Avicii: Nežen iskalec sredi neizprosne mašinerije

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
15.06.2024 06:00

Toliko praznine je ostalo, ko je nenadoma ugasnil Avicii, brez dvoma eden najbolj nadarjenih didžejev, producentov in ustvarjalcev elektronske glasbe našega časa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V šestih letih je Avicii oddelal več kot 800 koncertov. Izžet in izgorel do skrajnosti torej.
Profimedia

Zdi se, da si evropska glasbena scena nikoli ni zares opomogla od novice, ki je takrat ni pričakoval nihče. Toliko praznine je ostalo, ko je nenadoma ugasnil Avicii, brez dvoma eden najbolj nadarjenih didžejev, producentov in ustvarjalcev elektronske glasbe našega časa. Svojo življenjsko pot je 20. aprila 2018 zaključil sam, v daljnem Omanu. Odgovora, zakaj se je tako odločil, nikoli ne bomo dobili, bo pa življenje legendarnega Šveda zdaj osvetlil nov dokumentarni film z naslovom  "Avicii: I'm Team", ki bo prikazal življenje in zadnje dni pokojnega didžeja.

Avicii, s pravim imenom Tim Bergling, se je rodil na Švedskem in dosegel svetovni uspeh s skladbo Levels leta 2011, ki se je prebila med največkrat predvajanih 10 na lestvicah v več državah. Sledilo je še več uspešnic, kot so Lonely Together, Wake Me Up, Waiting For Love ... Dokumentarni film je bil premierno predvajan na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku. Del sinopsisa dokumentarca, glede na spletno stran filmskega festivala Tribeca, se glasi: "Leta 2011 je Avicii navdušil svet s svojimi prelomnimi uspešnicami, postavljal rekorde in osvajal občinstvo s svojo nalezljivo elektronsko glasbo. Neverjetna zgodba Tima Berglinga je obravnavana s strastjo in razumevanjem v filmu režiserja Henrika Burmana, ki se potaplja globoko v Aviciijev meteorski vzpon do slave."

Avicii. Tim Bergling. Nasmejan, dobrotljiv fant, ki je svoje težke bitke bil v tišini. Zdaj se ga bodo spomnili z dokumentarcem. 
Profimedia

"Njegove oči so bile odprte, kot bi bil zombi"

Prikazani bodo tudi še nikoli videni posnetki s turnej in pogled v zakulisje, kar bo gledalcem omogočilo lažje razumeti njegov svet. Dokumentarec raziskuje tudi glasbenikove duševne težave, predvsem anksioznost. Del filma prikazuje tudi, kako je Avicii bil nagnjen h kopičenju obveznosti in razkriva, da je imel v šestih letih več kot 800 koncertov. Izžet in izgorel do skrajnosti torej. V filmu se ga bodo spomnili tudi prijatelji, nekateri se spominjajo, kako se je obnašal pred smrtjo.

"Vedel sem, da jemlje zdravila proti bolečinam. Odraščal sem v družini, ki je jemala droge, in videl sem, da se ljudem, ki jemljejo opiate, spremenijo oči. Njegove oči so bile odprte, kot bi bil zombi. Te tablete spremenijo tudi obnašanje," pravi glasbenikov prijatelj Jesse Waits.

Po dolgem molku in neštetih ugibanjih o tem, zakaj je Avicii obupal nad življenjem, se je leta 2018 končno oglasila njegova družina. V izjavi je potrdila, da je glasbenik storil samomor in da je za seboj pustil tudi poslovilno pismo. "Naš ljubljeni Tim je bil iskalec, krhka umetniška duša, ki je iskala odgovore na eksistencialna vprašanja. Perfekcionist, ki je preveč nastopal, potoval in delal tako trdo s tempom, ki je vodil v zelo velik stres. Ko je končal turnejo, je želel v življenju najti ravnovesje, da bi bil srečen in bi lahko delal tisto, kar je imel najraje - glasbo ... Ni mogel več nadaljevati. Želel je najti mir," so zapisali v izjavo za javnost. Njegova starša sta še pred tem dejala, da njun sin "ni bil narejen za mašinerijo, v kateri je pristal". Avicii se je boril s številnimi demoni. V preteklosti se je zdravil zaradi zlorabe drog in alkohola, imel je težave tudi z zdravjem.

V javnosti se je že pred časom pojavil posnetek, del dokumentarca o njegovem življenju, narejen šest mesecev pred Aviciijevo smrtjo, na katerem Šved komaj ohranja oči odprte. Na posnetku Avicii prizna, da bo "kmalu umrl", če ne bo prekinil nenehnih turnej, saj je zelo natrpan urnik terjal svoj davek.

Tim Bergling velja za pionirja sodobne elektronske plesne glasbe. Šved je v svoji karieri sodeloval tudi s svetovno znanimi glasbeniki, kot so Madonna, Rita Ora in Coldplay. Poleg dveh MTV-jevih nagrad in ene Billboardove nagrade je osvojil še dve nominaciji za grammy. Leta 2016 je napovedal, da se ne bo več podajal na turneje, kasneje pa je napovedal, da se vrača v studio, posnel je album. Umrl je le nekaj dni zatem, ko je bil nominiran za Billboardovo nagrado za najboljši plesni/elektronski album za Ep Avicii (01). Nahajal se je v omanski prestolnici Muškat. Pokopali so ga v ožjem družinskem krogu na stockholmskem pokopališču Skogskyrkogarden. Na njegovo smrt so se takrat odzvali številni zvezdniki, med njimi prav tako znani DJ Calvin Harris. "Pretresljiva novica o Aviciiju, čudoviti duši, strasten in zelo nadarjen, še toliko bi lahko naredil. Moje misli so z njegovo družino. Bog te blagoslovi, Tim," je zapisal Harris.

Dan po njegovi smrti se je na slovitem stockholmskem Sergelsovem trgu zbralo več tisoč užaloščenih oboževalcev in se poklonilo spominu nanj. 
Profimedia

Svojo zadnjo zvezo je skrival pred javnostjo 

V tistem času se je v javnosti prvič oglasilo tudi Aviciijevo dekle, takrat 25-letna češka manekenka Tereza Kačerova, ki je bila z njim v skrivnem razmerju, ki pa je imelo velik potencial. Glasbenik naj bi si želel na podlahti narediti tetovažo s podobo Terezinega obraza. Izjemno rad je imel njenega sina Luka, ki ga ima Tereza iz preteklega razmerja. Svojo ljubezen sta skrivala pred mediji, saj Avicii ni želel z javnostjo deliti svoje zasebnosti. Tereza je javnost presenetila, ko je na svojem profilu na Instagramu po novici o Timovi smrti delila srce parajoč zapis, v katerem se je poslovila od svojega partnerja. ''Dragi Tim, zadnje dni sem preživela v upanju, da mi nekdo pove, da je vse skupaj slaba šala, grozen nesporazum – da me nekdo zbudi. Mislim, da sem šele zdaj spoznala, da te nikoli več ne bom videla. Prve dni po novici o tvoji smrti sem nadlegovala tvoje prijatelje z vprašanji, ali so prepričani, da te ni več ... Zahtevala sem dokaz ... Kje si? Prek spleta sem iskala informacije, zapise, ki bi dokazali, da gre za veliko pomoto. Vsakič sem naletela na: 'Avicii, počivaj v miru.' Povsod je bil naveden datum tvoje smrti. To me je vsakič znova šokiralo. Ko sem na Wikipediji zasledila, da so v tvoji biografiji glagol 'je' spremenili v 'je bil', sem zajokala. Strmela sem v zapis nekaj minut in poskušala razvozlati, zakaj piše, da si umrl 20. aprila 2018. Nič ni imelo smisla. Premlad in preveč čudovit si ... tako močno te ljubim – preveč, da bi sploh lahko imel takšen tragičen zapis ob svojem imenu. Vse napisano sem zavračala v upanju, da bo izginilo, če bom gledala stran – a je bilo še vedno tam. Ne bom se več zbujala s tvojo glavo na svojih prsih in Lukovo na ramenu," je zapisala manekenka.

"Namesto tega se prebujam z občutkom tesnobe in pospešenim bitjem srca. Sprašujem se, ali morda bije tako hitro, ker bije tudi namesto tvojega? Na dan, ko si umrl, sem šla v tvojo hišo, da bi te vsaj tako začutila. Šla sem pod tuš in tam ostala več ur ... Mislim, da sem se ti opravičila za vse napake, ki sem jih storila v najinem razmerju. Nisem pa ti uspela povedati, da mi je žal, ker sem te prepričevala, da imaš kožnega raka – tako me je skrbelo, da si bil na koncu primoran odstraniti povsem nedolžno znamenje ... žal mi je, ker sem ti med vsako menstruacijo umazala rjuhe, žal mi je, ker sem se samo enkrat uredila zate. Vedno sem si želela, da bi bilo najino razmerje samo najino, samo najina norost ... Verjela sem, da bom najino ljubezen javno obelodanila, ko bom pričakovala tvojega otroka. Oh, kako je šlo vse po zlu," je dodala.

V resnici si je Tim Bergling želel v življenju le malce miru, a si ga ni znal vzeti. Preveč predan je bil glasbi, oboževalcem in karieri. 
Profimedia

Umrlo tudi njegovo nekdanje dekle

Kratko življenje je imela tudi njegova najbolj znana punca, Emily Goldberg, s katero je Avicii bil dve leti v zvezi. Dočakala je le 34 let, zanjo je aprila letos bila usodna pljučna embolija. Američanka je v svoji zadnji objavi na Instagramu maja lani razkrila, da je premagala raka. Ali je bila pljučna embolija posledica te bolezni, ni znano. Razšla sta se leta 2013, zveze nista skrivala. Emily je večkrat objavila kakšen skupen posnetek z zvezdnikom. Ko je umrl, se mu je tudi ona poklonila z zapisom na družbenih omrežjih. "Daj no, srček, ne obupaj nad nama. Izberi me in pokazal ti bom ljubezen.' To je besedilo pesmi, ki jo je Tim napisal zame. Želim si, da bi je bila vredna. Dve leti, ko sva bila skupaj, je bil moj zaupnik in najboljši prijatelj. /.../ Zbudi me, ko bo vsega konec, ker nočem, da je resnično," je zapisala ob skupnih fotografijah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta