(FOTO) Srbski rod in hrvaška domovina: V rojstni hiši očeta 20. stoletja

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
07.09.2019 03:32

Ker se še dandanes prepirajo, ali je bil Srb ali Hrvat, se v Gospiću še niso zedinili, kam naj postavijo na novo narejeni spomenik Nikoli Tesli, ki so ga med domovinsko vojno v tem mestu razstrelili nacionalistični prenapeteži.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Le petnajst kilometrov od avtoceste, ki iz Zagreba vodi v Dalmacijo, pri Gospiću leži vasica Smiljan. Ne premore niti petsto prebivalcev, premore pa čudovit multimedijski Spominski center Nikola Tesla. Prav gotovo eden največjih človeških umov, Nikola Tesla, je bil rojen v tej lički vasici, ki je tedaj še imela več kot dva tisoč prebivalcev, se pravi 10. julija leta 1856.

Srbski rod in hrvaška domovina

Spominski center, ki obsega Teslovo rojstno hišo tik ob pravoslavni cerkvi svetih Petra in Pavla, v kateri je maševal Teslov oče Milutin - ta je malo pred rojstvom genija tja prišel iz obmorskega Senja - ter še bližje hlev, s katerega je po znani anekdoti tedaj še paglavec Tesla skočil z dežnikom in telebnil na glavo, so sosedje Hrvatje postavili in objekte obnovili šele leta 2006. Torej ob stopetdeseti obletnici rojstva izumitelja, elektroinženirja, fizika, kemika, strojnika in matematika, ki je šele v ZDA uresničil svoje smele načrte v dobrobit celokupnega človeštva. Ter zavoljo tega obveljal pravzaprav za očeta 20. stoletja.

Krog z imeni mest, kjer je živel in delal oče 20. stoletja.
Andrej Petelinšek

Če sprašujete neumnosti

Pred vstopom v dvorano je mogoče v muzejski trgovini po dostopnih cenah kupiti različne artefakte v zvezi s Teslo. Zunaj stoji še otroški park z nekoliko posebnimi, poševnimi igrali, ki delujejo na inercijo in jih je treba malce pogruntati. Na voljo je otrokom od pet pa tja do sto let, kot mi je hudomušno povedala ena od vodnic v centru. Poleg je seveda še poskusni center, kjer vznemirjenim turistom iz vsega sveta na vsaki dve polni uri demonstrirajo brezžični prenos energije z okoli milijon volti v led svetilke, ki jim jih porinejo v roke, in to prek električne tuljave, ki si jo je zamislil Tesla. Pri demonstraciji seveda odsvetujejo uporabo fotoaparata, s katerim bi ta znanstveno-tehnološki čudež iz neposredne bližine posneli, kaj šele, da bi si čudo brez nevarnosti smeli ogledati ljudje z epilepsijo ali pa s srčnim spodbujevalnikom. Ustvari se namreč magnetno polje, ki lahko izprazni baterije, izbriše digitalne fotografije. Ob centru teče potok Vaganac, kjer je otrok Nikola z mlinčki že preizkušal neizmerno moč vode, ki jo je kasneje tako sijajno izkoristil na Niagari.

Brezžični prenos energije prek Teslove tuljave
Andrej Petelinšek
... in elektromagnetno jajce se kar samo od sebe postavi pokonci.
Andrej Petelinšek

Elektrika tudi za Karleušo

Kolakova opozori še na eno čudno, pravzaprav sramotno zadevo: "V Gospiću se že več kot deset let prepirajo, kam v mestu bi postavili obnovljeni kip Nikole Tesle. Kip so ulili v bron in čaka v zagrebški Akademiji likovnih umetnosti." Februarja leta 1992 so namreč neznanci, po vsej verjetnost Hrvatje, razstrelili kip Nikole Tesle v Gospiću, delo hrvaškega kiparja Franeta Kršinića. To je znana podoba Tesle nad odprto knjigo, ki je nekoč krasila tudi jugoslovanski bankovec za 500 dinarjev. Gospić je bil sicer med domovinsko vojno na Hrvaškem po Vukovarju drugo najbolj razrušeno mesto, vojnih travm pa očitno vsi še niso preboleli. "Pa tako sem bila zadnjič jezna, ko nam je nekdo očital, češ, da v centru skrivamo, da je bil homoseksualec. Lepo vas prosim! Ničesar ne skrivamo. Sem samo rekla, da nisem živela v tisti dobi in nisem bila z njim, kako naj to vem, pa me tudi ne zanima," nadaljuje Kolakova. Hm, spomnil sem se ene najbolj smešnih tviterskih izmenjav. Srbska turbofolk pevka Jelena Karleuša je nedavno na twitterju pametovala, da ji je Nikola Tesla "malo čuden, ker ni imel žene, imel pa je veliko motenj". Pa jo je nekdo "nenadjebljivo" zabil: "Če bi Tesla vedel, da boš ti pela na elektriko, je verjetno nikdar ne bi izumil!"

V korist človeka

No, potem se je Sanja Kolak le razvedrila: "Sezona pri nas traja ves čas, na leto imamo okoli 40 tisoč obiskovalcev. Otroci največ prihajajo ob koncu šolskega leta, maja in junija. V pritličju so predstavljeni Teslovo otroštvo, študij, selitev v Ameriko, njegovo delo, priznanja in odlikovanja. Pod streho pa imamo poučne predstavitve njegovih najbolj zanimivih izumov, denimo elektromagnetno jajce, ki se zavrti in se postavi pokonci, pa tuljavo, ki brez žice prenaša energijo, in podobno." Obiskovalci lahko poskuse sami sprožijo s pritiskom na gumb in iz njihovih ust se nemalokrat izvije vzdih občudovanja.

Leta 1992 so neznanci razstrelili kip Nikole Tesle v Gospiću; to je znana podoba Tesle nad odprto knjigo, ki je nekoč krasila tudi jugoslovanski bankovec za 500 dinarjev.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta