2020 je bilo leto pandemije, leto odpovedi, "nedogodkov". Izteklo se je leto, ki ga ni bilo

Decembra 2019 so v kitajskem mestu Wuhan začeli ljudje zaradi skrivnostne virusne pljučnice množično obolevati. Izkazalo se je, da jo povzroča nova oblika koronavirusa (sars-cov-2).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kraj, kjer se je vse začelo - Wuhan.
Epa

Še 23. januarja je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) javnosti sporočala, da novi koronavirus ne pomeni grožnje svetovnemu javnemu zdravju. Istega dne je agencija AFP sporočila, da so zdravstvene oblasti v kitajski provinci Hebei, ki obdaja Peking, potrdile prvo smrt zaradi novega koronavirusa. Posledicam okužbe je podlegel 80-letnik. Razplet je znan: 2020 je bilo leto pandemije, leto odpovedi, "nedogodkov". Izteklo se je leto, ki ga ni bilo.

Januar: Odpovedali McDonald'sov rojstni dan

Peking, 24. januar. Kitajska je vstopila v novo leto po lunarnem koledarju. Wuhan je mesto duhov, ulice so prazne in trgovine zaprte. Iz varnostnih razlogov so odpovedali ognjemete v Pekingu in v 12 velikih mestih. Tradicionalna novoletna oddaja na državni televiziji, ki jo gleda več sto milijonov Kitajcev, se je začela s čustvenim pozivom k boju proti virusu.

Moskva, 31. januar. Prva odmevnejša januarska odpoved zunaj Kitajske je doletela ruske ljubitelje hitre prehrane. McDonald's je namreč odpovedal napovedano praznovanje 30-letnice poslovanja v Moskvi. Svojo prvo restavracijo v ruski prestolnici je ameriška veriga odprla 31. januarja 1990, pred restavracijo se je takrat zbrala množica ljudi, McDonald's pa je podobno vzdušje želel letos ponoviti z brezplačnimi hamburgerji. Čeprav v Rusiji konec januarja še ni bilo potrjenega primera covida-19, so v državi že uvedli preventivne ukrepe. Na moskovskem jedilniku zato ni smelo biti veselice z brezplačnimi burgerji. "Nič ni pomembnejše od zdravja naših zaposlenih," je poudaril Marc Carena, generalni direktor McDonald'sa v Rusiji.

Februar: Odpadel je praznik slovenske kulture

Športne prireditve so bile prve žrtve na zajezitveni koronski fronti. Mednarodna kolesarska zveza je odpovedala dirko po kitajski provinci Hainan, Mednarodni olimpijski komite je kvalifikacijsko boksarsko tekmovanje, ki bi se moralo med 3. in 14. februarjem odviti v Wuhanu, prestavil v jordanski Aman. Krovna mednarodna zveza Fiba je olimpijski košarkarski kvalifikacijski turnir za ženske prestavila iz kitajskega Foshana v Srbijo. Tudi kvalifikacije nogometašic so se selile iz Kitajske, v tem primeru v Avstralijo. Tekme teniškega pokala Fed, ki bi jih morala gostiti Kitajska, so preselili v Kirgizistan.

Tokio, 12. februar. Yoshiro Mori, vodja organizacijskega odbora olimpijskih iger v Tokiu, se je 162 dni pred njihovim odprtjem ostro odzval na pisanje medijev in zavrnil namigovanja o odpovedi največjega športnega dogodka leta. "V povezavi z nevarnim virusom kroži ogromno neodgovornih govoric, a jasno bi rad povedal, da nismo niti razmišljali o prestavitvi oziroma odpovedi olimpijskih iger," je zatrdil Mori. Sočasno so se na Kitajskem že množile odpovedi. Zaradi epidemije so preložili oziroma odpovedali vse nogometne tekme, prizadeta so tudi druga tekmovanja. Mednarodna smučarska zveza je odpovedala bližnje tekme svetovnega pokala za moške 15. in 16. februarja v Yanqingu. Smuk in superveleslalom bi bila generalki na olimpijski progi za zimske olimpijske igre 2022 v Pekingu.

Rim, 21. februar. Na severu Italije so preložili prve štiri tekme nogometnega prvenstva serie A, predčasno se je sklenil pustni karneval v Benetkah. "Prilagoditi se moramo drastičnim ukrepom," je dejal predsednik italijanske dežele Benečija Luca Zaia. Slovenski minister za zdravje Aleš Šabeder je istega večera miril javnost, da v Sloveniji ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom, zato ni razloga za preplah. Ministrstvo za zunanje zadeve je Slovencem svetovalo "previdnost" pri vračanju iz Italije.

Nova Gorica, 24. februar. V Lombardiji so začeli odpovedovati maše, odpadati so začele prireditve v milanski Scali, v Furlaniji - Julijski krajini so odpovedali pogrebe. Novogoriški župan Klemen Miklavič je ministrstvo za zdravje pozval, naj severnoprimorsko regijo zaradi bližine Italije obravnavajo prednostno. "Za zdaj pa ni še treba razmišljati o uporabi mask," je poudaril predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel.

Škedenj pri Trstu, 26. februar. Vodstvo Kulturnega društva Ivan Grbec in soorganizatorji so javnost obvestili, da zaradi ministrske odredbe odpadejo pevske vaje Ženskega pevskega zbora Ivan Grbec v Škednju pri Trstu in prireditve ob prazniku slovenske kulture. V Italiji so ga nameravali tam živeči Slovenci obeležiti 28. februarja.

Bližnji vzhod, 28. februar. Savdska Arabija je začasno ukinila vizume za romarje, ki želijo obiskati muslimanska romarska središča v državi. Začasno je ukinila tudi izdajanje vizumov turistom iz držav, kjer so zabeležili okužbe. V sosednjih Združenih arabskih emiratih so po peti etapi, v kateri je zmagal slovenski kolesarski as Tadej Pogačar, odpovedali nadaljevanje kolesarske dirke. Kot predčasnega zmagovalca so razglasili Britanca Adama Yatesa.

Marec: Kranjska Gora od Q Max Partyja do odpovedi

Ženeva, 1. marec. Prepoved organiziranja dogodkov z več kot 1000 udeleženci je onemogočila izvedbo 90. avtomobilskega salona v Ženevi, kjer je bilo že vse pripravljeno za največji evropski avtomobilski dogodek. Koronavirus je pred tem že povzročil odpoved svetovnega kongresa mobilnosti v Barceloni in odpoved avtomobilskega salona v Pekingu. Zaradi odpovedi ženevskega sejma je nemški avtomobilski proizvajalec BMW koncept električnega modela i4 predstavil na svetovnem spletu.

Ljubljana, 4. marec. Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču so odprli sejem Dom. Obiskovalci so bili zadovoljni, da dogodka ni doletela prepoved. S tem se je na otvoritvi strinjal tudi premier, ki je opravljal tekoče posle, Marjan Šarec. "Tudi mene veseli, da niste podlegli splošni histeriji, ki vlada glede koronavirusa. Prvo je, da se zavedamo resnosti, vendar pa ustvarjanje panike povzroči škodo na vseh področjih, na kar pa tisti, ki paniko radi širijo, ne pomislijo," je dejal Šarec.

Krajnska Gora, 6. marec. "Kranjska Gora nestrpno pričakuje karavano alpskih smučarjev, ki se bodo 14. in 15. marca merili na veleslalomu in slalomu za svetovni pokal. Obiskovalci so na smučarski spektakel v Kranjsko Goro toplo vabljeni. Brezplačno je ogled tekem možen z večjo slovensko zastavo," je poročala STA. "Vabljeni so vsi, ki nimajo povišane telesne temperature in ne kašljajo," je dejal Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega komiteja. Za 13. marec je bilo napovedano ekshibicijsko smučarsko tekmovanje Grubin memorial, v soboto zatem Q Max Party s koncertom Jana Plestenjaka in Nine Pušlar. Odpovedali pa so že sobotni after party oziroma zabavo v Dvorani Vitranc.

Nekaj dni zatem so organizatorji sporočili, da bo tekmovanje potekalo brez občinstva. Grubin memorial, javni žreb startnih številk in Q Max Party so odpovedali. 12. marca je sledila dokončna odpoved kranjskogorskih tekem, s katerima bi se morala končati sezona svetovnega pokala za moške, potem ko je bil zaključek sezone v italijanski Cortini d'Ampezzo že pred tem odpovedan.

Dubaj, 6. marec. "Svetovna razstava Expo v Dubaju za zdaj še ni ogrožena," je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Organizatorji so zagotavljali, da podrobno spremljajo razvoj dogodkov, in izrazili upanje, da bo bolezen povsod po svetu do začetka dogodka že pod nadzorom.

