Bjelovar: Vzorno hrvaško mesto, ki objavlja vse stroške svoje mestne uprave

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
20.12.2019 15:43

Župan Bjelovarja Dario Hrebak na spletu sproti objavlja vse stroške svoje mestne uprave in tako kaže, kako bi lahko bil boj zoper korupcijo, ki je sicer ena večjih tem hrvaške predsedniške predvolilne kampanje, uspešnejši ne le na Hrvaškem, pač pa tudi širše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dario Hrebak
Boris Jaušovec

Dario Hrebak, diplomirani kriminalist, je mlad, energičen župan Bjelovarja, mesta s 40 tisoč prebivalci v osrednji Hrvaški pod Bilogoro, slabih sto kilometrov vzhodno od Zagreba. Letos se je Bjelovar vpisal v zgodovino kot prvo mesto na Hrvaškem, pa tudi širše, ki pod maksimo popolne transparentnosti na svoji internetni strani objavlja vse javne izdatke mesta in mestne uprave, skupaj s stroški župana za reprezentanco, denimo, in drugimi računi, da ne omenjamo posebej mestnih naložb, pa dnevnic in celo kilometrin njega in njegovih sodelavcev. Vidi se, kolikšna je bila cena, katera firma je posel dobila, tudi to, kam gre župan največkrat na kosilo, kolikšne so plače v mestni upravi, koliko so sodelavci zapravili za telefon. Edino, česar ne objavljajo, so zneski socialnih pomoči in komu gredo. Gre za spoštovanje osebne dignitete ljudi, ki so se znašli v stiski.
"Aplikacijo o transparentnosti, ki jo osvežujemo nekako dvakrat na mesec, smo uvedli pred osmimi meseci, vendar nam še nihče ni sledil. Mestni letni proračun znaša 165 milijonov kun (slabih 23 milijonov evrov) in porabo tega denarja morate na koncu leta tako ali tako prikazati ministrstvu za finance. Tako so v tej aplikaciji zajeti vsi naši računi, pa naj gre za vsoto ene kune ali milijona kun. In na koncu se mora vse ujemati. Mi v Bjelovarju nimamo kaj skrivati, občani smejo vedeti in to je naš lokalni prispevek v boju zoper korupcijo." Hrebak je bil prej saborski poslanec pa namestnik ministra in ga je že tedaj zelo jezilo, kako so na Hrvaškem ravnali z javnim denarjem. "Politiko vidim kot častno dolžnost, katere naloge niso samo pamfleti in deklaracije, ampak mora imeti konkretno obliko. Na Hrvaškem imajo ljudje strašno slabo mnenje o politikih, češ, niso pošteni in pri tem so vsi isti. To me je ves čas mučilo, ker nisem želel biti isti, in sem kot župan nato prišel na zamisel o tej aplikaciji."
Na Hrvaškem imajo vsi politiki sicer polna usta reform in boja proti korupciji, ki je tudi ena glavnih tem pred predsedniškimi volitvami to nedeljo, pravi Hrebak in dodaja, da ga pa najbolj moti, da pri tej odločitvi za popolno transparentnost nimajo prav nobenega posnemovalca. "Sploh ni več pomembno, kdo je bil prvi, najbolj me zanima, kdo bo drugi," pove skozi nasmešek Hrebak in doda, da imajo na Hrvaškem devet tisoč zakonov, ki naj bi preprečevali korupcijo, "vendar ta še nikoli ni bila močnejša, kot je zdaj". Zakaj torej drugi ne sledijo? "Mnogi so nas sicer spraševali, kako to deluje, a nato tega koraka niso storili. Po večini so sprva mislili, da gre zgolj za dober piar. Ko pa so videli, da smo smrtno resni, so se ovedli udobja oziroma komoditete, ki jo imajo brez te transparentnosti, zaradi katere bi jih lahko prav vsak spraševal, čemu so za kakšno stvar porabili kakšen denar ali zakaj so za posel izbrali to firmo in ne druge ter tako naprej. To seveda niso prijetna vprašanja. No, nekaj med njimi pa je gotovo bilo tudi takšnih, ki jim transparentnost ne diši, ker ne bi več mogli ribariti v kalnih vodah."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta