Začetki slovenskega himalajizma: Da vidimo, koliko vas je v hlačah

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
29.12.2019 05:01

60 let je od prve himalajske odprave in 50 let od uspešnih vzponov v masivu Anapurne, kjer so se slovenski alpinisti že približali magični meji 8000 metrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
1960 na Trisulu II: Prvič v Himalaji, prvič na šestisočaku
Aleš Kunaver

Iztekajoče se leto je bilo v znamenju 40. obletnice prvega slovenskega in tudi jugoslovanskega vzpona na Everest. Prvenstvena smer po zahodnem grebenu, ki še danes velja za najtežjo, ostaja eden od vrhuncev našega alpinizma. Ob tem in številnih uspehih, ki so sledili, pa so malce pozabljeni prvi začetki slovenskega himalajizma. V letu 2019 je namreč minilo okroglega pol stoletja od uspešnih vzponov na Anapurno II in Anapurno IV, kjer so se naši alpinisti prvič približali magični meji 8000 metrov. V letu 2020 pa se bomo spomnili 60-letnice sploh prve slovenske oziroma jugoslovanske alpinistične himalajske odprave (JAHO) v Himalajo, ki je leta 1960 osvojila dva preko 6000 metrov visoka stranska vrhova Trisula.

Negotovi koraki niso bili zaman

Minilo je le sedem let od takrat, ko sta prva človeka stala na vrhu Everesta. Podvig Edmunda Hillaryja in Tenzinga Norgaja je še odmeval po svetu, medtem ko so odprave, pretežno iz zahodnoevropskih držav, poskušale doseči vrhove preostalih neosvojenih osemtisočakov. Odprave v Himalajo so bile takrat izjemno velike, dolge, logistično zahtevne in predvsem zelo drage. Naših sedem prvih himalajcev pa je odšlo na pot v zelo skromnih razmerah, z opremo, ki so jo v tovarnah po vsej Jugoslaviji izdelali, kot so najbolje vedeli in znali. Izkušenj z organizacijo takšnih ekspedicij praktično ni bilo, stikov z organizatorji drugih odprav pa tudi zelo malo. To je bila tudi najdaljša od vseh naših himalajskih odprav, trajala je kar pet mesecev, saj so člani do Indije in nazaj potovali z ladjo.
Odpravo so sestavljali vodja Stane Kersnik ter člani Aleš Kunaver, Ciril Debeljak, Marjan Keršič, Ante Mahkota, zdravnik Andrej Robič in novinar Zoran Jerin. Njihov prvotni cilj je bila druga najvišja gora Indije Nanda Devi (7816 m), vendar jim indijska vlada ni izdala dovoljenja. Dovolila pa je vzpon na 7120 metrov visoki Trisul. Nanj se sicer alpinisti niso povzpeli, so pa zato dosegli dva stranska vrhova. Aleš Kunaver in Ante Mahkota sta s prvenstveno smerjo na Trisul II (6690 m) opravila prvi slovenski oziroma jugoslovanski vzpon na šesttisočak, skupaj z Marjanom Keršičem - Belačem sta se povzpela tudi na Trisul III (6270 m). Kljub neuspelemu prečenju do glavnega vrha je bila odprava pomembna predvsem za nabiranje himalajskih in organizacijskih izkušenj.
Uporabili so jih pet let kasneje, ko se je v Himalajo odpravila druga jugoslovanska alpinistična himalajska odprava. Vodil jo je Jože Govekar - Jozva, v njej so bili še Marko Butinar, Ciril Debeljak - Cic, Pavle Dimitrov, Ljubo Juvan, Anton Sazonov - Tonač, Metod Humar, Pavle Šimenc - Pablo, Tone Škarja, zdravnik Jože Andlovic, novinar Zoran Jerin in znanstvenik Andrej O. Zupančič. Njihov cilj je bil takrat še neosvojeni, 7902 metra visok Kangbačen. Dimitrov in Sazonov sta prišla do sto metrov pod vrhom, bivakirala sta na višini 7800 metrov z željo, da bi naslednji dan poskušala stopiti na vrh. A veter in temperatura 25 stopinj pod ničlo sta jima izpila preveč moči.
"Nekaj več kot dvotedenski pristop do gore - vroče sonce, monsunsko deževje, blato, pijavke, uši ... Povsem drugačna Himalaja, kot sem si jo predstavljal. Na gori pa močna želja po zavzetju vrha, odločitev za bivak dobrih sto metrov pod vrhom. Danes sem miren in vesel, da vse nespameti in negotovi koraki tistega časa niso bili zaman in je slovenski alpinizem v samem svetovnem vrhu," se spominja Anton Sazonov - Tonač.

Konec učne dobe

Tretjo himalajsko odpravo je že vodil legendarni Aleš Kunaver. Leta 1969 so alpinisti znova želeli na Kangbačen, a jim nepalske oblasti niso izdale dovoljenje za vzpon na to goro, ampak za Anapurno II. V moštvu so bili še plezalci Mikec Drašlar, Lojze Golob, Matija Maležič, Klavdij Mlekuž, Anton Sazonov - Tonač in Franci Štupnik, zdravnik Jože Andlovic, novinar Zoran Jerin ter znanstvenika Tine Martinčič in Tone Wraber. Razmere v domovini so bile takrat še vedno težke, veliko opreme so morali dobesedno izumiti sami, izdelala so jo domača podjetja. Ob kroničnem pomanjkanju denarja so iskali tudi najcenejšo pot v Azijo in izbrali cesto. S Tamovim tovornjakom in dvema kombijema so iz Ljubljane odpotovali proti Nepalu, a do Katmanduja je uspelo priti le tovornjaku. Kombija sta razbita ostala na poti.

1969. z lesenimi oprtniki in orjaškimi jeklenkami kisika pod Anapurno II
Aleš Kunaver
1995, Anapurna I, še zadnji osemtisočak za Slovenijo. Davo in Drejc Karničar sta opravila tudi prvi smučarski spust z vrha.
Viki Grošelj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta