(DNEVNIK) Adam Valdhuber: O zgodovini in razmišljanju države veliko spoznaš ob degustiranju vin

Adam Valdhuber
09.03.2024 06:00

Adam Valdhuber, mladi vinar na trgatvi v Avstraliji. Po pridobivanju znanja v domači kleti v Svečini in študiju na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi izkušnje nabira v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilustracija Ciril Horjak

/ PETEK, 1. marec

Ura me zbudi ob 6.00, ko vstanem, si oblečem delovna oblačila, pri Printhie Wines so nam priskrbeli delovne srajce. Hitro v kopalnico, da poskrbim za svojo jutranjo rutino, saj nas ob 6.30 pred našo hišo pobere Drew - glavni enolog Printhie Wines. Pol ure vožnje nas loči od kleti. Delo je vsak dan razdeljeno v dve izmeni - jutranjo in popoldansko. Jutranjo ekipo ta teden sestavljata še Urban Hlade, nadobuden štajerski mladi vinar, in Julie Blanc, ki prihaja iz francoske pokrajine Šampanje. Njena zgodba je podobna najini, saj ima njena družina v Šampanji vinsko klet. V tem jutru smo bili vsi bolj tiho, tako da je vožnja minila praktično brez besed.

Jutranja izmena se vedno začne počasneje kot popoldanska, ampak smo kot ekipa že lepo utečeni. Danes zjutraj ni bilo grozdja, tako da smo zraven standardnega jutranjega merjenja in spremljanja fermentacij to jutro in dopoldne izkoristili za čistilno generalko po kleti, okoli preše in pecljalnika. Ob 12. uri prispeta na delo še Ines in Carlotta, portugalski del naše ekipe. Ob 13. uri imamo vsi skupaj malico/kosilo.

Najboljši del delovnika je malica, med katero nam Drew vsak dan na slepo degustacijo ponudi eno vino. Tema tega tedna je bil chardonnay. Do petka smo pokusili tri primerke iz Burgundije in Urbanovega iz Slovenije. Drew nam ob vsakem vinu postavlja vprašanja s tremi možnimi odgovori. Tako vsak dan ugibamo sorto, letnik, državo, regijo in proizvajalca.

Ob 15. uri se naša osemurna izmena zaključi in s službenim avtom se odpeljemo domov. Malo popoldanskega počitka nam vsem ugaja. Kasneje se z Julie in Urbanom odpravimo v center mesta, v pivovarno, kjer imajo ta večer živo glasbo in, najbolj pomembno - hladno pivo. Moram priznati, da so mi avstralska craft piva bolj všeč kot naša doma. 15 minut hoje nas loči od centra do naše hiše, kjer si medtem Ines in Carlotta že pripravljata večerjo. Nekaj debat pade na našem vrtu, po koncu delovnega tedna smo vsi takoj bolj sproščeni, četudi malo utrujeni.

/ SOBOTA, 2. marec

Sobotno dopoldne nas je vse vodilo v pekarne v mestu, čeprav sta bila ženski in moški del ekipe ločena. Zelo priljubljene tukaj so pite z različnimi nadevi - govedino, ovčetino, piščancem ali raznimi zelenjavni nadevi. Goveji nadev me spominja na golaž ali neke vrste ragu. S kvaliteto mesa sem zadovoljen, govedoreja je tudi tukaj okoli mesta Orange zelo razširjena. Cene so dokaj primerljive, če jih deliš z dve, za približno toliko je avstralska minimalna plača višja od slovenske. Za soboto smo si organizirali obisk Cellar door kleti Ross Hill. Cellar door je degustacijski prostor, kjer kleti sprejemajo goste. Cellar door je lahko na lokaciji vinske kleti ali pa ne. Ob poslušanju raznih vinarjev mi je hitro postalo jasno, da je vinski turizem tu vse bolj pomemben, saj je Sydney "zgolj" tri ure in pol vožnje vstran. V tem pogledu bi lahko regijo primerjal z našo Svečino, saj tudi Orange postaja prepoznaven kot butična regija za ljubitelje vina. Na naših "pušlšankih" je vseeno večji poudarek na kulinariki.

Degustacija drugače stane deset avstralskih dolarjev (okoli šest evrov), za kar dobiš sedem vzorcev po 0,3 dl. Razlaga o vinih je ceni primerna. Lastnik nas je po degustaciji vseeno peljal na ogled vinske kleti. Tam pa najlepši pogled do zdaj, a ne zaradi mlade enologinje in njene pomočnice v kleti.

V kleti so imeli namreč prešo slovenskega podjetja Šraml iz Vipavske doline. Lastnik in enologinja sta jo hitro pohvalila, čeprav je to njihova prva trgatev z novo prešo.

Po obisku vinske kleti smo zavili v trgovino, kjer smo skupaj nakupili nekaj mesa za na žar (med drugim smo v hladilniku našli čevapčiče). Ob takšnih priložnostih se podamo tudi v skupni nakup avstralskih vin. Ob degustiranju vin lahko veliko spoznaš o zgodovini in načinu razmišljanja neke regije/države. Na vrtu naše hiše pa se takšne priložnosti zavlečejo tudi v pozne ure.

/ NEDELJA, 3. marec

Nedeljsko jutro se je hitro prevesilo v dopoldan, ko sem končno zapustil svojo posteljo. Dopoldne sem izkoristil za obisk frizerja v centru mesta. Opažam, da je tukaj zelo popularna ''bundesliga' frizura". Med čakanjem sem skočil v trgovino, kjer sem končno našel tudi kengurujevo meso. Čeprav je kengurujev v Avstraliji ogromno, njihovega mesa ni v vseh trgovinah in mesnicah. Zraven tega sem v vinoteki izbral peneče vino za vroče nedeljsko popoldne. Ta dan sva si z Urbanom žar pripravila zase. Kengurujevo meso naju je prijetno presenetilo. Nekaj med govedino in divjačino, zelo sočno, vrhunsko. Nedelje tu so vedno lagodne, še malo sva posedela na soncu, nakar je sledil popoldanski počitek, zvečer pa priprava na nov delovni teden.

/ PONEDELJEK, 4. marec

Nov teden začenjamo ista ekipa, Drew nas pred hišo pobere ob 6.30, tako smo ob 7.00 na delu. V kleti se stvari že lep čas lepo razvijajo in trgatev je v polnem razmahu. Zjutraj je bilo treba narediti nekaj pretokov in napolniti lesene sode s fermentirajočim moštom. Pripravil sem tudi prešo, saj smo danes prejeli chardonnay, ki gre za linijo penečega vina. Grozdje zanj trgajo ročno, saj stremijo k najvišji kakovosti pridelave penečega vina po klasični metodi. Pred kosilom še izpraznim prešo in jo že očistim za naslednjo pošiljko grozdja.

Danes nas Drew preseneti z izbiro. Sam sem ''falil'' na celi črti. Privoščil nam je shiraz iz Barossa Valleyja, kjer so ta vina znana po krepkih telesih, visokih alkoholih in nižjih kislinah. Drew je izpostavil, da je ta regija do zdaj slonela na izvozu v ZDA, kjer je s pomočjo njihovih kritikov ta stil vina dosegal neverjetne uspehe. In prav zaradi te elegance, uravnovešenosti in na splošno, da vino ni samo en rompompom, nam je Drew želel predstaviti ta stil. Po kosilu mu pomagam napolniti še drugo prešo tega dne in to je vse za ponedeljek. Doma sledita kratek počitek in pozno kosilo. Proti večeru, ko se začne prebujati tudi Slovenija, pa se odprejo vsi možni komunikacijski kanali.

/ TOREK, 5. marec

Ta teden je zaznamovan predvsem s trgatvami grozdja, namenjenega za peneče vino. V Printhie Wines ga uvrščajo v linijo Swift (nosi ime družine, ki je lastnica kleti). Pridelava penečih vin po klasični metodi ima tu odlične pogoje, v prvi vrsti zaradi celinske lege regije Orange. Tudi to je vzporednica s Štajersko. Dobil sem občutek, da linija Swift našemu enologu pomeni največ med vini, ki jih prideluje pri Printhie Wines. Pred dobrim desetletjem je obiskal Šampanjo v času trgatve, kjer si je nabral veliko znanja in izkušenj s pridelavo penečih vin po klasični metodi. Čeprav v Avstraliji za pionirje penečih vin veljajo predvsem kleti s Tasmanije, se Printhie omenja med najboljšimi pridelovalci v državi. V Hallidayevem vinskem vodniku za Avstralijo sta se v zadnji izdaji med deseterico najboljših penečih vin znašli kar dve iz programa Printhie Wines. Pri malici nas je Drew ponovno razveselil z vinom. Tako smo tudi odkrili temo tega tedna - shiraz. Vino, ki ga prideluje Francozinja z možem Avstralcem. Še en shiraz, ki nas je povsem presenetil.

/ SREDA, 6. marec

Sreda je bila lagodna. Kako vem, da je bila lagodna? Ko je dela bolj malo, se osredotočimo na stvari, ki nam jih ob normalnih delovnikih ne uspe opraviti, na primer čiščenje tal. V jutranji izmeni imamo ritual, da se najprej napolni preša in zažene program za stiskanje, nakar si privoščimo jutranjo kavo. Tu sicer ni turške, imamo pa avtomat, s katerim si kavo zelo hitro pripravimo. Drewova soseda zelo rada peče, zato je ta teden v pisarno prinesel čokoladno torto, ki si jo privoščimo ob kavi. Pri malici smo na slepo degustacijo tokrat dobili vino, za katero bi dal roko v ogenj, da je modri pinot. Na koncu se je pokazalo, da je vino še en shiraz iz kleti Printhie Wines. To je bil letnik 2021, za katerim smo pokusili še letnik 2022, ki je zagotovo imel več karakteristik sortnega shiraza, ob čemer nam je Drew razložil, da je to smer, v katero želi peljati njihov shiraz.

/ ČETRTEK, 7. marec

Danes je bilo od vseh dni najtežje vstati. Ponovno smo dan začeli s chardonnayem. Z Drewom sva grozdje naložila v prešo. To sicer gre za "table wine", kar pa ni dobesedni prevod za naše namizno vino, ampak pri njih to pomeni vino višje kakovosti, ki se polni v buteljke. Grozdje se bo tudi v tem primeru stiskalo celo, brez pecljanja. Jutranjo kavo jo spremlja brioš, še ena kreacija Drewove sosede. Nato pa kar nekaj rdečega vina - modri pinot, merlot in cabernet sauvignon. Vsakega nekaj ton. Modri pinot je šel v odprte vinifikatorje, merlot in cabernet sauvignon pa v zaprte. Danes sem jaz bil na mestu pecljalnika, ki sicer ni pod streho, tako da sem moral kaki dve uri preživeti na žgočem soncu. Printhie Wines zraven svojih vin ponuja tudi storitve kletarjenja za nekatere pridelovalce grozdja v regiji, tako da smo odgovorni tudi za to. Popoldne sva z Urbanom obiskala vinoteko v centru mesta, kjer vsak četrtek popoldan uro in pol gostijo enega vinarja. Ob sproščenem pogovoru smo pokusili njegova vina, med katerimi je izstopala zvrst zelenega veltlinca in renskega rizlinga, verjetno ravno zaradi svežine in sadnosti, ki mi je tako blizu, ker si te lastnosti deli z našimi vini na Štajerskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta