Zgradite šik in udoben boemski slog

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
08.09.2024 04:00

Volančki, vrvice, peresca in obeski ... Ko smo že mislili, da je boho slog stvar preteklosti, je znamka Chloe lansirala kolekcijo, ki je obnorela sceno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mehko, zračno, zasanjano in bež. Vse to je boho slog.
Profimedia

Vsako modno sezono se pojavi kak kos, ki nato čez noč postane mrzlično iskan, k temu veliko prispevajo tudi zvezdniki in njihovi stilisti. To se je zgodilo z roza kolekcijo Piera Paola Picciolija za Valentino in kolekcijo Matthieuja Blazyja za znamko Bottega Veneta. Enako se je zgodilo z mikro krilom Miu Miu 2022, ki so ga nosile številne zvezdnice, kot sta Zendaya in Nicole Kidman. Ko je nekaj res dobro in popularno, si to vsi želijo. To sezono vsi modni mački hrepenijo po kosih iz prve kolekcije Chemene Kamali za Chloé, ki jih mnogi v modni industriji vidijo kot veliko vrnitev boho stila. Preden je znamka to kolekcijo predstavila na lanskem pariškem tednu mode, boho stil že nekaj časa ni bil moden.

Ni vam treba povsem preklopiti na hipijsko agendo, a malce sproščenosti in povezovanja z naravo vam bo dobro delo.
Profimedia

Sienna Miller in Alexa Chung sta temu slogu sicer ostali zvesti tudi v manj priljubljenih sezonah. Sienna je zdaj eden glavnih obrazov te kolekcije, Alexa pa je na reviji nosila cokle znamke Chloé, ki so postali hit. Zdaj si vsaka modna zanesenjakinja želi vsaj en boho kos v svoji garderobi za promocijske turneje ali rdeče preproge. Prvi znaki navdušenja nad kolekcijo so se pokazali že na sami reviji, kjer so vsi v prvi vrsti nosili omenjene cokle. Kamalijina vrnitev v Chloé, kjer zdaj za to znamko oblikuje že tretjič, je zares dobila pomen šele s predstavitvijo njene kolekcije na Met Gali.

Na letošnji Met Gala z naslovom Sleeping Beauties: Reawakening Fashion se je Chemena Kamali pojavila s Sienno Miller, pa tudi z Greto Gerwig, Emmo Mackey in Zoe Saldaña. Vse so bile oblečene v boho slogu hiše Chloé, ki je ta trend oživila na najpomembnejšem modnem večeru. Medtem ko je Sienna Miller nosila najbolj vpadljivo opravo – plisirano čipkasto obleko slonokoščene barve –, je Zoe Saldaña izbrala preprosto prozorno obleko iz šifona terakota barve, ki jo je poostrila s še enim viralnim kosom iz kolekcije – pasom z napisom Chloé v zlatem poševnem tisku.

Ni vam treba povsem preklopiti na hipijsko agendo, a malce sproščenosti in povezovanja z naravo vam bo dobro delo.
Profimedia

Po Met Gali so se boho slog in priljubljeni kosi Chloé razširili na ulice. Daisy Edgar-Jones je med promocijsko turnejo filma Twisters nosila dve boho obleki te znamke: eno mini obleko, ki jo je kombinirala z rjavimi cokli, drugo pa dolgo obleko nežno modre barve. Pred dnevi se je Sydney Sweeney sprehodila od glave do pet v oblačilih Chloé, z izjemo torbice Miu Miu. Nosila je mini obleko v boho slogu, škornje čez kolena in jakno v stilu pelerine.

Sydney Sweeney se je od glave do pet odela v boho šik znamke Chloe.
Profimedia

Boho šik se napaja v hipijevski neobremenjenosti s trendi

A o čem pravzaprav sploh govorimo? Kaj je boho? Boemski ali boho slog se imenuje "eksotični" stilski trend, ki ga danes pogosto uporabljajo v modi in notranjem opremljanju, tudi v literaturi. Boho slog odseva hipijevsko kulturo 60. in 70. let. Hipiji so imeli v tistih časih svoj značilen slog in način življenja. Videli so, kako materializem uničuje življenja ljudi, in bili proti vojni in nasilju. Gibanja, kot sta Woodstock in Flower Power, so bila v tistih časih zelo znana. Veljali so za odpadnike družbe in pravzaprav hipiji niso bili del ničesar. Toda razvili so svoj življenjski slog, oblačila in prehranjevalne navade.

Boho in etno sta tesno povezana zlasti v poletnih mesecih, ko se volančkom pridružijo idilične cvetlice.
Profimedia

Moda črpa navdih iz različnih kultur in tradicij po vsem svetu. Boho je moda svobodnega duha, ki vključuje veliko sproščenih ali prosto padajočih silhuet. Uporabljajo veliko barv in odtisov, ki so abstraktni. In boho stil vedno znova dokazuje, da ne bo nikoli šel iz mode. Francoske luksuzne znamke, kot sta Givenchy in Altuzarra, se pogosto zgledujejo po boemskem slogu in uporabljajo sproščene silhuete, ki jih navdihuje hipijevska kultura. Boho moda v glavnem zajema pomladno-poletna oblačila, vendar jo lahko nosite kadarkoli v letu, saj je plastenje pomemben del tega stajlinga.

Ko se otreseš okvirjev in zapovedi, je svoboda zelo udobna

Glavna značilnost boho mode je ignoriranje tistega, kar je v mainstreamu, in ustvarjanje lastnega stila. To je eden od razlogov, zakaj boho ne bo šel iz mode, saj nima nobenega fiksnega sloga ali druge paradigme, razen čaščenja svobodnega duha. Boemski slog naj bi upodabljal zabavno, brezskrbno naravo mode. Dandanes je toliko trendov glede silhuet, tkanin, dizajna in barv, ko pa sprejmemo nekaj, kar nima fiksne meje, to daje svobodo ne le uporabnikom, ampak tudi oblikovalcem.

Chloe. Vrvice, peresa, usnjeni dodatki, zemeljske, naravne barve in volančki zaznamujejo boho slog.
Profimedia

Ker se boho obleke zgledujejo po hipijevski kulturi, so nekateri od običajnih kosov mini krilo, telovniki, kratke hlače iz džinsa, obleke z različnimi vzorci in naravno barvno paleto, ohlapne majice, dolge padajoče obleke s površinskimi okraski, kot so vezenine, resice in odtisi. Tudi kvačkanje je pomemben del tega sloga. Kvačkani topi delujejo sofisticirano in hkrati ležerno, kar je bistvo boemske mode.

Pri dodatkih je zelo pomembno dopolnjevanje v pravi smeri. Moda niso samo oblačila. Gre za natančno načrtovanje in ustvarjanje kombinacije, ki vključuje tudi oblačila. Za tipičen stil boho so običajen dodatek škornji, ki so lahko do gležnjev ali kolen, ali pa odprti čevlji, preprosta torbica, borša ali bolj formalna torbica. Kljub strategiji v ozadju mora oprava dajati vtis, da ste se oblekli "mimogrede" in brez posebnega truda.

Bohemski slog navdihuje tudi notranje oblikovanje. Zemeljske, umirjene in nežne barve ter naravni materiali ustvarijo prijeten ambient.
Profimedia

Pri boemskem slogu govorimo o naravni estetiki, barvna paleta je večinoma sestavljena iz zemeljsko nevtralnih odtenkov. Plastenje je, kot že omenjeno, ključno, saj daje "cigansko eleganten videz", ki se osredotoča na tistega, ki nosi svojo najljubšo in najbolj udobno obleko iz svoje garderobe. Ne gre za ujemanje in temo, ampak za zabavo in igranje z različnimi slogi.

Jakne so najpogostejši del plastenja, lahko jih nosite čez bluzo ali obleko - tuniko. Priljubljena izbira so tudi prevelike srajce in asimetrične silhuete. Dodajte modni nakit, nekaj prstanov in klobuk in pripravljeni ste! Vaš videz boho-chic (boho šik) je pripravljen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta