Zaradi koronavirusa praznovanje prestavili, pripravili bodo glasbeni natečaj

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
05.04.2020 02:10

Načrte za praznovanje 35-letnice mednarodnega Radia Si, ki oddaja iz Maribora, je virus prestavil. Zdaj jo bodo zaznamovali z glasbenim natečajem, prireditve bodo, pravi odgovorni urednik Darko Pukl, ko bo spet vse normalno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slikanica radijcev, ki verjamejo, da bo kmalu bolje
Radio Si

Radio Si, ki letos označuje 35 let delovanja, svojega jubileja zaradi pandemije koronavirusa ne bo mogel praznovati, kot je to načrtoval. Zato so se odločili, da bodo pripravili glasbeni natečaj, ki so ga poimenovali 35 years for you, 35 let za vas. Z njim pozivajo glasbenike, naj ostanejo doma in ustvarjajo dobro glasbo. Glasbeniki se lahko na natečaj prijavijo z demo posnetki dveh še neobjavljenih skladb. Prijavijo se lahko tako uveljavljeni kot neuveljavljeni izvajalci, ki si želijo pridobiti možnost studijskega snemanja in koncertnega nastopa v času, ko se bo lahko zbralo veliko ljudi. Odgovorni urednik Radia Si Darko Pukl, s katerim smo se pogovarjali, upa, da bo to čim prej.
Začelo se je z radiem MM2 v nemščini, ki je naletel na nasprotovanja, posebno v krogih mariborskih borcev NOB.
Pisalo se je leto 1985 in v obdobju Jugoslavije priti z idejo o ustanovitvi radijske postaje z nemškim jezikom je bilo revolucionarno početje. Nasprotovanje se je hitro pokazalo tudi na drugi strani meje, saj je MM2 v zelo kratkem času postal izjemno popularen v Avstriji ter tako postal velika konkurenca na avstrijskem radijskem trgu. Ne gre pozabiti, da je bil v tistih časih to prvi zelo moderno zasnovan radijski program v Jugoslaviji, z obilico svetovne hit glasbe in tudi komercialno zelo uspešen.
Komu ste zdaj namenjeni? Zakaj je dobro, da imamo radio v angleščini in nemščini?
Čeprav smo se v zadnjih letih zelo osredotočili na naše primarne ciljne skupine, tujce, ki v Sloveniji živijo, delajo, študirajo, na tujce, ki prihajajo na turistični obisk in na množico tujih voznikov, ki dnevno morda samo prečkajo Slovenijo, smo zelo veseli, da nas posluša tudi vse več mlajše in srednje generacije slovenskih poslušalcev, ki jim tuji jeziki ne predstavljajo komunikacijske ovire. Več pomembnih dejstev pritrjuje zdaj že 35-letnem obstoju Radia Si: Slovenija velja za do tujcev zelo odprto družbo, turizem je vodilna gospodarska dejavnost in je ena najbolj tranzitnih dežel v Evropi, pomembno je tudi, da med tujci pri nas širimo razumevanje slovenske zgodovine, kulture in identitete. Smo tudi edini večjezični radijski program v Sloveniji, s katerim lahko komuniciramo s tujimi javnostmi in, ne nazadnje, radijski program za tujo javnost daje javnemu servisu in tudi državi poseben ugled.
Koliko vas ustvarja spored?
Trenutno program Radia Si soustvarja 19 rednih sodelavcev, nekateri niso polno zaposleni, in nekaj honorarcev, ki na pomoč priskočijo dva ali tri dni v mesecu. Ti zelo bogatijo program, predvsem ob koncih tedna prihajajo ali ustvarjajo nekatere priljubljene oddaje. V ekipi so vselej bili prisotni odlični "native speakerji" z različnih koncev, iz ZDA, Anglije, Južnoafriške republike, Irske, Škotske, Nemčije, Avstrije in drugod. Taka internacionalno pisana druščina je vseskozi tudi valilnica kreativnosti, pozitivizma in dobrega ozračja v ekipi, ki nam jo že leta marsikdo zavida.
Več jezikov znaš, več veljaš, so pravili včasih. In danes, posebej s poudarkom na angleščini, to tudi velja. Je pa treba seveda skrbeti tudi za materinščino.
V zadnjih desetih letih nam je v sporedu uspelo sestaviti optimalno razmerje mešanice angleškega, nemškega in slovenskega jezika. Prepričani smo namreč, da je naša domoljubna naloga med ciljnimi skupinami tujcev promovirati razumevanje in rabo slovenskega jezika ter tako krepiti slovensko kulturno in identitetno razpoznavnost v Evropi in svetu.​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta