Umoril najstnico in kovčke z razkosanim truplom odvrgel v reko

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
11.04.2021 04:45
Petinštirideset let po zločinu so pred dnevi aretirali danes 63-letnega Luisa Sierro, očitajo mu, da je zakrivil smrt 15-letne Evelyn Colon.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Evelyn Colon je bila stara 15 let, ko je leta 1976 izginila v Jersey Cityju v ameriški zvezni državi New Jersey. Njena družina se je več kot štiri desetletja trudila, da bi ugotovila, kaj se ji je zgodilo, policija pa je pred dnevi aretirala sedaj 63-letnega Luisa Sierro iz Queensa v New Yorku, ki mu očitajo, da je, star 19 let, umoril svoje tedanje dekle in njunega nerojenega otroka.

Evelyn Colon je bila ena od petih bratov in sester, pri petnajstih letih pa je zanosila s svojim tedanjim fantom, 19-letnim Sierro. "Takrat so bile stvari nekoliko drugačne," je povedala Miriam Colon-Veltman, Evelynina nečakinja. "V 70. letih sta bila druga kultura, drugačen čas. Dekleta so takrat zanosila zelo mlada, se hitro poročila in odšla na svoje. Tako je pač bilo," je medijem razlagala nečakinja. Tako sta tudi Evelyn in Luis odšla živet v svoje stanovanje, Evelynina mati pa je ostala v stikih z njima, da bi videla, kako jima gre. Nekega dne je šla mati najstnice na obisk, a ji nihče ni odprl vrat. "Odšla je, so ji dejali sosedje, ljudje po soseski pa dodali, da se je par odselil," razlaga Colon-Veltmanova. Družinski člani so povedali, da so kasneje od Sierre prejeli pismo, v katerem je zapisal, da je z njim in Evelyn vse v redu, da pa ne želita imeti stikov z družino.

Evelynin nečak, Luis Colon, je dejal, da mu je oče - Evelynin brat - med odraščanjem večkrat rekel, da bo Evelyn stopila v stik z družino, ko bo pripravljena. "Vedno so bili prepričani, da je res odšla s fantom, da bi nekje začela novo življenje, da je pač hotela stran," je pojasnjeval. A družina se z Evelyn nikoli več ni ne videla ne slišala.

Desetletja kot Beth Doe

Colonovi niso vedeli, da je bilo truplo Evelyn najdeno že leta 1976. A posmrtni ostanki so ostali neidentificirani, vse dokler jih policija v ameriški zvezni državi Pensilvanija ni pred kratkim, torej skoraj 45 let po smrti, identificirala kot posmrtne ostanke Evelyn in njene nerojene deklice.

Po podatkih Nacionalnega centra za pogrešane in izkoriščane otroke (NCMEC) so podrobnosti o njeni smrti grozljive. Razkosano telo Evelyn so našli v treh kovčkih na bregovih reke Lehigh, pod mostom na avtocesti v Pensilvaniji 20. decembra 1976.

Evelyn je bila v tretjem trimesečju nosečnosti in njen plod, deklica, je bil odstranjen iz njenega telesa, po poročanju NCMEC so ga našli v enem od kovčkov. Evelyn je bila, glede na podatke v preiskavi, posiljena, zadavljena, ustreljena in nato razkosana. Kovčke, v katerih so bili posmrtni ostanki, je zločinec vrgel v vodo z avtocestnega nadvoza na vzhodni strani Pensilvanije. To je približno 177 kilometrov proč od Jersey Cityja, kjer je živela Evelyn.

Preiskovalci so, ker ostankov niso mogli identificirati, dali umrli ženski ime Beth Doe - to ime je obveljalo vse do lani. Pred tednom dni pa je pensilvanska policija sporočila, da je potrdila identiteto posmrtnih ostankov - da torej gre za Evelyn in njeno hčerko ter da so aretirali Luisa Sierro, Evelyninega fanta. Sedaj 63-letni Sierra je bil zadnji dan letošnjega marca aretiran in obtožen umorov. Zdaj čaka na izročitev v Pensilvanijo, kjer mu bodo sodili. "Po identifikaciji posmrtnih ostankov so bili opravljeni številni razgovori in preiskovalni postopki, ki so privedli do prijetja osumljenca," so policisti zapisali v izjavi, kaj več podrobnosti pa niso sporočili.

Luis Colon in Miriam Colon-Veltman, brat in sestra, sta za CNN povedala, da družina nikoli ni verjela, da se je njihovi sorodnici zgodilo kaj slabega. Prepričani so bili, da ima svojo družino in da je skozi leta skrbela zanje. A vseeno so želeli izvedeti, kje je. Colon je dejal, da jo je oče nenehno iskal in upal, da jo bo našel. V zadnjih letih tudi s pomočjo interneta in facebooka.

"Videl sem svojo babico, sprehajala se je po Jersey Cityju in jo iskala," je povedal Colon. "Nekoč je mislila, da jo je videla, in je dejala moji drugi babici: 'Hej, mislim, da sem videla Evelyn!' Velikokrat je potožila, da ne ve, zakaj je ne najde." Pri iskanju je, ko je odrasel, pomagal tudi Luis Colon, Colon-Veltmanova pa je dejala, da je celo poskušala stopiti v stik z ljudmi na facebooku, ki so bili morda povezani z Evelynino družino. "Iskala sem te ljudi na facebooku, jih tudi obiskala. Zdaj se počutim kot idiot, ti ljudje so se me morali bati, saj sem bila videti, kot da sem neuravnovešena," je dejala.

​Odgovor, ki ga niso želeli

Del poskusov Luisa Colona, da bi našel svojo teto, je vključeval oddajo njegove DNK na več krajih v državi. "Pred približno štirimi leti sem slišal za novo metodo analize DNK, s katero je mogoče preko moje DNK priti do sorodnikov. Zdela se mi je čudovita možnost, da bi se povezali s pogrešanim delom družine, natančneje z bratranci ali sestričnami, saj smo vedeli, da ima Evelyn vsaj enega otroka, če ne več," je dejal Luis. Ko je bil njegov DNK-profil izdelan, so se pojavili oddaljeni sorodniki, a nikoli njegova teta in njen otrok.

Lani so preiskovalci DNK, zbran iz posmrtnih ostankov žrtve - te so znova izkopali leta 2007, da bi prišli do novih podatkov -, preverili v javno dostopnem genskem materialu, ki je med drugim vključeval vzorec Evelyninega nečaka. Takrat se je vse spremenilo. Luis Colon je dobil obvestilo, da se njegova DNK ujema z žrtvijo umora. "Takoj sem stopil v stik s policisti in vprašali so me, ali vem, kdo iz družine bi lahko to bil. Vedel sem, da je Evelyn," pravi Luis Colon

Miriam Colon-Veltman je povedala, da ji je brat nato poslal povezavo do članka na Wikipediji o primeru Beth Doe. "Nikoli nismo slišali za Beth Doe," je dejala. "Hotel sem jo najti, a ne mrtve," je dejal Luis. Izid iskanja torej ni bil tak, kot so si ga želeli, a so vendarle pomirjeni, da so po vseh teh letih dobili odgovor, kje je pogrešana teta.

Policija ni pojasnila, kaj točno jih je privedlo do aretacije Sierre. Tudi družina umorjene o tem javno ni želela razpredati, saj ne želijo ogroziti preiskave in pregona morilca.

Truplo Evelyn Colon je bilo vsa ta leta pokopano na pokopališču v kraju White Havenu v Pensilvaniji. "Hvaležni smo, da je skupnost v Carbon Countyju skrbela za grob, da jim je nekaj pomenila." je dejala Miriam Colon-Veltman. Nečakinja je ustanovila fundacijo GoFundMe, da bi zbrala denar za svojo širšo družino, da bi skupaj odpotovala do Evelyninega groba in se od nje in njene hčerke poslovila, kot se doslej ni mogla. Kdaj bodo to storili, še ne vedo, kajti koronavirus preprečuje, da bi se zbrala celotna družina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta