Vsakdo je genialen. Vendar če boste ribo sodili po njenih sposobnostih plezanja na drevo ...

Zagotovo ste se tudi sami že mnogokrat zabavali ob kakšni sočni anekdoti. Morda ste bili ob tem celo v vlogi pripovedovalca. Posebno zanimive so po navadi znane družinske anekdote ob nedeljskih kosilih in raznih praznovanjih. Nekatere slišimo ničkolikokrat, spet druge nas lahko presenetijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
A bo celo življenje živela v prepričanju, da je neumna?
Janko Rath

Na primer, ko vino razveže jezik kakšni daljni teti in ta nekontrolirano pove več, kot bi smela. Ko se bo zdravstveno stanje končno normaliziralo, bosta v naši veliki, široki družini zagotovo prva stvar na seznamu velika gostija in druženje. Nadoknaditi bo treba prav vse okrogle rojstne dneve in obletnice, odhode v penzion, poroke, rojstva in z ljubeznijo nazdraviti na tiste, ki so nas med tem za vedno zapustili. Bo tudi pri vas tako? Ker se vam moje družinske anekdote najbrž ne bi zdele tako zabavne, sem malce pobrskala po anekdotah tistih, ki jih vsi poznamo.

Ko so Pitagoro vprašali, kaj misli o človeškem življenju, je odgovoril: "Življenje je kot olimpijske igre. Nekateri postavljajo stojnice in mislijo samo na dobiček, drugi si prizadevajo za slavo v borbi, preostali pa so samo gledalci." Sokrat ni ravno ovinkaril pri svojem nasvetu o poroki prijatelju: "Ne bi ti mogel priporočiti nobene ženske. Če je lepa, te bo varala. Če je grda, ti ne bo ugajala. Če vzameš revno, boš propadel, če pa bogato, ti bo ukazovala. Če je pametnejša od tebe, te bo prezirala, če je omejena, ti bo neznosna." Dostojevski je bil menda strasten hazarder. Neki večer je spet izgubil precej denarja: "Karte so kakor ženske. Čim bolj jih ljubite, tem manj je verjetno, da vam bodo vračale ljubezen." Ah moški, moški … Freud je nekoč pripovedoval, kako je ''izumil'' danes klasični terapevtov prostor ob kavču za pacientovim zglavjem. ''Navado sem imel, da sem se ob nekaterih problemih svojih pacientov muzal, in nisem hotel, da to vidijo."

Znana anekdota pripoveduje o stavi med Mozartom in Haydnom za zaboj šampanjca. Haydn je bil prepričan, da zmore na klavirju odigrati karkoli, Mozart pa je stavil nasprotno in spisal skladbo, pri kateri ena roka igra na enem robu klaviature, druga na drugem, nenadoma pa je treba odigrati noto na sredini. Haydn se je vdal, Mozart pa noto odigral - z nosom. In že smo pri mojem absolutnem favoritu, Albertu Einsteinu. Slavni fizik je nekoč stopil v lekarno in prosil za acetilsalicilno kislino. "Mislite aspirin?" Einstein je prikimal: "Da, ampak si nikakor ne morem zapomniti te besede."

Nekega dne ga je na cesti ogovoril znanec, naj si nujno kupi nov plašč: "Zakaj le? V tem mestu me vendar nihče ne pozna." Nekaj let kasneje se ponovno srečata. Einstein je slučajno imel oblečen isti plašč in znanec mu ponovno svetuje, naj si kupi novega. "Zakaj pa? Tukaj me vendar vsi poznajo." Na enem izmed njegovih predavanj o relativnostni teoriji je neki dvomljivec posmehljivo zaklical: "Moja zdrava človeška pamet odklanja vse, česar ni mogoče videti." Einstein mu je odvrnil: "Potem vas prosim, da pridete naprej in položite svojo zdravo človeško pamet tukaj na mizo." Ko je zaradi antisemitistične gonje izšla knjiga 100 avtorjev proti Einsteinu, je samo pripomnil: "En sam bi bil dovolj." Einsteinovo ženo Elso so nekoč vprašali, ali pravzaprav razume relativnostno teorijo svojega moža. "Ne," je odgovorila, "vendar razumem Einsteina." Tudi sama bi lahko odgovorila podobno. Fascinanten človek z veliko mero humorja, za katerega je tudi sam večkrat rekel, da mu je reševal vsakdan. Vedno znova me opogumi zlasti naslednja misel: "Vsakdo je genialen. Vendar če boste ribo sodili po njenih sposobnostih plezanja na drevo, bo celo življenje živela v prepričanju, da je neumna." Mogoče opogumi tudi vas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.