Slovenija, 8. marec. Val odpovedi je državo zajel na svetovni dan žensk. Odpadel je napovedan koncert Andree Bocellija v Stožicah, nadalje koncert MI2 v Cankarjevem domu, Petra Graša v Kopru, Jana Plestenjaka v Mariboru, Modrijanov v Krškem in Prifarskih muzikantov v Semiču.

Japonska, 11. marec. V okrnjeni obliki so potekale slovesnosti ob 9. obletnici nesreče v nuklearki v Fukušimi. Premier Shinzo Abe je odpovedal tradicionalno spominsko slovesnost v Narodnem gledališču v Tokiu, ki se je vsako leto udeležijo člani japonske cesarske družine in prebivalci regije, ki so jo potres, cunami in jedrska nesreča najhuje prizadeli.

Svet, 11. marec. Alpska liga je predčasno končala hokejsko sezono, dan zatem je severnoameriška poklicna košarkarska liga NBA za nedoločen čas prekinila nadaljevanje sezone, potem ko so odkrili, da je center Utah Jazz Rudy Gobert okužen z novim koronavirusom.

Melbourne, 13. marca. Odpovedali so uvodno dirko sezone v Formuli 1.

Gradec, 13. marec. Odpadel je sejem erotike.

Nanjing 13. marec. Svetovna atletika je bila ena prvih mednarodnih športnih zvez, ki so morale odpovedati veliko tekmovanje. Na ta dan bi se moralo v nekdanji kitajski prestolnici začeti svetovno dvoransko prvenstvo. Prestavili so ga na prihodnjo leto.

Wellington, 14. marec. Odpovedali so osrednjo slovesnost v spomin na žrtve lanskega terorističnega napada na mošejo v Christchurchu. Na Novi Zelandiji so tistega dne imeli potrjenih le šest primerov okužb.

Bath, 16. marec. Čeprav se je zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa ustavila tako rekoč vsa Evropa, se je rekreativnega teka na polmaratonski razdalji v mestecu Bath v Angliji udeležilo 6200 tekačev. Prireditelji so izvedbo opravičevali z besedami, da bi tekači v vsakem primeru prišli v Bath in odtekli krog po predvideni trasi.

Tokio, 17. marec. Japonski organizatorji so pričakovali, da bodo poletne olimpijske igre lahko nemoteno izpeljali v skladu s prvotnimi načrti, od 24. julija do 9. avgusta. V znamenju preventivnih zdravstvenih omejitev je potekalo tradicionalno prižiganje olimpijske bakle na prizorišču antične Olimpije v Grčiji. Pot olimpijske plamenice so zaradi varovanja zdravja udeležencev in gledalcev po Grčiji skrajšali in omejili navzočnost javnosti.

New York, 20. marec. Predsednik MOK-a Thomas Bach je poudaril, da je še prezgodaj, da bi prestavili olimpijske igre v Tokiu. "Za nas preložitev iger v tem trenutku ne bi bila odgovorna poteza, prezgodaj je za takšne odločitve, ko nimamo niti priporočil delovne skupine MOK-a. Odpovedi iger ni v naših načrtih," je še dejal.

Tokio, 24. marec. Prihod olimpijskega ognja iz antične Olimpije na Japonsko so pospremili z majhno slovesnostjo, brez javnosti. Agencija Kyodo je sporočila, da so prvotno poimenovanje poti ognja kot olimpijske štafete zamenjali z bolj ustreznim poimenovanjem "obiski olimpijskega ognja". To popotovanje bo časovno eno najdaljših potovanj olimpijskega ognja do prizorišča olimpijskih iger. Organizatorji so namreč na ta dan uradno sporočili, da se bodo olimpijske igre v Tokiu začele šele 23. julija 2021. Pandemija je prvič v dobi modernega olimpizma povzročila prestavitev iger. Poprej so jih odpovedali le zaradi svetovnih vojn. Tako so odpadle letne igre v Berlinu 1916, Tokiu 1940 in Londonu 1944 ter zimske igre v Cortini d'Ampezzo 1940 in Saporu 1944.

April: Velika noč brez vernikov

Pariz, 1. april. Mednarodna kolesarska zveza UCI je soglasno podaljšala prepoved vseh cestnih dirk in drugih dogodkov do ponedeljka, 1. junija.

Ljubljana, 9. april. Največji in najpomembnejši krščanski praznik je do velikonočne nedelje potekal brez navzočnosti vernikov. Odpadel je tudi tradicionalen blagoslov jedi. Ker spovedi zaradi izrednih razmer verniki pred letošnjo veliko nočjo niso mogli opraviti, so jih škofje povabili, naj namesto tega "v srcu obudijo iskreno kesanje in zmolijo kesanje".

Coachella, 19. april. V koloradski puščavi bi se moral začeti osrednji glasbeni dogodek v ZDA, Festival Coachella. Med drugim bi morali nastopiti Rage Against the Machine, Travis Scott, Frank Ocean in številni drugi zvezdniki. Festival so najprej prestavili na oktober, nakar so ga dokončno odpovedali.

Ljubljana, 17. april. Prvič po 20 letih od uvedbe odpade nacionalno preverjanje znanja, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. "Vse izpitne pole, ki so že pripravljene, bodo na državnem izpitnem centru vseeno dostopne v elektronski obliki. Učenci in učitelji jih bodo lahko uporabili kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja, če bodo želeli," je povedala ministrica Simona Kustec.

Izola, 24. april. Festival oranžnih vin naj bi v Izoli že osmič zapored zadnji petek v aprilu na Manziolijevem trgu, v tamkajšnji Manziolijevi palači in cerkvi sv. Marije Alietske, povezal vinarje, pridelovalce kmetijskih pridelkov, gostince in rokodelce z zainteresirano in pisano mednarodno publiko. Epidemija novega koronavirusa je festival najprej premaknila v čas po trgatvi. Takrat, so bili prepričani organizatorji, bo dogodek potekal v vedrem vzdušju. Njihov optimizem ni bil utemeljen, festivala tudi oktobra ni bilo. Edini letošnji uspešno izpeljan dogodek pod okriljem festivala se je zgodil na Kitajskem, v Shenzhenu, na novembrskem sejmu Wine to Asia. Predstavilo se je 11 slovenskih vinarjev. Za poglobljeno mojstrsko degustacijo v vibrantnem azijskem mestu je bilo velikansko zanimanje in organizatorji so bili zelo zadovoljni.

Ženeva, 25. april. Odpadel je ženevski sejem ur. Gre za enega najpomembnejših dogodkov na trgu luksuznih ur, kjer se predstavijo vsi najpomembnejši svetovni proizvajalci.

Tokio, 28. april. Olimpijske igre v Tokiu bodo prihodnje leto odpovedane, če se pandemija novega koronavirusa ne bo umirila in ne bo pod nadzorom, je povedal predsednik organizacijskega odbora Tokio 2020 Yoshiro Mori v pogovoru za japonski dnevnik Nikkan Sports.

Prazne tribune Ljudskega vrta.
Igor Napast

Maj: Naredi si svoj praznik češenj

Pariz/Berlin/Rim/Helsinki, 1. maj. Delavske organizacije po vsem svetu so bile prisiljene znatno omejiti zborovanja in poiskati alternativne oblike zaznamovanja praznika dela. Svoje zahteve po pravicah delavskega razreda so v Franciji ljudje izrazili tudi z balkonov. Prvič po 70 letih v Nemčiji ni bilo uličnih pohodov, konfederacija sindikatov in Socialdemokratska stranka sta se usmerili v organizacijo spletnih dogodkov. V Italiji je tradicionalni prvomajski koncert potekal preko televizijskih zaslonov. Na Finskem praznik dela tradicionalno zaznamujejo z velikimi sindikalnimi pikniki. Letos je bilo kakopak drugače. Na trgu v Helsinkih, ki sicer velja za središče praznovanja, je patruljirala policija in nadzorovala spoštovanje prepovedi zbiranja več kot deset ljudi.

Pliberk, 16. maj. Na ta dan bi morala potekati žalna slovesnost za več deset tisoč pobitih Hrvatov, ki se na Libuškem polju pri Pliberku odvija od leta 1952. Hrvaški Častni pliberški vod je bil že 20. aprila seznanjen z odločitvijo Avstrije, da ne bo dopustila prireditve ob letošnji 75. obletnici povojnih pobojev, v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa pa so vlade Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine omejile tranzit potnikov in potovanja v druge države.

Pariz, 29. maj. Države članice so podprle aprilski predlog izvršnega odbora Mednarodnega urada za razstave, da naj se svetovna razstava Expo Dubai prestavi za leto dni. Po novem naj bi potekala od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Organizatorji so letos pričakovali do 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz skoraj 200 držav.

Goriška brda, 30. maj. Koronavirusna bolezen je s svojimi ukrepi in omejitvami posegla tudi v briško posebnost. Vendar se organizatorji praznika češenj niso dali! "Naredi si svoj praznik češenj," se je glasila spomladanska briška avantura.

Ljubljana, 31. maj. Slovenija je uradno preklicala epidemijo covida-19, ki je bila razglašena 12. marca. Nekateri ukrepi so ostali, saj virus ni izkoreninjen.

Junij: Prvič po vojni odpadel Wimbledon

Rim, 2. junij. V Italiji so državni praznik dan republike obeležili drugače kot običajno. Odpovedali so tradicionalno vojaško parado v Rimu, predsednik Sergio Mattarella pa je brez množice ljudi obiskal spomenik Viktorju Emanuelu II., ki je združil Italijo.

Zadar, 21. junij. Finale ekshibicijskega teniškega turnirja Adria Tour je bil potem, ko je bil Grigor Dimitrov na testu za koronavirus pozitiven, odpovedan. Dva dni zatem je bil pozitiven tudi organizator jadranske turneje Novak Đoković. Pred tem so zboleli še Hrvat Borna Čorić, Srb Viktor Troicki in drugi.

Glastonbury, 24. junij. Jubilejno 50. ponovitev osrednjega britanskega glasbenega festivala je odpoved doletela že marca. Med 24. in 28. junijem bi morali na farmi Worthy v Somersetu nastopiti Paul McCartney, Taylor Swift, Kendrick Lamar in številna druga velika imena na svetovni glasbeni sceni.

Wimbledon, 29. junij. Na ta dan bi se moral začeti eden izmed osrednjih dogodkov na britanskem športnem koledarju. Odprto teniško prvenstvo Anglije se na igriščih All England Club v Wimbledonu odvija od leta 1877. Turnir so letos odpovedali prvič po drugi svetovni vojni.

Köbenhavn, 29. junij. Na Danskem bi morala do 6. junija potekati 50. izdaja festivala Roskilde, enega največjih glasbenih festivalov v Evropi. V festivalskem razporedu sta bila med drugim napovedana Bob Dylan in pevec Led Zeppelinov Robert Plant.

Julij: Poletje brez poletnih festivalov

"Ekipa je pripravila že skoraj vse za letošnjo izdajo festivala, prodali smo 9000 tedenskih kart, od skupno 12.000. Odpoved nas je zelo prizadela, potrebovali bomo kar nekaj časa za okrevanje in reorganizacijo. Gre za velik udarec za naše podjetje, za izvajalce v glasbeni industriji, celotno Posočje, pa tudi za naše podizvajalce, prostovoljce in celotno festivalsko ekipo ter njihove družine," sta aprila medijem pojasnjevala Slobodan Milunović in Nika Brunet iz podjetja ArtFest, ki organizira Metaldays.

Predolg bi bil seznam vseh poletnih festivalov, koncertov in drugih javnih dogodkov, ki jih je v Sloveniji, Evropi in po svetu doletela enaka usoda. "V letu 2020 smo od 7. marca dalje odpovedali in prestavili več kot 700 načrtovanih prireditev," je razložila Nicole Radermacher, izvršna direktorica podjetja Eventim. Prireditvena industrija je najbolj prizadeta panoga, v njej aktivna podjetja in samozaposleni beležijo od 70 do 99-odstoten upad prometa. "Ta dejavnost je izgubila vse," ugotavlja Radermacherjeva.

Kako ji je leto 2020 obrnilo profesionalno življenje na glavo, je v intervjuju za Dnevnik nazorno opisala Sabina Cvilak, operna solistka in letošnja dobitnica nagrade Sama Smerkolja: "Absolutno živim drugače. Že prvi dan restrikcij spomladi se je začelo. Pripravljali smo se na koncert z Andreo Bocellijem v Stožicah, bila sem že oblečena za oder, ko so ga zadnji hip odpovedali. Pozneje so tako in tako odpovedali skoraj vse. Imeli smo srečo z Beethovnovo 9. simfonijo ob odprtju Festivala Ljubljana in izpeljali smo mariborsko premiero Marpurgov v oktobru. V tujini so bili vsi moji projekti odpovedani, denimo Šostakovičeva opera Lady Macbeth Mcenskega okraja v Frankfurtu, v Wiesbadnu bi morala peti Grofico Marico, odpadla je še vrsta koncertov. Marca sem bila že skorajda na letalu za Bejrut, kjer bi z dirigentom Gianluco Marcianom in tamkajšnjo filharmonijo nastopila v Beethovnovi 9. simfoniji. Organizatorji so mi rekli, naj kar pridem, da so razmere normalne, v letalski družbi pa so me opozorili, da tja še lahko letim, vrniti pa se ne bom mogla. Tudi za prihodnje leto so vsi dogovori še v zraku; nedavno sem sicer dobila ponudbo za leto 2023, in sicer za nastop v Wagnerjevi operi Tannhäuser v Tokiu."

Koliko uprizoritvenih in koncertnih dogodkov javnih in zasebnih zavodov, ki jih (so)financira država Slovenija, je letos odpadlo zaradi pandemije koronavirusa? Koliko festivalov, gledaliških predstav, koncertnih prireditev je bilo letos odpovedanih in kakšne so finančne posledice teh odpovedi? Pristojno ministrstvo, torej ministrstvo za kulturo, na zastavljeni vprašanji ne zna odgovoriti. "Podatki bodo razvidni iz poročil za leto 2021," je odpisalo.

Pariz, 14. julij. Državni praznik dan padca Bastilje, s katerim Francija obeležuje začetek francoske revolucije leta 1789, je potekal brez tradicionalne velike vojaške parade.

Avgust Odpadlo je barantanje z lükaricami

Budimpešta, 20. avgust. Madžarska na ta dan obeležuje dan svetega Štefana, prvega kralja Madžarske z začetka 11. stoletja, ki je v državi uveljavil krščanstvo. Običajno po vsej državi potekajo slovesnosti, vrhunec pa predstavljajo večerni ognjemeti. Največji je bil zmeraj ob Donavi v Budimpešti, v prestolnico je privabil več sto tisoč ljudi. Letos je premier Viktor Orban odpovedal vse proslave in prireditve ob državnem prazniku. V Budimpešti namreč niso želeli ogrožati uspehov dosedanjih ukrepov, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Dornava, 19. avgust. Prvi Lükarski praznik je v Dornavi potekal leta 1992, ko so vaščani prikazali pletenje lüka in postregli s tradicionalnimi jedmi iz te vsestranske zelenjave. Obiskovalci so lahko okušali tradicionalne jedi iz rdečega lüka, se naučili plesti krence ali očistiti mladi lükec. Z lükaricami so lahko barantali in poskušali dobiti čebulo na kilo po najboljši ceni. Prvič v 28 letih je letos odpadel praznik, ki slavi vsestransko in geografsko zaščiteno zelenjavo.

September: Krompir so pražili virtualno

Sevnica, 5. september. Zaradi epidemije sars-cov-2 so Sevničani odpovedali 20. izvedbo letošnjega Svetovnega festivala praženega krompirja. "Razumljivo je, da so trenutne razmere take, da se ne ve, ali se lahko večje dogodke organizira ali ne. Seveda se mi ne damo!" so sporočili iz Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Praznik so preselili v virtualnost. Spletnega dogodka, ki so ga povezovali izpod Ponc, so se udeležila številna društva in mnogi ljubitelji praženega krompirja z vseh koncev Slovenije, pa tudi od drugod po svetu. Krompir se je pražil tudi na čolnu sredi Blejskega jezera.

Barcelona, 11. september. V okrnjeni obliki so zaznamovali katalonski nacionalni praznik, imenovan diada. Zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom je Španija prepovedala množična zborovanja v znak podpore neodvisnosti. Na 11. september Katalonci zaznamujejo dan, ko je Katalonija leta 1714 izgubila samostojnost.

München, 19. september. "O' Zapft is!" bi morali na ta dan zaklicati Bavarci. Vendar je bil 187. Oktoberfest, največja s pivom povezana prireditev na svetu, že aprila uradno odpovedan. Oktoberfest v bavarsko prestolnico letno privabi okoli šest milijonov obiskovalcev z vsega sveta. Potekati bi moral do 4. oktobra.

Ljubljana, 28. september. Covid-19 je posegel v izvedbo programov Erasmus+, je poročala STA. Na Centru za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja so ocenili, da bo število letošnjih izmenjav približno za polovico manjše od običajnega.

Oktober: Borštnikov enodnevni festival

Maribor, 16. oktober. Festival Borštnikovo srečanje je bil prvič v 55 letih prisiljen v predčasen konec. Začel in sklenil se je z otvoritveno slovesnostjo, na kateri so Borštnikov prstan predčasno izročili letošnjemu dobitniku Petru Boštjančiču, dolgoletnemu članu igralskega ansambla Drame SNG Maribor, vse preostale napovedane dogodke pa so prestavili v prihodnje leto. Boštjančič je s solzami v očeh priznal, da takšnega poklona ni pričakoval, v zahvalnem govoru pa je izpostavil pomembno vlogo gledališča, ki drži zrcalo življenju.

Ljubljana, 16. oktober. Ljubljanski maraton je dokončno odpovedan, je na spletni strani te tekaške prireditve javnost obvestil direktor Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar. "Borba, borba in še enkrat borba nam kljub vsemu ni prinesla zmage nad virusom in ukrepi NIJZ. Do konca smo se trudili, da vendarle izpeljemo letošnjo prireditev, upoštevajoč vse ukrepe, ki so bili pogoj za pridobitev dovoljenja. Še več, dodali smo še vrsto novih, ki bi zaščitili tako udeležence kot tudi organizatorje in izvajalce našega maratona. Težko je reči, ali je to za nas poraz ali zmaga. Mnenja so deljena. Zagotovo pa je v tej bitki zmagal virus," je zapisal Zalokar.

Zaprte kulturne ustanove.
Andrej Petelinšek

Ljubljana, 18. oktober. Premier Janez Janša se je v nagovoru državljanom zahvalil za varovanje lastnega zdravja in zdravja drugih. Po njegovih besedah pred nami ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali. "In spet bo prišel čas sonca in svobode, ko bodo virus in zaščitne maske le še oddaljen spomin. Spet bodo nogometne tekme, kina in gledališča, potovanja in dopusti. Vse, čemur se moramo začasno odreči, bo še vedno tu. Življenje in nova izkušnja skupnega uspeha bodo nadoknadili izgubljeno."

November: Odpadel festival ljubiteljskih gledališč

Peking, 10. november. Kitajska se je odločila odpovedati največji letalski sejem v državi. Poteka vsaki dve leti in privabi vodilne proizvajalce, kot sta Airbus in Boeing. Gre za še en udarec letalski industriji. Razstava domače letalske in vesoljske industrije bi morala potekati v mestu Zhuhai.

Jesenice, 14. november. Gledališče Toneta Čufarja Jesenice se kljub epidemiološki situaciji ni odpovedalo izvedbi tradicionalnega festivala ljubiteljskih gledališč – 33. Čufarjevi dnevi so potekali virtualno. Gledalci so si festivalske predstave lahko ogledali preko video povezave, podeljene so bile tudi Čufarjeve plakete. "Če se ne moremo družiti ob ogledu predstav, kar je sicer osnovni namen kulturnih prireditev, to še ni zadosten razlog, da ljubiteljem gledališča ne bi pokazali, da se v Sloveniji ta dejavnost ni ustavila," je poudaril predsednik organizacijskega odbora festivala Boris Bregant.

December: Gospod Silvester brez Silvestrskega poljuba

Letošnjega veselega decembra v Evropi niso zaznamovale množice ljudi, ki bi si ogledovale prižiganje lučk, se drenjale pred hišicami s kuhanim vinom ali v zadnjem trenutku nakupovale božična darila. Iz več mest, ki so znana po svojih božičnih sejmih, so vso jesen prihajale novice o odpovedih, je poročala STA. Tako so odpovedali enega najstarejših božičnih sejmov v Nürnbergu, čeprav so sprva načrtovali za čas pandemije primernejšo obliko sejma, ki bi bil razporejen po celotnem mestu. Epidemija je odplaknila najbolj znan božični sejem v Franciji, sejem v Strasbourgu, ki je bil predlani prizorišče terorističnega napada. V Pragi so praznično vzdušje ustvarili le z 19 metrov visokim božičnim drevesom v središču starega mesta. Sejem, ki ga letno obišče tudi 700.000 ljudi, pa so odpovedali, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Zaprto, zaprto, zaprto.
Andrej Petelinšek

Medtem ko so v Avstriji že novembra odpovedali znameniti sejem v Salzburgu, so bili na Dunaju še na začetku meseca prepričani, da sejem bo, četudi v prilagojeni, pandemični obliki. Po mestu naj bi bilo za okoli petino manj sejmov, izdelali so tudi posebne higienske načrte, ki so med drugim predvidevali omejeno število obiskovalcev na prizoriščih. Vse adventne in božične sejme je Avstrija dokončno odpovedala 2. decembra, dunajske oblasti so tudi preventivno odpovedale silvestrovanje na prostem.

Tudi papež Frančišek je božične praznike obeležil neobičajno. Odpovedal je osebna srečanja z verniki na tradicionalnih adventnih in božičnih mašah. V Vatikanu so zagotovili spremljanje dogodkov preko spleta.

Ljubljana, 4. december. Plesalka Leja Jurišić in pesnik Miklavž Komelj sta v Gleju premierno raziskovala, kako je nastopati s kamnom, pa tudi, ali lahko kamen nadomesti gledalca predstave. Svoj novi projekt Glej, ne moreš čakati zaman sta predstavila kamnom, ki so sedeli na stolih.

Maribor, 9. december. "Mogoče pa bi morali tekmovanje organizirati v Hoferju ali kateri drugi trgovini," je razplet sarkastično komentirala inženirka Emilija Stojmenova Duh. Vznejevoljila jo je informacija, da Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije ni dobilo dovoljenja za izvedbo mednarodnega fizikalnega tekmovanja, ki letos poteka na daljavo. "Ko se mi zdi, da komu delam krivico, me to tako obremenjuje, da ne morem spati. Kako pa se vi, spoštovana ministrica in drugi sodelavci MIZŠ, soočate s tem?" je javno vprašala. Na mednarodni olimpijadi bodo sodelovali dijaki iz 35 držav. "Kako je drugim državam uspelo zagotoviti varne razmere za izvedbo tekmovanja na daljavo, nam v Sloveniji pa ne? Pa saj ni treba biti prav zelo inovativen in kreativen," je zapisala v Večeru.

Stockholm, Oslo, 10. december. Ameriška ekonomista Paul R. Milgrom in Robert B. Wilson sta v elitni družbi tistih znanstvenikov, ki jim je virus onemogočil, da bi osebno prevzela Nobelovo nagrado. Milgrom in Wilson sta si jo po prepričanju Kraljeve švedske akademije znanosti zaslužila zaradi izboljšav pri teoriji dražb in iznajdbe novih dražbenih formatov v korist kupcem, prodajalcem in davkoplačevalcem po vsem svetu. Na obletnico Nobelove smrti bi moral nagrado za mir v Oslu prevzeti predstavnik Svetovnega programa za hrano. Podelitev so organizatorji odpovedali in jo nadomestili s televizijsko slovesnostjo.

Maribor, 12. december. Mariborski otroci so dedka Mraza letos pozdravili le na daljavo. Tradicionalno čakanje na njegov prihod ob vznožju Pohorja so organizatorji odpovedali, je pa bilo mogoče pokukati v njegovo pravljično kočo prek televizijskih zaslonov.

Stockholm, 15. december. Švedskim šolarjem prihodnjo pomlad večinoma ne bo treba opravljati nacionalnih preverjanj znanja. Večino preverjanj med 1. januarjem in 30. junijem so namreč z redkimi izjemami odpovedali, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila ministrica za šolstvo Anna Ekström.

Ljubljana, 22. december. Na Kongresnem trgu so predstavniki prireditvene dejavnosti napovedali postavitev novoletne smreke iz odrskih konstrukcij in luči. Z njo želijo opozoriti na prireditveni sektor, ki je v letu 2020 zaradi koronakrize skoraj popolnoma zastal, in na težave zaposlenih.

Rim, 24. december. Polnočnice v baziliki svetega Petra v Vatikanu, ki jo je vodil papež Frančišek, se je namesto običajnih več tisoč ljudi lahko udeležilo le okoli 200 ljudi. Namesto opolnoči je obred potekal že ob 19.30, Trg svetega Petra, ki je ob božiču običajno poln do zadnjega kotička, pa je bil prazen. Osvetljevale so ga le lučke na božični jelki in žarometi policijskega avtomobila. Papeževa božična poslanica dan zatem ni zvenela z balkona bazilike svetega Petra kot običajno, temveč iz dvorane v apostolski palači, je poročala STA.

Rogaška Slatina, Maribor, 31. december. Njegov vzdevek je gospod Silvester, kakopak zaradi zimzelenega Silvestrskega poljuba, ki je že peto desetletje del železnega repertoarja vsake novoletne zabave. V živo ga za letošnje silvestrovo ne bo mogel zapeti, nastop je Alfiju Nipiču odplaknil drugi val pandemije novega koronavirusa. "Imel sem sklenjeno pogodbo, da bi prepeval v Rogaški Slatini, v Grand hotelu Donat, 1. januarja pa na Bellevueju na Pohorju, kar bi mi bilo neizmerno všeč, saj je Bellevue krona mariborskega Pohorja. Tam sem nekoč veliko nastopal in me nanj vežejo sami lepi spomini," je v pogovoru za Nedeljski dnevnik povedal Nipič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta