(INTERVJU) Hrvaški turizem v času korone: Le tretjina tistega, kar je bilo lani

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
11.07.2020 06:25

Z Veljkom Ostojićem, nekdanjim hrvaškim ministrom za turizem, o tem, kako se tujski promet pri južnih sosedih prilagaja epidemiji, o grožnjah z zaprtjem meje, o preusmeritvah panoge za prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolj kot ne prazen je Limski kanal te dni.
Boris Jaušovec

Veljko Ostojić je direktor Hrvaškega združenja turizma hotelirjev in kampistov. Njegovi člani, predvsem veliki hoteli in kampingi, prinesejo 40 odstotkov zaslužka hrvaškega turizma. Istran Ostojić je bil pod vlado Ivice Račana namestnik hrvaškega ministra za turizem, v vladi Zorana Milanovića pa minister za turizem. Sredi turistične sezone, zaznamovane s pandemijo, sva se pogovarjala ob znamenitem Limskem kanalu oziroma fjordu, kjer pa ob njegovi obali niti niso bile odprte vse restavracije. Ob pomolu je bilo zasidranih nekaj turističnih ladjic, en gliser je po sredini kanala plul na odprto morje. Malo naprej sta se na majhni plaži v morju škropila dva otroka, malo nazaj je par rinil v vodo. Terasa restavracije, ki je bila odprta in slovi po dobri kuhinji, je bila v času kosila polna vsaj za dve tretjini. A globalno je hrvaški turizem približno na tretjini tistega, kar je imel lani.
"Upanje za julij in avgust nam vliva podatek, da bo kljub koronakrizi na tujem letos letovalo 19 odstotkov Nemcev, to je 15,5 milijona. Lani smo na Hrvaškem imeli tri milijone gostov iz Nemčije. Za Nemce je Hrvaška v teh časih zelo primerna za dopust, saj se k nam po večini lahko odpravijo z avtomobilom. Letalskih linij in čarterjev namreč praktično ni, aviacija v pandemiji praktično ne leti več oziroma se te dni pobira s tal še zelo sramežljivo. Hrvaška vlada je meje odprla že pred 40 dnevi brez posebnih pogojev za potnike iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Madžarske, Slovaške, Češke, Poljske, Litve, Latvije in Estonije. Turisti iz teh držav so lani predstavljali 60 odstotkov prenočitev vseh tujih gostov na Hrvaškem."

Veljko Ostojić je direktor Hrvaškega združenja turizma. 
Duško Marušić/pixsell
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.