Umoril je neznanko in se preselil v njen dom

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
25.04.2021 07:00
Tovornjakarju je 55-letnica ponudila, da mu napolni mobilni telefon, nekaj ur pozneje je moški njeno truplo odvrgel v grmovje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Avgusta 2018 je bilo, ko se je pri vhodnih vratih doma 55-letne Julie Anne Cooper v avstralskem Perthu, točneje v predmestju Inaloo, pojavil listek z napisom: "Dragi obiskovalci. Dva tedna me ne bo, saj sem odšla s svojim novim čudovitim partnerjem." Sorodniki, znanci in sosedje so Cooperjevi privoščili srečo, a sporočilo jih je presenetilo. Niso mogli verjeti, da bi 55-letna mati in babica odšla, ne da bi jim povedala za novega izbranca in to, da odhaja z njim. Takšen način odhoda in obvestilo sta se jim zdela nenavadna. Sosedje pa so v naslednjih dneh opazili tudi čudno dogajanje v stanovanju, kjer je živela Cooperjeva. Tja se je priselil moški, ki ga niso poznali. Prihajal in odhajal je, kot da je to njegov dom. Vse skupaj je bilo skrajno nenavadno. A nihče od njih ni mogel uganiti grozljive resnice, ki je bila v ozadju vsega dogajanja.

Julie Anne Cooper je v stanovanju v Inalooju živela sama. Otroci so odrasli in se odselili. Okolica jo je poznala po tem, da je bila pripravljena pomagati vsakomur. Tudi neznancem. Sosedje so razlagali, da če bi si sposodila 20 angleških funtov, bi jih vrnila 50. Njena odprtost in radodarnost pa sta jo, kot se je izkazalo kasneje, stali življenja. Bilo je 17. avgusta 2018, ko je Cooperjeva odšla v bar v hotelu Saint George. Tam je srečala voznika tovornjaka, 33-letnega Mathewa Hemsleyja. Pogovor je stekel, med pogovorom je tovornjakar omenil, da ima prazen mobilni telefon in da ga mora napolniti. Cooperjeva mu je ponudila, da lahko to stori v njenem avtomobilu.

Truplo našli v jarku med grmovjem

Potem je Copperjeva izginila. Glede na sporočila je odšla s "svojo novo srečo". Hemsley, ki se je naselil v njen dom, pa je sosedom razlagal, da skrbi za stanovanje v času, ko je Cooperjeva odsotna. Celo vozil se je z njenim avtom, srebrno toyoto, jedel hrano iz njenega hladilnika. Eden od sosedov se je zgrozil, ko je pogledal v stanovanje - zdaj je bilo razmetano in umazano. Menil je, da bo Cooperjeva zgrožena, ko se bo vrnila, saj je bila na svoj dom zelo ponosna.

Ena od prijateljic Cooperjeve je nato čez nekaj dni dobila sporočilo Julie Anne, da je na dopustu zunaj mesta. Ker je bila odrasla ženska, ki je imela pravico oditi kamorkoli in s komerkoli si je to izbrala, ženske prijatelji niso iskali. Toda minilo je več kot teden dni, Copperjeve ni bilo v službo, da je na dopustu, ni javila. Njen sin, ki se mu mati ni in ni oglasila, je odšel v njen dom. Hemsley je medtem stanovanje zapustil, sin pa je v prostorih našel razdejane. Zaskrbljen je prijavil policiji materino izginotje.

Približno tri tedne po tem, ko je bila Cooperjeva nazadnje videna, je policija zaslišala Hemsleyja. Dejal jim je, da sta bila s Cooperjevo nekaj tednov ljubimca, zato je živel pri njej. Nato pa mu je dejala, da naj se izseli, saj naj bi se znova spustila v razmerje z bivšim možem, in da se bo preselila v Sydney. Takrat je odšel, je dejal policistom, in ne ve, kje je.

Teden dni po pogovoru policistov s Hemsleyjem pa so v Ashendonu, vzhodno od Pertha, v jarku med grmičevjem našli truplo. Bila je Julie Anne Cooper. Ženska je bila spolno zlorabljena in nato zadavljena, njeno truplo pa je morilec odvrgel v obcestni jarek.

Začela se je preiskava, policisti so pričeli sestavljati dogodke, ki bi pojasnili smrt Cooperjeve - glavni osumljenec je bil seveda takoj Hemsley. Izkazalo se je, da je policiji lagal o razmerju s Cooperjevo. Žensko je spoznal šele na dan, ko je izginila. Ko mu je Cooperjeva ponudila, da si lahko napolni telefon v njenem avtomobilu, jo je, so domnevali policisti, odpeljal do svojega avtodoma, ki je bil parkiran v grmovju, jo tam napadel, posilil in nato zadavil z vrvjo. Truplo naj bi bil nato odvrgel v jarek, nato pa odšel kupit bencin, s katerim je zažgal avtodom - očitno prizorišče zločina.

Nato se je odpeljal z avtomobilom Cooperjeve, se preselil v njen dom, drugim pa razlagal, da je odšla.

​Več zgodb, kaj se je zgodilo

Hemsley je umor Cooperjeve zanikal. Ko so mu pokazali posnetke varnostnih kamer, na katerih se vidi, da se na bencinski servis pripelje z avtomobilom Julie Anne in tam kupi bencin, je Hemsley spremenil svojo zgodbo. Policistom je pričel razlagati, da je bila smrt Cooperjeve nesreča. Ženska naj bi bila pristala na spolni odnos, zato sta se zapeljala do avtodoma. Med odnosom naj bi si bila ženska okoli vratu nadela pasjo ovratnico, saj naj bi posebej uživala v samoerotičnem dušenju. A, je razlagal Hemsley, naj bi to storila pretesno in se zadušila. Zato je v paniki odvrgel njeno telo v jarek.

Preiskovalci pa Hemsleyu niso verjeli, aretirali so ga in obtožili umora. V priporu se je kasneje razvedelo, da naj bi bil obtoženi sojetniku razlagal, da se je razjezil na Cooperjevo in jo je zato zadavil.

Sodišče je imenovalo poroto, ki bi na sojenju razsodila, katera od zgodb je prava. Avgusta leta 2019 pa je Hemsley presenetil - preko videopovezave iz zapora je krivdo priznal. Sojenje se je začelo lani, Hemsleyjevi odvetniki pa so na sodišču znova obrnili zgodbo - da je od vseh verzij, ki jih je nanizal obtoženi, resnična tista, ki govori o nesreči. Da je oportunistični kriminalec, ki je resda užival mamila, so ga označili, a ne morilec, so razlagali poroti. Da je Hamsley Cooperjevi, ki se je davila in hlastala za zrakom, skušal celo pomagati, ji sneti ovratnico, a mu ni uspelo, je še razlagala obtoženčeva obramba.

Tožilstvo se z navedbami obrambe ni strinjalo. Kako natančno se je zločin zgodil, obdukcija sicer ni pojasnila, a tožilstvo je bilo prepričano, da je šlo za posilstvo in umor. Če bi bila smrt Cooperjeve zgolj nesreča, zakaj se je potem obtoženi brezčutno naselil v njen dom, zakaj je uničil kraj zločina in zakaj je vsem lagal, se je spraševalo tožilstvo. Pripravljenost Cooperjeve pomagati je pripeljala do njene smrti, je poroto prepričevalo tožilstvo.

Porota se je odločila, da verjame tožilstvu. Matthewa Marka Hemsleyja je spoznala za krivega umora. Hemsley je na izrek kazni čakal do februarja letos. Sodišče mu je izreklo dosmrtno ječo, šele po 23 letih, preživetih za rešetkami, pa lahko zaprosi za morebiten pogojni izpust. Kot pokvarjenega in neusmiljenega je obsojenega označilo sodišče, Coopperjevo pa da je posilil in umoril v grmičevju, da nihče ne bi slišal njenih krikov na pomoč. Nato je odvrgel njeno telo in oskrunil še njen dom, je razlagalo sodišče. "Do žensk gojite zelo sovražen odnos, za vas so manjvredne. Nobenega obžalovanja niste pokazali," je sodnik namenil obtoženemu. Hemsleyja so te besede razjezile, sodniku je očital, da ne želi izvedeti resnice. Sodnik ga je dal odstraniti iz sodne dvorane, vrnil se je lahko šele, ko je obljubil, da bo molčal. Sodnik je nato nadaljeval, da je žrtev bila prijazna, zaupala je obsojenemu, četudi je bil neznanec. Hemsley pa da je to izkoristil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta