Žensko brutalno umorili pred očmi hčerke in moža

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
06.06.2021 06:00
V Grčiji z denarno nagrado okoli 300 tisoč evrov iščejo zločince, ki so v času protestov 11. maja letos med ropom zadavili 20-letno Britanko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizorišče zločina na obrobju Aten Foto: Profimedia
Profimedia

Med nasilnimi protesti proti grški vladi, ki so bili v Grčiji 11. maja, se je na obrobju Aten zgodil grozovit zločin. Brutalen rop se je končal z umorom 20-letne Britanke Caroline Crouch, ki je sicer večino življenja preživela v Grčiji. Mladenko so zdaj še neznani storilci mučili pred očmi njene še ne leto stare hčere, mož je, zvezan in z zamašenimi usti, nemočno poslušal zadnje krike svoje žene. Ubili so tudi psa in ga obesili na ograjo na dvorišču.

Kraj zločina je bil videti kot iz kakšne grozljivke, so razlagali policisti, ki so na domu na obrobju Aten našli truplo britanske študentke. Dvajsetletnica je imela roki še vedno zvezani za hrbtom. Ob truplu matere je nepoškodovana ležala enajst mesecev stara hči. Zdelo se je, da jo skuša prebuditi, je besede policistov povzemal grški portal Ta Nea. Triintridesetletni soprog Charalambos Anagnostopoulos - Babis je povsem nemočen ležal nedaleč stran, bil je zvezan, na rokah je imel lisice, čez oči in usta pa prelepljen lepilni trak. On je bil tisti, ki je na pomoč poklical policijo, številke na telefonu je odtipkal z nosom. A ko so policisti prišli, je bilo za mlado žensko že prepozno. Zadavili so jo, ker je iz obupa ob grožnjah, da ji bodo ubili hčerko, na dekličino glavo pa po poročanju medijev tudi prislonili pištolo, kričala na ves glas. Roparji so pobegnili z okoli 15 tisoč evri, ki sta jih zakonca v škatli monopolija hranila za obnovo hiše. Nekateri mediji so poročali, da so odnesli tudi za okoli 20 tisoč evrov vreden nakit.

​Ženo slišal kričati, a ji ni mogel pomagati

​Po podatkih policije so bili roparji štirje, eden od njih je ostal zunaj hiše v luksuzni soseski na obrobju grškega glavnega mesta, trije roparji pa so okoli 4.30 zjutraj nasilno vstopili v dvonadstropno hišo, potem ko so onesposobili nadzorno kamero in ubili psa. Haskija so zadavili z njegovo lastno ovratnico, nato pa obesili na ograjo. Trojica roparjev je nato našla par, ki je z otrokom v sobi spal v zgornjem nadstropju hiše. Zamaskirani in do zob oboroženi moški so najprej onesposobili Babisa. Posadili so ga na stol, ga zavezali z vrvjo, nato so ga še vklenili, z izolirnim trakom pa so mu prelepili oči in usta. Zaradi pomanjkanja kisika je za nekaj trenutkov izgubil zavest, so po zločinu poročali policisti. A delček vidnega polja mu je ostal, tako da je lahko videl, kaj se dogaja okoli njega.

Nato so se zločinci spravili nad žensko. Z majico so jo zvezali ob ogrodje postelje in v polomljeni grščini zahtevali denar. V strahu za življenje sta zakonca razkrila skrivališče denarja, a roparji niso odnehali. Hoteli so še več. Na čelo dojenčice so prislonili pištolo, a tedaj je 20-letnica pričela pretresljivo kričati v strahu za otrokovo življenje, zato jo je eden od roparjev pričel daviti s kavbojkami. "Slišal sem jo kričati na pomoč, rotiti, naj nikomur ne storijo nič žalega, a ji nisem mogel pomagati," je o najhujši možni nočni mori policistom povedal Babis, sicer pilot helikopterja. "Dojenček je jokal, žena je jokala, oni pa so po hiši iskali še več plena. Naenkrat so šli in vse je bilo tiho," se z grozo spominja grozljivih trenutkov.

Potem ko so zločinci odšli, je moškemu uspelo priti do nočne omarice in z nosom odtipkati številko policije. Zaradi pomanjkanja kisika bi lahko umrl tudi on, če mu ne bi uspelo priklicati na pomoč, je povedala policija.

​Serijski vlomilci postali morilci?

Poročnik Theodoros Chronopoulos, tiskovni predstavnik grške policije, je medijem pojasnjeval, da so moški, zamaskirani in oboroženi s pištolami, vdrli v hišo skozi okno v kleti, potem ko so več ur opazovali družino. Da gre za ponesrečen rop, ki se je končal z umorom, ker je ženska videla obraz enega od zločincev. Temu je namreč ženska, ko jo je med maltretiral, z obraza potegnila masko. Obraz je videl tudi Babis, prepričan, da bi ubili tudi njega, če bi to vedeli. Zločinca je opisal kot visokega, temnopoltega, čezmerno težkega in mlajšega od 30 let. Policisti so prepričani, da je umor Crouchove povezan z vsaj dvanajstimi vlomi, ki so jih policisti v zadnjega pol leta obravnavali v grški prestolnici. Trije od teh vlomov so bili izvršeni blizu hiše, v kateri sta živela Caroline in Babis. Pri vseh vlomih, ki so se v Glika Neri, hitro rastočem predmestju v severovzhodnem delu Aten, zgodili v zadnjih šestih mesecih, je bilo uporabljeno skrajno nasilje ali grožnje. Decembra lani je priča videla, kako so štirje moški vdrli v hišo v severnem predmestju Aten, žensko so vlekli za lase in ji grozili, da ji bodo prerezali grlo. Skupina je zbežala z nakitom in okoli osem tisoč evri gotovine. Tudi v tem primeru so bili vpleteni štirje moški, ki so v hišo vstopili skozi zadnja okna.

Na kraju zločina so policisti našli nepoškodovano deklico, zvezanega moškega in mrtvo žensko. Foto: Profimedia
Profimedia

Policija preiskuje vrsto sledi, na kraju zločina so našli nekaj DNK-sledi, DNK pa naj bi jim bilo uspelo pridobiti tudi iz ostankov za nohti ženske, ki se je z zločinci borila na vso moč. Število osumljencev so zožili na trideset, fotografije teh kriminalcev bodo pokazali Babisu, da bi morebiti katerega od njih prepoznal. Grška policija je sicer za vse koristne informacije, ki bi jih pripeljale do brutalnih roparjev, ponudila okoli 300 tisoč evrov nagrade.

Pred dnevi so sicer na meji z Bolgarijo aretirali Gruzijca, ki naj bi bil povezan z nedavnimi vlomi, ni pa jasno, ali tudi z zločinom, po katerem je umrla Caroline. Iz Grčije v Bolgarijo se je moški skušal pretihotapiti s ponarejenim potnim listom.

Policisti sumijo, da je bila tolpa obveščena o tem, da je imel par v hiši veliko denarja, skritega v škatli za monopoli. Domneva tudi, bi lahko bila združba zasvojena z mamili. Rop se je ponesrečil, ker se niso mogli obvladati, menijo policisti.

Charalambos se je medtem na Carolininem pogrebu zelo čustveno poklonil svoji "čudoviti" ženi. Žalujočim je povedal, da ga stisne pri srcu, ko se zave, da bo hčerka odraščala, ne da bi se spominjala svoje matere. V poklon Caroline je dejal: "Imel sem srečo, da sem te spoznal, zelo srečen sem, da sem te imel rad, še bolj pa, da si mati mojega otroka.“

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta