Evropa bi nam sledila, Rusija sledenje uvaja, Kitajska to že počne

Gregor Grosman Gregor Grosman
04.04.2020 12:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo kdor ima QR-kodo zelene barve, lahko vstopi v trgovine v Wuhanu.
EPA

Sporni člen o možnem policijskem nadzoru mobilnih naprav v Sloveniji je bil črtan. V Moskvi sledenje okuženim, ki se zdravijo doma, pravkar uvajajo. Sledili bi jim s pomočjo pametnih telefonov, pri čemer se bo moral okuženi registrirati (razkriti osebne podatke) in tako pridobiti črtno kodo, s pomočjo posebne aplikacije pa bodo oblasti nato lahko spremljale vsak premik posameznika. Na drugi strani sveta, na Kitajskem in v Južni Koreji denimo, je kazanje črtne kode na kontrolnih točkah in sledenje prebivalcem postalo že nekaj vsakdanjega.
V mestu Wuhan, od koder se je novi koronavirus razširil po vsem svetu, so nedavno delno odpravili omejitve gibanja. Tako so lahko v mesto pripotovali Kitajci iz drugih mest, vendar so se lahko s hitrih vlakov izkrcali le z ustrezno QR-kodo zelene barve, s katero so dokazovali, da so zdravi. Samo s kodo zelene barve se je mogoče prosto gibati, nakupovati v trgovinah, uporabljati prevoze. 8. aprila želijo oblasti ponovno dovoliti letenje v notranjem potniškem prometu. Tuji spletni mediji poročajo, da programska oprema, ki uporabniku dodeli zeleno, rumeno ali rdečo kodo, z vlado in policijo deli tudi osebne podatke. Na Kitajskem so sicer že v preteklosti v času velikih dogodkov, kot so bile olimpijske igre v Pekingu leta 2008 ali World Expo v Šanghaju 2010, uporabljali orodja za sledenje ljudem, s katerimi so prestopali pooblastila. Izbruh koronavirusa pa je po mnenju zagovornice človekovih pravic Maye Wang ponovno uporabljen za širjenje množičnega nadzora.

EPA
Zelena koda pomeni neomejeno gibanje.
EPA
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta