(INTERVJU) Marijan Papež: Zakaj je bolje z upokojitvijo počakati do novega leta

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
14.12.2019 06:58

Generalni direktor zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje o pokojninskih spremembah, uskladitvah, pokojninah v Avstriji, ustvarjanju revežev z upokojitvijo, pokojninah ob plači ... “Odločite se za datum upokojitve, ki vam zagotavlja višjo pokojnino,” med drugim sporoča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kaj prinašajo pokojninske spremembe tistim, ki se bodo upokojili po novem letu?
"Najbolj pomembna novost, ki začne veljati s 1. januarjem, je zagotovo dvig odmernega odstotka za moške in zaustavitev padanja odmernega odstotka za ženske. Ženskam bi se namreč brez sprememb zakonodaje prihodnje leto odmerni odstotek znižal s sedanjih 63,5 na 61,5 odstotka. Novela je to padanje odmernega odstotka zaustavila in za ženske ostaja 63,5. Moškim pa se začne odmerni odstotek postopoma zviševati s sedanjih 57,25 na 63,5 odstotka do leta 2025, ko bo za oba spola enak. Moški, ki se bo torej upokojil prihodnje leto, se mu bo pokojnina odmerila že v višini 58,5 odstotka od pokojninske osnove."
Če bi se torej moški upokojil še letos, bi mu izračunali nižjo pokojnino kot prihodnje leto. Kaj pa vsi tisti, ki so že upokojeni? Lahko računajo na kakšne popravke?
"V razpravi o noveli pokojninskega zakona je bila v parlamentu sicer pobuda, da se pokojnine zvišajo tudi za nazaj, a to ni bilo sprejeto. To je tudi prav, ker ne kaže pri tem spregledati, da so se ljudje v letih nazaj upokojevali pri različnih pogojih. Pred letom 2000 se je denimo pokojninska osnova še izračunavala na podlagi desetletnega povprečja plač, potem se je upoštevalo 18-letno povprečje, zadnja leta pa že 24-letno povprečje plač. Poleg tega so bili tudi pogoji različni. Ženske so se lahko upokojile že s 35 leti pokojninske dobe, moški pri bistveno nižji starosti kot danes. Različni pa so bili v preteklosti tudi odmerni odstotki. Horizontalne enakosti med upokojenimi v različnih obdobjih ni več."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta