Zgodnji znaki nosečnosti so ...

NR
21.06.2020 03:00

Znaki in simptomi se razvrščajo v tri kategorije: domnevni, verjetni in pozitivni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nosečnost je življenjski dogodek (razdeljen na tri trimesečja po 13 tednov), ki zahteva od ženske veliko fizičnih in psihičnih prilagoditev, katerih končni cilj je rast in razvoj ploda. Najbolj očitne so prav fizične in psihične spremembe, s katerimi se ženska pripravlja na novo vlogo v življenju - materinstvo. Znaki in simptomi se razvrščajo v tri kategorije: domnevne, verjetne in pozitivne. Edini znaki s stoodstotno natančnostjo so pozitivni znaki, drugi zgodnji znaki nosečnosti pa spadajo v kategorijo domnevnih.
Najbolj očiten zgodnji znak nosečnosti je izostanek ali izguba menstruacije. Čeprav zamujanje menstruacije še ni zanesljiv znak nosečnosti (zlasti pri ženskah, katerih menstruacija ni redna), je treba pomisliti na nosečnost, če so spremljajoči znaki še slabost, bruhanje, občutljivost dojk za dotik, utrujenost in pogosto uriniranje. Kljub temu pa ti znaki sodijo med domnevne spremembe in niso zanesljivi kazalci nosečnosti, saj so lahko tudi simptomi katerega drugega stanja. Tako je lahko na primer izguba menstruacije povezana z endokrilno disfunkcijo, zgodnjo menopavzo, podhranjenostjo, sladkorno boleznijo, anemijo, tekom na dolge razdalje ali s stresom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta