Zares črni petek: Ko nakupovalna mrzlica terja žrtve

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
02.12.2018 02:10

Dva mrtva in šest hudo poškodovanih je letošnji tragični izkupiček potrošniške norije v ZDA in Kanadi. Nočno taborjenje pred vrati trgovin, okrepljena policija precej nemočna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spletna stran, ki šteje mrtve in poškodovane na črni petek

Brezglavo nakupovanje, prometni zastoji, večurno čakanje, v ZDA pa tudi prerivanje in celo pretepi kupcev. Tudi to je izkupiček tako imenovanega črnega petka - praznika popustov, ki se je iz ZDA razširil po vsem svetu, trgovine pa do zadnjega kotička napolnil tudi pri nas.

Kaos, gneča, prepiri
Reuters

Štetje žrtev

V ZDA se s črnim petkom tako uradno začne sezona praznikov. Torej obdobje, ki se ga prav zaradi brezglavega nakupovanja najbolj veselijo trgovci. Na črni petek vsak Američan v povprečju zapravi okoli 800 evrov, številni kupci - predvsem v ZDA - v iskanju najboljše in najugodnejše ponudbe tako že od zgodnjih jutranjih ur ali celo večernih dobesedno taborijo pred trgovinami, nemalokrat pa se za izdelek celo stepejo. Pa ne le stepejo, črni petek skoraj vsako leto postane res črn, kajti praznik pogosto terja tudi žrtve. Na spletu je tako najti spletno stran http://blackfridaydeathcount.com, na kateri vse od leta 2006 spremljajo statistiko smrtnih žrtev in hudo poškodovanih v nakupovalnih centrih v ZDA in Kanadi. Po zadnjem črnem petku pred tednom dni znaša statistika 12 mrtvih in 117 poškodovanih. To leto je k temnim številkam dodalo dva mrtva in šest hudo poškodovanih.
Streli so odjeknili v nakupovalnem centru blizu Birminghama v ameriški zvezni državi Alabama. Umrl je 21-letni Emantic Fitzgerald "E. J." Bradford ml., ranjena sta bila tudi 18-letni moški in 12-letna deklica. Kaj natančno se je v drugem nadstropju nakupovalnega centra v resnici zgodilo, za zdaj še ni znano. Po nekaterih podatkih naj bi se bila pred trgovino s športno obutvijo zaradi športnih copat sprla skupina nekaj mladeničev, eden naj bi bil potegnil pištolo in streljal na drugega. Policija je odgovorila s streli. In prav policisti naj bi bili tisti, ki so zakrivili smrt 21-letnika. Ta je bil v skupini z mladeniči, ki so se sprli in stepli. A izkazalo se je, da ni bil 21-letnik tisti, ki je potegnil pištolo, policisti so njegovo smrt že obžalovali in uvedli notranjo preiskavo. Fant, ki naj bi v resnici pričel streljati, je na begu. Iskani moški naj bi bil po doslej znanih podatkih ranil 18-letnika, čigava krogla pa je zadeva 12-letnico, še ni znano. V mestu so zaradi smrti nedolžnega mladeniča že bili protesti zoper policiste. Zaradi stampeda, ki je nastal v nakupovalnem centru po streljanju, pa je bilo poškodovanih še nekaj ljudi, ki so jih morali odpeljati v bolnišnico.

Streli in obračuni z nožem

Med žrtvami črnega petka naj bi bil tudi 27-letni moški, ki so ga našli ustreljenega na parkirišču v South Keysu v kanadski Ottawi. Več strelnih ran je imel, umrl je v bolnišnici. Zakaj in kdo je streljal nanj, ni znano, v tem času pa je bilo v trgovini okoli deset ljudi. Strele je zaslišal eden od blagajnikov, po strelih so se ti skupaj s prodajalci zaklenili v trgovino in počakali na prihod policistov.

En mrtev in dva ranjena so posledice streljanja v Alabami.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta