150 let žvečilnih gumijev: Wrigley, imamo (lepljiv) problem ...

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
28.09.2019 05:15

S tem, ko so pred desetletji glavni svetovni proizvajalci žvečilnih gumijev iz naravnih sestavin prešli na sintetične polimere, se je rodil nov okoljski problem, ki se ga morda niti še ne zavedamo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konec šestdesetih smo pričeli izdelovati žvečilne gumije tudi v Sloveniji.

Prežvekuje se v hlevu, vi pa ste v šoli. V koš!
Še zdaj jo vidim, strogo vzravnano ob tabli, s kazalcem, uperjenim v koš za smeti. In nas, ki smo v gosjem redu hodili mimo nje in z obžalovanjem v koš odmetavali lepljive in že sive sprimke. Izguba koloysovk se je še dala preboleti, manko bazooke, ki je omogočala razširjeno panogo rekordnih balonov v razredu, pa je bil res tragičen.
Kolcne se mi, ko vidim na spletnem bolšjaku zapisano "Bazooka ovitek žvečilni gumi original Žito Imperial Krško. Cena: 6,00 €". Če bi shranila ovitke vseh bazook, ki so šle skozi moje zobe ...

Ameriška zgodba o uspehu

O žvečenju in "žvečkah" zato, ker letos mineva okroglih 150 let, odkar je William Finley Sample - Američan, seveda - patentiral prvi žvečilni gumi, zaščitil prvo recepturo, in tudi zato, ker smo Slovenci s približno 180 prežvečenimi kosi letno na prebivalca v svetovni špici "prežvekovalcev", kot bi rekla moja nekdanja učiteljica.

Poglejte na tla pred šolami, knjižnicami, športnimi dvoranami, restavracijami, na avtobusnih in železniških postajah ...
Profimedia

Stampedo in norost mladih

Še preden so Američani po drugi svetovni vojni v mnogih deželah prodali nove licence za tovarne žvečilnega gumija ali pa kar sami postavili tovarne, je bila Amerika že osvojena. Vsak Američan je letno prežvečil več kot sto koščkov in letni promet z žvečilnimi gumiji je znašal že 150 milijonov dolarjev. Wrigleyjev stroj je neutrudno mlel naprej - novi okusi, nove barve, nova sladila, nove oblike, nove teksture, novi reklamni prijemi, nove podružnice na vseh koncih sveta ...
Prvi žvečilni gumiji so "na debelo" prišli k nam takoj po koncu druge svetovne vojne v ameriških paketih pomoči Unrra. Bili so seveda simbol amerikanizacije, a se partija pri nas začuda ni toliko ukvarjala z njimi kot v drugih komunističnih državah, kjer so bili še v sedemdesetih neusmiljeno preganjani. V današnji Rusiji, nekdanji Sovjetski zvezi, so redki srečneži prišli do njih le takrat, ko jih je kdo prinesel iz tujine. Sicer niso bili prepovedani, a bili so trdno povezani z nezaželenim "ameriškim načinom življenja".
Potem pa je leta 1975 prišlo do tragedije v športni dvorani Sokolniki v Moskvi. Tam so potekale prijateljske hokejske tekme med mladinskimi ekipami Sovjetske zveze in Kanade. Kanadsko ekipo Barry Kapa je sponzoriral Wrigley in v skladu s sponzorsko pogodbo so hokejisti ponesli s seboj kilograme in kilograme žvečilnih gumijev, da jih razdelijo obiskovalcem dvorane. Na eni od tekem, kjer so bili gledalci večinoma šolarji, so igralci vrgli zavitke žvečilnih gumijev med občinstvo in prišlo je do stampeda, v katerem je izgubilo življenje 21 ljudi, ki jih je množica pomendrala, največ žrtev je bilo prav med najstniki. O tragičnem dogodku v sovjetskih medijih ni bila zapisana niti vrstica, toda komunistična vlada se je odločila, da začne tudi Sovjetska zveza proizvajati žvečilne gumije, da bi preprečila "norost mladih". Od leta 1976 so proizvajali žvečilni gumi od Kavkaza do Pribaltika in na olimpijskih igrah v Moskvi leta 1980 so bili na voljo tujim športnikom tudi v olimpijski vasi. Sicer so bili veliko slabše kvalitete kot ameriški, z njimi ni bilo mogoče delati balonov, a Sovjetska zveza je pokazala, da sledi globalnim trendom.

Tehnologije odstranjevanja so preklemansko drage in zamudne. 
Profimedia

Kratka era slovenskih žvečilk

Kaj pa pri nas? Leta 1966 je posodobljen Šumi - dve leti pred povezavo s Žitom Ljubljana - prvi v Jugoslaviji na treh najmodernejših linijah in po recepturi tujega partnerja začel proizvajati žvečilni gumi v obliki cigaret. Že naslednje leto so se tudi v Večeru znašli Šumijevi oglasi za žvečilni gumi - na škatlicah so bili priljubljeni liki junakov Mikija Mustra, Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika. Po povezavi z Žitom je nastala še legendarna bazooka po recepturi ameriškega partnerja. Žito je kmalu dobilo tekmeca v Kolinski, ki ni ciljala zgolj na otroke, ampak tudi na odrasle - z znamko Koloy's. To je bil čas, ko so se v kinematografih vrteli filmi o Winnetouju in Kolinska je začela v škatlice z žvečilkami prilagati sličice filmskih junakov - uspeh je bil zagotovljen. Izbruhnilo je zbirateljstvo sličic športnikov, filmskih igralcev, pevcev ... Posel je cvetel - iz proizvodnih linij Kolinske in Žita je prihajalo tudi po 15 ton žvečilk na dan.
Vse to je danes že zgodovina. Nekoč največji proizvajalci žvečilnih gumijev pri nas so ugasnili ali prešli v tuje roke. Kar 98 odstotkov trga z žvečilnimi gumiji pri nas obvladuje Wrigley s svojimi znamkami, med katerimi so najbolj znane "brezsladkorne" orbit, airwaves, winterfresh, spearmint, hubbabubba ..., ki jih boste v trgovinah vedno našli na najboljših prodajnih pozicijah - ob blagajni.
Prav zaradi tehnologije dodajanja umetnih sladil potrošniki danes žvečilnih gumijev ne vidijo kot sladkarijo. Še več, Wrigleyjev reklamni stroj - družba se uvršča med največje oglaševalce na svetu - nam je vtisnil v možgane, da je žvečenje žvečilnih gumijev koristno za zobe, da preprečuje karies, beli zobe, sprošča, izboljšuje koncentracijo, zmanjšuje stres, pomaga pri odvajanju od kajenja in - zelo pomembno - žvečilke v nasprotju s tradicionalnimi sladkarijami ne redijo. Glasovi, ki trdijo nasprotno, so več ali manj glas vpijočega v puščavi. Wrigley tesno sodeluje s Svetovnim združenjem stomatologov (vrednost pogodbe je seveda poslovna skrivnost), njegovo predstavništvo v Sloveniji pa z dobrodelnimi akcijami med drugim pomaga opremljati tudi ljubljansko stomatološko kliniko.

Temna plat žvečilnega gumija

Z "odrabo" žvečilke pa se pričenja nova zgodba, ki predvsem v mestih postaja vse bolj problematična. Poglejte na tla pred šolami, knjižnicami, športnimi dvoranami, restavracijami, na avtobusnih in železniških postajah, v peš conah, v podhodih ... (Ne bi o tem, koliko odsluženih žvečilk je nalepljenih na spodnjih straneh miz v šolah, slaščičarnah, restavracijah ...) Množica belih, sivih in črnih madežev govori o tem, da tone žvečilk pristanejo na tleh. Le malokdo pomisli, da so narejene večinoma iz nerazgradljivih materialov in podobno kot vsaka plastika razpadajo desetletja in stoletja. Šele ko postane človek pozoren nanje, se zave onesnaženosti na tleh. Pred nekaj leti je na ta okoljski in tudi estetski problem opozoril kanadski režiser dokumentarcev, pisatelj in aktivist Andrew Nisker v filmu Temna stran žvečenja. S tem, ko so pred več kot 60 leti glavni svetovni proizvajalci žvečilnih gumijev iz naravnih sestavin prešli na sintetične polimere, se je rodil nov okoljski problem, ki se ga morda niti še ne zavedamo, pravi Nisker. Odvrženi žvečilni gumi je drugi najpogostejši odpadek na svetu, takoj za cigaretnim ogorkom. Onesnaževanje z žvečilnimi gumiji je eden večjih problemov v večini svetovnih mest, ki ga nekatere države rešujejo tudi z visokimi kaznimi za lepljivo smetenje. Obstaja nekaj (pol)uspešnih tehnologij odstranjevanja (laser, zamrzovanje, drgnjenje, vroča para ...), a so vse preklemansko drage in zamudne. In tudi po odstranitvi velik del pristane v kanalizaciji in v skupnem problemu, imenovanem mikroplastika v vodi.
Po podatkih britanskega Guardiana mestne službe v Veliki Britaniji vsako leto porabijo za odstranjevanje žvečilnih gumijev 150 milijonov funtov. Izračunali so, da proizvodnja enega žvečilnega gumija stane pet centov, stroški za njegovo odstranitev s tal pa petnajst centov. V Singapurju so težave rešili na preprost način - od leta 2004 je žvečenje v javnosti prepovedano.

Izganjalcu ni uspelo

Pred desetletjem in pol je ljubljansko podjetje Čudež pridobilo franšizo nizozemskega podjetja Gumbusters International, ki razvija tehnologije za odstranjevanje odpadlih žvečilnih gumijev. Stroj, ki deluje na osnovi pare in razgradljivih kemikalij, je poskusno zapeljal po Ljubljani, a je zaradi (visoke) cene kmalu utihnil. Ne le v prestolnici, tudi v drugih mestih mestne oblasti poskušajo ozaveščati z akcijami, v Ljubljani so denimo pred časom ponujali pred najrazličnejšimi ustanovami lističe za zavijanje, a dolgoročnih blagodejnih učinkov še ni videti. In tako bo, dokler ne bomo skupnega javnega prostora dojemali kot svojega. Če nam je doma seveda res samoumevno, da čigumija ne pljunemo na parket. Začela sem s šolo in naj z njo končam. V večini šol velja, da žvečilni gumi v šolo ne sodi, in pika. Je pa slišati, da je v redkih žvečenje dovoljeno ob vnaprej dogovorjenem protokolu: žvečiti je treba z zaprtimi usti, ko je učenec vprašan, pa se zgodba izpred pol stoletja ponovi: "V koš!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta