Vaš otrok, junak iz pravljice

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
20.01.2019 07:17

Mali junaki so unikatne knjige, ki osvajajo svet. V njih nastopa otrok, starši mu berejo njegovo zgodbo. Mic Melanšek in Rado Daradan iz Ljubljane, avtorja ideje, dokazujeta, da so globalno zelo uspešne zgodbe lahko tudi slovenske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rado Daradan in Mic Melanšek sta udejanjila pravo idejo.
Robert Balen

Knjiga Vajine najlepše dogodivščine iz projekta Mali junaki je prav posebna zgodba, v kateri nastopajo pravi Mihec in njegovi čisto pravi sestrica, mama in oče. Podobni so Mihcu in njegovi družini po videzu in celo po značaju. Podobnost ni slučajna. Vse to je ob naročilu knjige mogoče naročiti in to je tudi skrivnost zgodbe o uspehu Malih junakov start-up podjetja Hurra Studios iz Ljubljane. Pripravijo in natisnejo knjigo za vašega otroka, v kateri je on glavni junak.

Od naročila do natisnjene knjige traja 72 ur.
Robert Balen

Slovenske knjige, ki osvajajo svet

Mali junaki so slovenski hit, ki je pljusnil prek meja. Še pred dvema letoma je v pisarnah Hurra Studios ustvarjalo deset ljudi, danes jih dela že več kot sto. V sodelovanju z več kot 50 zunanjimi sodelavci, pisatelji, ilustratorji, prevajalci in tiskarji nastajajo unikatne knjige, ki jih prodajajo v šestih državah, največ v ZDA. Rado Daradan in Mic Melanšek sta začela sama, danes sta lastnika podjetja. Leta 2017 so prodali 90 tisoč knjig, lani pol milijona. Knjigi Vajine najlepše dogodivščine in Vesel božič, Maja sta ameriški hit. Prvih so v treh mesecih prodali sto tisoč izvodov, božično je pod jelko imelo več kot 200 tisoč otrok. "Glede na to, da je vsaka knjiga unikatna in jo pred tiskom še ročno pregledamo, smo ob zaključku lanskega leta delali noč in dan," je povedal Melanšek. Dnevno je bilo treba naročnikom poslati tudi po 18 tisoč knjig.

Zgodbe so čarobne, risbe lepe.
Bojan Tomažič
V sproščenem ozračju sredi Ljubljane
Robert Balen

Knjige so večne, bralci bodo vedno

"Pogum je vedno prava pot," poudari Mic Melanšek. "Če bi pred šestimi leti, ko smo zgodbo Malih junakov šele skicirali, preveč poslušali vse tiste, ki so pot mladega podjetja ali pot mladega založnika opisovali kot trnovo in nenagrajujoče, verjetno danes ne bi odgovarjal na vaša vprašanja," mi reče. "Pravo razmerje med preudarnostjo, pogumom in hitrostjo premikanja je verjetno ključna formula za premik naprej." ​Ne strinja se z jamranjem založnikov, da je kupcev knjig vedno manj. "Knjige so večne in ljudje, ki obožujejo vonj papirja in ples črk, bodo vedno cenili kvalitetno čtivo. Pa naj bo to revija, zabavna deklaracija na kremi za roke ali otroška knjiga."

Oblikovalci, programerji, kreativci delajo s polno paro.
Robert Balen

So dokaz, da se da tudi pri nas

Začetki so bili seveda zahtevni, ker so se namenili delati nekaj povsem novega. "Ideja je bila tako sveža, da je bilo najtežje dobiti tiste prve partnerje: avtorje, ilustratorje, tiskarje, saj je to zanje pomenilo konkreten umik od njihovega klasičnega načina poslovanja," se spominja Mic Melanšek. A že ob prvih rezultatih je dvom splahnel. "Od takrat dalje smo vzpostavili mrežo poslovnih partnerjev po vsem svetu, ki nam zaupajo, se razvijajo z nami in predvsem delijo željo po ustvarjanju nečesa lepega." Torej se tudi pri nas da delati velike zgodbe, navržem. "Seveda. Svet ni več naš in njihov." Srce in znanje podjetja ostajata v Sloveniji, poudarjata lastnika.
Mali junaki bodo do leta 2020 prisotni v večjem delu Evrope in Severne Amerike. "Želimo (p)ostati podjetje, ki delovnega časa ne jemlje preveč resno, ki ob zadanih nalogah uživa in lahko uresničuje tudi najbolj nemogoče sanje," je dejal Mic Melanšek, soavtor ideje, ki promovira tiskano knjigo trajne vrednosti. Personificirana knjiga namreč ni samo lepo darilo ob rojstnih dnevih in drugih praznikih, ampak tudi spomin na otroška leta. "Res si ne želimo, da bi čas prehitro tekel, a po drugi strani se neznansko veselimo trenutka, ko nam bodo otroci, ki danes prejemajo naše knjige, čez nekaj deset let poslali kakšno fotografijo s staro knjigo iz 2019. To, kar starši, tete, babice, strici in drugi vložijo v stvaritev naše knjige, je zanje neprecenljivo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta