy z uspešnico Living On My Own, a še vedno je sodeloval tudi s skupino Queen. Leta 1987 je spoznal operno pevko Montserrat Caballe, ki jo je že dolgo občudoval, z njo je posnel album Barcelona, na katerem je tudi istoimenska pesem, ki se je v zgodovino zapisala leta 1992 na otvoritvi olimpijskih iger v katalonski prestolnici. Takrat je bil Mercury že več kot pol leta mrtev, a na otvoritvi so izvedli enkratni šov, v katerem je Montserrat Caballe pela v živo, hkrati pa so na zaslonu predvajali posnetek petja Freddieja Mercuryja.

Ni bil tak, kot smo ga poznali

Že leta je 1987 izvedel, da ima aids. Ko je zbolel, ni več odhajal na turneje s skupino, snemal je le v studiu, a oboževalci so na posnetkih videli, kako je nenavadno shujšal in pojavljati so se začele govorice o aidsu, kar so tako on kot člani skupine vedno odločno zanikali. Takrat je bil aids še tabu, veljal je za kugo homoseksualcev. Sicer pa niti člani skupine niso uradno vedeli, za kaj gre, saj jim je Freddie resnico priznal nekaj tednov pred smrtjo, javnosti pa je sporočil, da ima aids, le dan preden je umrl.

Leta 1985 na Wembleyju Foto: Profimedia
Profimedia

Tudi sicer je Mercury skrbno skrival svoje privatno življenje. Nikoli ni javno govoril o spolni usmerjenosti niti o svojih koreninah. Znano je bilo, da je hedonist, da je porabil veliko denarja za dragocene umetnine, s kateri je okrasil svoj dom ali jih poklanjal prijateljem. Zelo rad je imel mačke, vedno so bile njegove spremljevalke.

Čeprav je na odru in v javnosti deloval močan, ekscentričen, neukrotljiv in zelo samozavesten, je bil v resnici prav nasprotnega karakterja. Mnogi njegovi prijatelji pripovedujejo, da je bil tih, plah, a vedno zelo prisrčen in obziren. Najbolje to ve njegova zaročenka iz mladih let Mary Austin, s katero sta bila par šest let, po razhodu pa sta ostala najboljša prijatelja vse do njegove smrti. V 70. letih je začel zahajati na gejevsko sceno in v začetku 80-tih povsem spremenil svoj izgled: postrigel si je dolge lase in si pustil rasti brke. Zadnja leta je bil v zvezi z Jimom Huttonom.

Pokopan na neznanem kraju

Leta 1989 je izšel album The Miracle in leta 1991 še Innuendo, nekakšen poslovilni album z uspešnicami The Show Must Go On in These Are the Days of Our Lives. V spotu za to pesem se je Freddy zadnjič pojavil pred kamerami. Video je bil posnet v črno-beli tehniki, da ne bi bilo tako opazno, kako ga je bolezen spremenila, a tega se ni dalo več skriti.

Umrl je 24. novembra 1991 zvečer na svojem domu v Londonu zaradi pljučnice kot posledice aidsa. Takoj po objavi novice so se pred njegovim domom začeli zbirati občudovalci, ki so skupaj s preostalimi člani skupine zapeli najbolj žalostne pesmi skupine Queen. Njegov pepel je prevzela zaročenka Mary Austin in ga pokopala na neznanem kraju. Zatrdila je, da kraja pokopa ne bo nikoli razkrila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta