Vijoličasta šepeta skrivnostne zgodbe

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
18.08.2024 04:00

Barva, ki je že desetletja naša zvesta spremljevalka, le da včasih nanjo malo pozabimo, je najljubša ljudem s pestro domišljijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vijoličasta je barva neštetih odtenkov, ki se zlahka povežejo v čarobno celoto.
Profimedia

Če niste nogometni navijač, se zadnje čase z njo srečate bolj poredko, pa vendar se zdi, da že desetletja ostaja zvezda, le pozornosti ji včasih namenjamo več, včasih manj, njenih zvestih oboževalcev pa nikoli zares ne zmanjka, tudi kadar je prodajne police niso polne. Govorimo o vijolični barvi, ki se bo zagotovo prej ali slej na modno sceno vrnila skozi velika vrata in preplavila naše omare. Vsake toliko se to zgodi.

Poplava oblačil in modnih dodatkov v vijolični barvi se je z modnih brvi skozi desetletja preselila tudi v množično industrijo, dosegljivo za vse globine žepov. Pri spletnih trgovcih, ki svoje ponudbe prilagajajo čim širšemu spektru okusov, lahko še vedno izbiramo med različnimi dolžinami plaščev, jaken in bund, kril in jopic, bluz, bombažnih majic, športne opreme, pižam, perila ter modnih dodatkov, kot so torbice, denarnice, pasovi, kape, rokavice, rute in šali ter nakit vijolične barve. V lila barvi je mogoče najti tudi več kosov obutve, od športne obutve do škornjev. Glede na to, da vijolična zmeraj nekako ostaja modna barva znotraj meja Evrope, le da so njeni odtenki zadnje čase bolj pastelni, blizu barve svetov provansalske sivke, najdemo v tej barvi tudi fotoaparate, mobilnike in mnogo druge tehnične izdelke za vsakdanjo uporabo. A od glave do pet se vanjo trenutno vendarle ne bi odevali.

Vijoličasta se zlahka vklopi tudi v bolj urbani slog, sploh, če jo kombiniramo še z drugimi barvami sorodnega barvnega spektra.
Profimedia

Od glave do pet je lahko dolgočasna

Biti oblečen zgolj v oblačila vijolične barve je lahko precej dolgočasna, lahko pa tudi zgrešena poteza prav zaradi številnih odtenkov te barve. Najdemo jo v temni niansi, ki jo poznamo kot barvo cvetov vijolic, poznamo svetlejšo nianso, bolj znano kot lila, ki jo kot modno barvo navadno tudi največkrat zasledimo, obstaja pa tudi nežna niansa te barve s pridihom rožnate in bele. Najbolje je, da zato izberemo dva, največ tri kose v podobnem odtenku vijolične barve, ki jih lahko med nošenjem tudi slečemo (ruta, šal, kapa, rokavice), da nismo preveč vpadljivi ali dolgočasni. Najbolje jo je kombinirati s temnejšim jeansom, z večno črno barvo, z večno modno sivo v vseh odtenkih ter z zlato, srebrno in belo barvo, ki bodo kot nalašč tudi za toalete in druge dodatke ob bolj svečanih priložnostih. Svojo predanost tej barvi lahko za piko na i izpostavimo tudi z ličenjem v vijoličnem odtenku. Pa naj ne bo celotno oko zaznamovano s to barvo. Uporabite zgolj senčilo ali obrobo v vijolični barvi, maskara naj ostane črna, lahko pa z vijolično barvo namažete zgolj zunanje kotičke vek, preostali del veke pa naj bo v kožni ali rjavi barvi. Tudi ponudba vijoličnih lakov za nohte je pestra.

Barva domišljije

Seveda ob omembi vijolične barve ne smemo izpustiti moške garderobe, saj ta barva še zdaleč ni rezervirana le za ženske, ampak se vijolični odtenki odlično podajo tudi moškim. Najdemo jo zlasti med srajcami, kravatami in šali. Že cela desetletja pa v temno vijoličnih barvah mašujejo tudi duhovniki.

Pastelne odtenke vijoličaste pogosto povezujemo s Provanso.
Profimedia

Se sprašujete, zakaj je toliko ljudi omrežila prav vijolična barva? Vijolična je barva domišljije, izraža ekstravagantnost in neomejenost. Pričara lahko razkošje in skrivnostno vzdušje, vendar jo je treba jemati s pravo mero. Izraža veličino in pomembnost, a tudi posebnost in izobčenost. Vijolična barva lahko izzove potrtost, hrepenenje in melanholijo. Najpogostejša vijolična odtenka sta lila in purpur. Obravnavamo jo kot barvo žalosti in potrtosti, ki prejemnika navda z občutkom preprostosti in nevsiljive skromnosti, a tudi dostojanstva in hrepenenja po nedosegljivem. Ker je mešanica modre in rdeče, je tudi barva mešanih občutkov. Več ene ali druge barve dodamo, bolj značilen odtenek pridobi vijolična barva, s tem pa tudi temu primeren delež lastnosti obeh (modre kot barve miru, oddaljenosti, duhovnosti in rdeče kot barve gibanja, strasti, življenjske moči, vročine, energije). Ker v sebi združuje lastnosti tako ekstremno različnih osnovnih barv (vroče, hladno ...), deluje skrivnostno. Vijolična se pojmuje kot barva veličine in pomembnosti, ki je včasih celo pretirano poudarjena. Ljudje z izrazitejšo naklonjenostjo vijolični barvi so imaginativni in ustvarjalni, kar povečuje njihovo zadovoljstvo z lastno osebnostjo. Nase gledajo kot na nekaj edinstvenega in zelo intenzivno doživljajo svojo drugačnost od drugih ljudi. Lila, predvsem barva španskega bezga, je s pomočjo bele oslabljena vijolična barva, zato pomeni njeno blažjo varianto. Svetlo lila barva se navezuje na potrpežljivost in trpljenje, ki ju dojema subjekt kot neizogibni danosti. Škrlatna velja za kraljevsko barvo. Implicira močno tendenco k pompoznosti in ceremonialnosti. Značilno za ljudi, ki jo izbirajo, je, da večinoma uspejo v svojih prizadevanjih. Uspešnost se pri njih največkrat povezuje s prepričanjem o lastni večvrednosti.

Že dolgo je jasno, da vijoličasta zelo pristaja tudi moškim. Tudi, če niso nogometni navijači.
Profimedia

Barva intuicije, ki jo največkrat nosijo duhovniki

Ko že govorimo o barvah, povejmo še kakšno o barvah nasploh, saj pomembno vplivajo na naše razpoloženje in posledično življenje. Izvor barv je svetloba. To je prvi pojasnil Isaac Newton, ko je s številnimi eksperimenti odkril, da je svetloba sestavljena iz več barv. Svetloba, ki jo je usmeril skozi prizmo, se je na drugi strani prikazala kot mavrica v sedmih barvah: rdeči, oranžni, rumeni, zeleni, cigansko modri in vijolični. Barvni krog sestavljajo trije primarni snopi - rdeča, modra, rumena, ki so osnovne barve. Vsaka ima svoj pomen, ki izvira iz primarnih naravnih elementov. Različne kombinacije barv povzročijo različne občutke. Tako že sklope barv delimo na primer na aktivne (tople barve okoli rdeče, ki vzbujajo pozornost) in pasivne (barve okoli modre, ki so neizstopajoče, hladne). Posameznim barvam lahko pripišemo še bolj konkretne lastnosti in simboliko. Vijolična je v osnovi barva intuicije, drugače pa ima - mešanica med rdečo in modro - lastnosti teh dveh, je tudi mistična, zelo ponotranjena, v zgodovini se je najbolj uporabljala prav v duhovniškem poklicu. Danes je vijolična tudi priljubljena izbira tistim, ki želijo uiti sivini in črnini, izstopati, a na ravno prav zadržan način.

Z vijoličasto morda ne boste vedno v trendu, a boste zmeraj samosvoji, opazni in malce skrivnostni.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta